Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να οδηγήσει σε «μια πορεία προς την ανεξαρτησία της Ευρώπης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ ομιλεί για “Ημέρα Απελευθέρωσης” στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θεωρώ ότι είναι μια στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε μαζί να πάρουμε τη μοίρα μας περισσότερο στα χέρια μας και νομίζω ότι είναι μια πορεία προς την ανεξαρτησία», δήλωσε η Λαγκάρντ, μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε λόγο μάλιστα για «μια υπαρξιακή στιγμή για την Ευρώπη».
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά φαίνεται πώς η απόφαση του προέδρου Τραμπ να θέσει σε ισχύ από μεθαύριο ένα νέο πακέτο δασμών, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, Μπερντ Λάνγκε ,Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποκαλύπτει πώς η ΕΕ σκοπεύει να αμυνθεί, σε περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ δεν αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή και εφαρμόσει το σχέδιο επιβολής δασμών 25% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ, οχήματα. «Ο αρχικός στόχος της ΕΕ είναι τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα. Αλλά η υπόλοιπη λίστα είναι μεγάλη. Τα πυροβόλα της ΕΕ είναι γεμάτα», λέει ο Λάνγκε στην γερμανική Tagespiegel.
Η λίστα των δασμών
Η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει την πλήρη λίστα των αντι-δασμών στις 14 Απριλίου. «Περιμένω από την ΕΕ να επιβάλει δασμούς σε υψηλής ποιότητας επώνυμα ρούχα και γεωργικά προϊόντα όπως η σόγια, όπου εισάγουμε σημαντικές ποσότητες από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής που είναι καλά ενημερωμένος για τα σχέδια της Επιτροπής. «Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει επίσης όλα τα είδη βιομηχανικών προϊόντων».
Ο Λάνγκε λέει μάλιστα πώς «από τις συζητήσεις της Κομισιόν με την κυβέρνηση Τραμπ, στα προϊόντα, που θα μπουν στο τραπέζι για αύξηση δασμών είναι τα μηχανολογικά και οι ημιαγωγοί».
Στις Βρυξέλλες, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πάντως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς «σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα χωρίς εξαίρεση».
Πέρα από τους υψηλότερους δασμούς στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι «οι υπολογιστές και τα smartphone θα ήταν το επόμενο στάδιο κλιμάκωσης».
Η στρατηγική των Βρυξελλών
«Εάν ο Τραμπ κλιμακώσει περαιτέρω την δασμολογική επίθεση, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να επιβάλει δασμούς στις ψηφιακές συναλλαγές με αμερικανικές εταιρείες». Αυτό ισχύει επίσης για υπηρεσίες που παρέχονται από αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple ή η Paypal.
Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε τη στρατηγική των Βρυξελλών:« Θα προσπαθήσουμε να πλήξουμε τις ΗΠΑ σε τομείς που είναι σημαντικοί και όπου δεν μας κοστίζει πολύ». Αυτό ισχύει, αφενός, για συμβολικά προϊόντα όπως οι μοτοσυκλέτες Harley-Davidson και, αφετέρου, για τη σόγια, για την οποία υπάρχουν εναλλακτικοί εμπορικοί εταίροι όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή. Η Κομισιόν στοχεύει επίσης κυρίως προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη από αμερικανικές πολιτείες, που κυβερνώνται από τους Ρεπουμπλικάνους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, θα έπλητταν ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας εσόδων έως και 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κατασκευαστές και προμηθευτές. Θα μπορούσαν μάλιστα να χαθούν έως και 30.000 θέσεις εργασίας.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας στις 9 Απριλίου