Συζήτησαν για τη μελλοντική στρατηγική της ΕΤΕπ οι υπουργοί Οικονομικών

Την επιθυμία του για συνέχιση της συνεργασίας της ΕΤΕπ με την Κύπρο εξέφρασε ο Μάκης Κεραυνός

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στη Γάνδη οι εργασίες του Eurogroup, καθώς και του Άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin). Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός.

Στο επίκεντρο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου βρέθηκε η μελλοντική στρατηγική κατεύθυνση  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETEπ), υπό το φως των αυξανόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων και των νέων προτεραιοτήτων της ΕΕ, στην παρουσία και της νέας προέδρου της Τράπεζας κας. Nadia Calviño. Ο κ. Υπουργός αφού συνεχάρη τη νέα πρόεδρο για την ανάληψη των καθηκόντων της, ανέδειξε το σημαντικό διαχρονικά ρόλο που διαδραματίζει η ΕΤΕπ για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας την ανάγκη για συνέχιση της συνεργασίας, ειδικά προς χρηματοδότηση έργων στρατηγικής σημασίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. 

Κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, εξέτασαν, επίσης, τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, με τον κ. Mario Draghi, επικεφαλής ειδικής ομάδας Εργασίας που συστάθηκε για το εν λόγω θέμα, κατόπιν εντολής της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο κ. Κεραυνός συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες του Eurogroup, όπου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Στην παρέμβασή του ο Υπουργός στήριξε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εργασίες για εμβάθυνση της ένωσης κεφαλαιαγορών, και την συγκεκριμενοποίηση κατευθυντηρίων γραμμών προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η τελευταία να αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με στόχο να διαθέτουν οι επιχειρήσεις μεγαλύτερες επιλογές χρηματοδότησης και να μειωθεί το κόστος και η γραφειοκρατία για επενδυτές και επιχειρήσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο χρόνια και 16.500 κυρώσεις μετά... Πώς αναπτύσσεται η ρωσική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ