Η Apple στρέφεται στην Ινδία για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ στην Κίνα

Η Apple αναπτύσσει αθόρυβα τις δραστηριότητές της στην Ινδία από την περίοδο της πανδημίας - Τυχόν αυξήσεις τιμών αναμένονται με το νέο iPhone τον Σεπτέμβριο

Η Apple αύξησε τον αριθμό των πτήσεων που μεταφέρουν παρτίδες iPhone από την Ινδία στις ΗΠΑ μετά την επιβολή δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την επιχείρησή του εδώ και χρόνια.

Τις ημέρες μετά την ανακοίνωση των δασμών Τραμπ, τουλάχιστον 10 πτήσεις έχουν απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο του Τσενάι, σύμφωνα με τρεις Ινδούς αξιωματούχους που μίλησαν στους Financial Times.

Η Apple βασίζεται στην εμβάθυνση της σχέσης της με την Ινδία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον άμεσο αντίκτυπο των επιθετικών δασμών του Προέδρου των ΗΠΑ στην Κίνα, αφού απέτυχε να λάβει εξαίρεση την τελευταία στιγμή από τον φόρο 104% της Ουάσιγκτον στην Κίνα που τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη.

Δύο Ινδοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας εξετάζει περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα. «Η Apple σίγουρα σκέφτεται να κάνει περισσότερα στην Ινδία», είπε ένας αξιωματούχος.

Η Apple ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της Wall Street από τους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, χάνοντας περίπου 700 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας.

Η διοχέτευση ολόκληρης της παραγωγής iPhone της Ινδίας για τις ΗΠΑ θα της επέτρεπε να καλύψει περίπου 30 εκατομμύρια από τα 50 και πλέον iPhone που στέλνει στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bank of America, Γουάμσι Μοχάν.

Η Apple επεκτείνεται στην Ινδία

«Πιστεύω ότι έχουν κάνει μέρος αυτής της δουλειάς για να μετριάσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις σε πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά προφανώς δεν είναι βιώσιμη λύση για οποιαδήποτε εκτεταμένη χρονική περίοδο», είπε στους FT ο Μοχάν.

Η Apple αναπτύσσει αθόρυβα τις δραστηριότητές της στην Ινδία, ιδιαίτερα από τότε που η πανδημία προκάλεσε τον όλεθρο στις αλυσίδες εφοδιασμού της στην Κίνα, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περίπου το 80% της κατασκευής smartphone στην Κίνα, σύμφωνα με την Counterpoint Research.

Ενώ η Ινδία έχει στοχοποιηθεί από τον Τραμπ με απότομους «αμοιβαίους» δασμούς 27%, η χώρα προσπάθησε να τον κατευνάσει ανοίγοντας συνομιλίες για μια διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που οι Ινδοί ελπίζουν να δουν τη μείωση του δασμολογικού βάρους.

Επιπλέον, η Ινδία αναμένεται να είναι ένας από τους δικαιούχους της ανακοίνωσης του Τραμπ την Τετάρτη ότι σταματάει πρόσθετους δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα χωρών που ήταν πρόθυμες να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ. Αυτά τα κράτη θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε δασμούς 10% στις εξαγωγές τους στην Αμερική.

Οι μετοχές της Apple αυξήθηκαν απότομα μετά τη δήλωση του Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε αργότερα την προοπτική ορισμένων μεμονωμένων εταιρειών να εξαιρεθούν από τον αντίκτυπο των αμοιβαίων δασμών.

Παρά το γεγονός ότι η Apple κλίνει περισσότερο προς την Ινδία προς το παρόν, δεν έχει την αλυσίδα εφοδιασμού στη χώρα για να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή – αφήνοντάς την εκτεθειμένη σε σημαντικούς δασμούς μακροπρόθεσμα και πρέπει να εξετάσει είτε να αυξήσει τις τιμές των ηλεκτρονικών υψηλής τεχνολογίας είτε να βρει τρόπους να απορροφήσει το επιπλέον κόστος.

Τυχόν αυξήσεις τιμών από την Apple αναμένονται με το νέο iPhone τον Σεπτέμβριο

Ένα δυσκολότερο πρόβλημα για την Apple είναι πώς να χειριστεί την πίεση Τραμπ για iPhone «made in America». Η διοίκηση έχει εξετάσει την ιδέα ότι η Apple μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζει iPhone στις ΗΠΑ, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι όχι μόνο θα ήταν αστρονομικά ακριβό για την εταιρεία αλλά και μη πρακτικό, δεδομένου του βαθμού δεσμού της με την Κίνα.

Πιθανότατα θα κόστιζε στην Apple «αρκετά δισεκατομμύρια» δολάρια για να μεταφέρει ακόμη και ένα μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού iPhone της στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Morgan Stanley. Ο αναλυτής της Wedbush, Νταν Άιβς, εκτίμησε ότι θα χρειαζόταν η Apple τρία χρόνια και 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να μεταφέρει μόλις το 10 τοις εκατό της αλυσίδας εφοδιασμού της από την Ασία στις ΗΠΑ.

Η πίεση έρχεται παρά τη δέσμευση της Apple τον Φεβρουάριο να προσλάβει 20.000 υπαλλήλους ως μέρος ενός σχεδίου δαπανών των ΗΠΑ 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που περιλαμβάνει μια νέα εγκατάσταση κατασκευής διακομιστών για τεχνητή νοημοσύνη στο Τέξας.

Το γεγονός ότι η Apple δεν διαθέτει επί του παρόντος τις δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής, αλλά τις αναθέτει σε εταιρείες που εδρεύουν στην Ασία, στις οποίες έχει ξοδέψει δύο δεκαετίες και δισεκατομμύρια δολάρια για να καλλιεργήσει με εξειδικευμένο εξοπλισμό, προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας.

Η συναρμολόγηση του iPhone γίνεται επί του παρόντος στην ηπειρωτική Κίνα από εταιρείες όπως η Foxconn και η Pegatron της Ταϊβάν και σε μικρότερο βαθμό στην Ινδία, όπου η Tata αναπτύσσει ικανότητα ως προμηθευτής της Apple.

Υπάρχουν 387 μεμονωμένα εξαρτήματα που εμπλέκονται στην τελική συναρμολόγηση ενός iPhone 16, σύμφωνα με την ομάδα έρευνας αγοράς TechInsights, τα οποία περιλαμβάνουν τσιπ, πλακέτες κυκλωμάτων, μπαταρίες, καλώδια, φακούς, οθόνες και μεταλλικά και πλαστικά μέρη.

Ενώ η συναρμολόγηση iPhone στις ΗΠΑ ήταν «τεχνικά» δυνατή, είπε ο Μοχάν της Bank of America, το ερώτημα ήταν «αν τα εξαρτήματα που προμηθεύονται για την κατασκευή ενός iPhone πρόκειται να επιβληθούν δασμούς», πρόσθεσε. «Αν ναι, τότε είναι ένας τεράστιος πονοκέφαλος».

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ