Με τις ΗΠΑ να μην αποτελούν σημαντικό εμπορικό εταίρο της Κύπρου, το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο στην Ευρώπη δεν αναμένεται να επηρεάσει αισθητά τις κυπριακές εξαγωγές.
Αυτό, όμως, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Ανδρέας Ανδρέου δεν σημαίνει πως η κυπριακή οικονομία θα μείνει ανεπηρέαστη. Ιδιαίτερα, όπως εξηγεί, εφόσον πληγούν οι εξαγωγές των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών της Γαλλίας και της Γερμανίας που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο κ. Ανδρέου μιλούσε στο πλαίσιο της χθεσινής εκπομπής του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι» αναφορικά με τις προειδοποιήσεις Τραμπ για επιβολή δασμών στην ΕΕ. Για το ενδεχόμενο η Κύπρος να επηρεαστεί από πιθανούς δασμούς των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα ο εκ των δύο αναπληρωτών γ.γ. του Επιμελητηρίου μίλησε και στο Economy Today, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος για την κυπριακή οικονομία σχετίζεται με την σύνδεσή της με την ευρωπαϊκή οικονομία πρωτίστως και λιγότερο από το ενδεχόμενο μείωσης των κυπριακών εξαγωγών.
Τι εξάγουμε στην Αμερική
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, ο οποίος παραμένει και επικεφαλής του Τμήματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Περιβάλλοντος του ΚΕΒΕ η Κύπρος εξάγει λίγα προϊόντα στις ΗΠΑ με το σύνολο των ετήσιων εξαγωγών της στην Αμερική να κυμαίνεται στα 25 εκατ. ευρώ περίπου.
Πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερης αξίας εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι τα τυροκομικά προϊόντα και κυρίως το χαλλούμι που αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ και ακολουθεί το αλάτι, με αξία εξαγωγών λίγο πιο κάτω από το ένα εκατ. ευρώ, το ελαιόλαδο (γύρω στις 700 χιλ. ευρώ) και οι χυμοί (400 χιλ. ευρώ). Από την άλλη η Κύπρος εισάγει προϊόντα από την Αμερική αξίας 160 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως όπως πολλά φάρμακα και ηλεκτρονικά.
Ως εκ τούτου, είπε, η γενική εκτίμηση είναι πως σε περίπτωση επιβολής δασμών δεν θα επηρεαστούν οι κυπριακές εξαγωγές και δη το χαλούμι, για το οποίο όπως εξήγησε υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό. Την ίδια ώρα, όμως, δεν απέκλεισε μεμονωμένες βιομηχανίες να επηρεαστούν πολύ αρνητικά.
Αλλά συμπλήρωσε, η κυπριακή οικονομία γενικότερα θα επηρεαστεί αρνητικά εφόσον ο Τραμπ προχωρήσει τελικά σε δασμούς όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και σε άλλες χώρες και διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο με στόχο την στήριξη της παραγωγής στις ΗΠΑ και της αμερικανικής οικονομίας. Χωρίς να αποκλείονται και νέες πληθωριστικές πιέσεις εξαιτίας και του ισχυρού δολαρίου.
Τι εξάγει η Ευρώπη
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου η Ευρώπη εισάγει γύρω στο 16% των αναγκών της από την Αμερική και η Αμερική κοντά στο 17% των δικών της αναγκών από την Ευρώπη. Η Ευρώπη, συνέχισε, εισάγει κυρίως φυσικό αέριο, πετρέλαιο , ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ και η Ευρώπη εξάγει στην Αμερική φαρμακευτικό εξοπλισμό και φάρμακα, αλλά και μηχανοκίνητα οχήματα, που είναι το τρίτο πιο σημαντικό εξαγωγικό ευρωπαϊκό προϊόν στις ΗΠΑ. Κατ’ επέκταση τυχόν σημαντικοί δασμοί στην Ευρώπη και αντίποινα από την ίδια θεωρείται ότι θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία με πιθανούς κινδύνους για την ανάπτυξη όλης της Ευρώπης.
Η ΕΕ, παρατήρησε ο αναπληρωτής γ.γ. του ΚΕΒΕ κινδυνεύει να δει την παραγωγή και της ανταγωνιστικότητά της να μειώνεται όχι μόνο λόγω της απειλής για δασμούς, αλλά και εξαιτίας των θέσης του νέου Αμερικανού Προέδρου για εντατικοποίηση της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, όπως παρατήρησε ο κ. Ανδρέου, που η Ευρώπη έχει θέσει πάρα πολλούς περιορισμούς στον εαυτό της για τη χρήση συμβατικών καυσίμων και πολλούς περιβαλλοντικούς στόχους για το κλίμα.
Η πράσινη μετάβαση απαιτεί πολύ υψηλό κόστος, όπως καταγράφει και η έκθεση Ντράγκι και εφόσον οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν, όπως φαίνεται, τις περιβαλλοντικές τους υποχρεώσεις τότε θεωρείται δεδομένο πως θα τρέξουν με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από την Ευρώπη, κάτι που πρέπει επίσης να απασχολήσει - το ίδιο και οι κινήσεις της Κίνας, ανέφερε ο κ. Ανδρέου.
Να δούμε τα του οίκου μας
Το ρευστό παγκόσμιο σκηνικό κατά τον αναπληρωτή γ.γ. του ΚΕΒΕ επιτάσσει να επικεντρωθούμε ως κυπριακή οικονομία στη διόρθωση των δικών μας αδυναμιών. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου τώρα είναι η ώρα να διορθώσουμε τα του οίκου μας σε βαθμό που να μας επιτρέπεται να αποσβένουμε τις διάφορες διεθνείς κρίσεις καλύτερα.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των αδυναμιών της κυπριακής οικονομίας που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με το πολύ υψηλό κόστος της ενέργειας.
Θα πρέπει, είπε, να επικεντρωθούμε στη μείωση του κόστους της ενέργειας, στη βελτίωση της ψηφιοποίησης σε όλα τα επίπεδα και στην επίλυση άλλων προβλημάτων όπως είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η εξεύρεση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, η χαμηλή παραγωγικότητα σε δημόσιο, αλλά και ιδιωτικό τομέα και η γραφειοκρατία.
Εάν επικεντρωθούμε στην επίλυση των δικών μας προβλημάτων θα είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις έρχονται από το εξωτερικό, κατέληξε.