Ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις, επιβραδύνει την ανάπτυξη, τονίζει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να αξιολογήσει εάν και πότε θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.
«Η παγκόσμια αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, τροφοδοτούμενη από επίμονες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις. Αυτό το πλαίσιο τιμωρεί το διεθνές εμπόριο και τονίζει τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της παραγωγικής δραστηριότητας», σημειώνει ο Φάμπιο Πανέτα στην έκθεση για τον προϋπολογισμό της κεντρικής τράπεζας για το 2024.
«Η ευρωπαϊκή οικονομία, που έχει ήδη χαρακτηριστεί από τη στασιμότητα του μεταποιητικού τομέα, επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτή τη δυναμική, λόγω της έντονης έκθεσής της στο εξωτερικό εμπόριο», εκτιμά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.
«Οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα πρέπει να εξισορροπήσουν δύο παράγοντες»
Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, «οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα πρέπει να εξισορροπήσουν δύο παράγοντες: Από τη μία πλευρά, η αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις επιβραδύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις, συμβάλλοντας στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Από την άλλη, ενισχύεται η αβεβαιότητα – κυρίως λόγω των ανακοινώσεων, ενίοτε αντιφατικών, για τις επίσημες εμπορικές πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών».
Σύμφωνα με τον Φάμπιο Πανέτα, «η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν μπορεί ακόμη να λεχθεί ότι έχει τελειώσει. Θα είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται προσεκτικά όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επιστροφή στον στόχο του 2%».
Από τον περασμένο Ιούνιο, πρόσθεσε, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «έχει ξεκινήσει μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, αντανακλώντας την πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, η πιστωτική δυναμική επηρεάζεται, με τις συνήθεις καθυστερήσεις, από τον νομισματικό περιορισμό των προηγούμενων ετών και από την αδυναμία του οικονομικού κύκλου».
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ η Λεπέν - Στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι