Συνέντευξη στην Άννα Κριθαρίδου
Η δρ Μaria Aleksandrovna Gavrilina, είναι µια εξαιρετικά καταρτισµένη και έµπειρη ιατρός, η οποία έχει κτίσει µια λαµπρή καριέρα που εκτείνεται περισσότερο από δυο δεκαετίες και έχει εξειδίκευση στη γυναικολογία, τη µαιευτική και την αισθητική ιατρική. Η δρ Gavrilina, µε αφοσίωση στη γυναικεία φροντίδα και ευηµερία, συµµετέχει ενεργά σε εθελοντικές δράσεις για τη βελτίωση τής υγείας των γυναικών, αναφορικά µε τις προηγµένες µεθόδους γυναικολογικών θεραπειών, όπως είναι η επίλυση του µείζονος σηµασίας ζητήµατος της υπογονιµότητας, µέσω της λειτουργικής ιατρικής. Η ανθρωπιστική της στάση και η προσφορά της σε Φιλανθρωπικές Οργανώσεις, αποδεικνύουν την ευαισθησία της σε κοινωνικά θέµατα καθώς και την αδιάκοπη αφοσίωσή της στην επιστήµη.
Από το 2000 που βρίσκεστε στην Κύπρο µέχρι σήµερα, έχετε παρατηρήσει «άλµατα» στον ιατρικό τοµέα; Ποιος ιατρικός κλάδος, θεωρείτε ότι θα έπρεπε να έχει τη µεγαλύτερη ανάπτυξη και ως εκ τούτου να δοθεί περισσότερη έµφαση;
Ως κύρια ειδικότητα γυναικολόγος, µε πείρα περισσότερο από 22 χρόνια στην κλασική ιατρική, χαίροµαι και συγχαίρω µε τους ασθενείς µας την κάθε πρόοδο για τον κλάδο της ιατρικής που µπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα. Όλοι θυµόµαστε πως για παράδειγµα το 2005-2006, δεν ήταν αναγκαία η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στα ιατρεία και στη σηµερινή πρακτική ωφελούµαστε ατελείωτα µε κάθε είδος σύγχρονης τεχνολογίας από διάφορα gadgets µέχρι και ροµποτική ιατρική, µεταµόσχευση σχεδόν όλων των οργάνων, κλωνοποίηση, bioprinting ανθρώπινων ιστών, φάρµακα γενετικής ιατρικής και πολλά άλλα. Και πιστεύω ότι η ανάλογη ανάπτυξη θα συνεχιστεί µε υψηλούς ρυθµούς και στη µελλοντική πορεία σε όλους τους κλάδους της ιατρικής.
Ως επαγγελµατίας υγείας, «υπηρετώ» όχι µόνο τις γυναίκες, οι οποίες έχουν να κάνουν µε τη µητρότητα και φέρνουν στον κόσµο τη ζωή και νιώθω µια ιδιαίτερη αποστολή σε αυτό το κοµµάτι της δουλειάς µου, όπου εκτελώ ένα ξεχωριστό και συναισθηµατικό ρόλο. Επιπρόσθετα βοηθώ και προσφέρω τις πιο σύγχρονες γνώσεις στο επάγγελµά µου, σε άνδρες και παιδιά παράλληλα, απασχολώντας και µε τις υπηρεσίες στα θέµατα λειτουργικής ιατρικής, ειδικότητα η οποία είναι και το µεγαλύτερό µου πάθος.
Ποια είναι η συµβουλή που θα δίνατε σε νεαρά ζευγάρια που έχουν δοκιµάσει διάφορες µεθόδους για να επιτύχουν τη σύλληψη και να αποκτήσουν παιδί;
Είναι πολύ ενδιαφέρον ερώτηµα και αφορά πολύ κόσµο, καθώς απασχολεί πολλά νεαρά ζευγάρια στις µέρες µας, εφόσον η τελευταία στατιστική αναφέρει ότι 25 εκατοµµύρια άτοµα στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζονται από αυτό το ζήτηµα. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση οι αιτίες διαφέρουν από άτοµο σε άτοµο. Το πιο συχνό φαινόµενο που παρατηρούµε στην Κύπρο είναι τα ενδοκρινολογικά προβλήµατα και επίσης τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά υπογονιµότητας λόγω µολύνσεων.
Mιλώντας ξανά, για τις υψηλές τεχνολογίες ιατρικής, µε διάφορα καινοτόµα επιτεύγµατα, ξεχωρίζει η µεγάλη πρόοδος στη γυναικολογία στα θέµατα υπογονιµότητας και εξωσωµατικής γονιµοποίησης, η ανάπτυξη των εµβρυολογικών εργαστηρίων και των πρωτοκόλλων υποβοηθούµενης αναπαραγωγής.
Τι περιλαµβάνει ένας σωστός ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος;
Σε έναν πλήρη, ολοκληρωµένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, πρέπει, όπως είναι πολύ γνωστό, να γίνεται η κυτταρολογική εξέταση, το λεγόµενο Παπ τεστ. Όµως, εµείς, βάσει λεπτοµερούς οικογενειακού ιστορικού και κλινικών ευρηµάτων, όπως επίσης λαµβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της σεξουαλικής ζωής της κάθε ασθενούς, µπορούµε να συστήσουµε εξειδικευµένες εξετάσεις µε µέθοδο DNA-PCR που αφορούν την ιολογία του HPV και άλλους ιούς, πλήρη εξέταση για κρυφές µολύνσεις του ουροποιητικού, καθώς και πλήρη καλλιέργεια διαφόρων παθογόνων.
Όσον αφορά την πρόληψη καρκίνου για εσωτερικά γυναικεία όργανα, ειδικά σε περιπτώσεις όταν υπάρχουν αλλοιώσεις από τον ιστό των ωοθηκών και της µήτρας, συστήνεται να γίνονται ειδικές εξετάσεις αίµατος, ακολουθούµενες από ακτινολογικές εξετάσεις.
Επίσης, υπάρχει επιπρόσθετη διαθεσιµότητα σε µεγάλη λίστα από εξειδικευµένες εξετάσεις της προληπτικής ιατρικής, όταν επιθυµούν οι ασθενείς να ασχοληθούν µε θέµατα πρόληψης καρκίνου και σοβαρών νοσηµάτων εκ βάθους, ακόµη και µε πιθανότητα αναγνώρισης από χρόνιες παθήσεις.
Αυτή την περίοδο έχετε στα σκαριά ένα νέο project που αφορά την υπογονιµότητα. Μιλήστε µας γι’ αυτό.
Κατά ακρίβεια, το project δεν είναι και τόσο καινούργιο. Ήδη µας φέρνουν τα παιδάκια 7-8 χρονών που γεννήθηκαν µε τη βοήθεια αυτής της µεθόδου, εννοώ σαν επίσκεψη στο ιατρείο για να µοιραστούµε τη χαρά µαζί µε τους γονείς για την ευτυχία της ολοκλήρωσης της οικογένειάς τους που έχουν αποκτήσει τα παιδιά τους.
Η επιτυχία των πρωτοκόλλων εξωσωµατικής γονιµοποίησης ωφελεί σε συνδυασµό µε τη µέθοδο «DNA GENOMIC USAGE FOR INFERTILITY», όταν οι ασθενείς εξετάζονται στο επίπεδο DNA για βιοχηµικές ελλείψεις, ακολουθώντας την αντίστοιχη αναπλήρωση από βιοχηµικές ελλείψεις, προσεγγίζοντας την πιθανή αιτία της υπογονιµότητας.
Και επίσης, αναφέροντας µια από τις σηµαντικές αιτίες για µη επιτυχηµένα πρωτόκολλα εξωσωµατικής, το φλεγµονώδες ενδοµήτριο, στη δική µας πρακτική εφαρµόζουµε τη λεπτοµερή διάγνωση ακολουθώντας µε σωστή εξατοµικευµένη θεραπεία του ενδοµητρίου, η οποία φέρνει επιτυχία εµφύτευσης και προστατεύει τους ασθενείς από πολλές αποτυχηµένες εξωσωµατικές.
Πιστεύετε πως έρχονται σε σύγκρουση οι γνώσεις της Λειτουργικής Ιατρικής µε την Κλασική Ιατρική;
Δεν είναι σύγκρουση, αλλά αλληλοβοήθεια. Όλες οι ειδικότητες µπορούν να συµπληρώνουν η µία την άλλη για το καλύτερο αποτέλεσµα προς τον ασθενή. Στην ιατρική χρειάζονται πολλοί ειδικοί µε στενή ειδικότητα, όπως κάποιος χειρουργός για παράδειγµα, που είναι εξειδικευµένος µόνο σε ένα είδος συγκεκριµένου χειρουργείου. Όµως, είναι πολύ χρήσιµο οι ασθενείς να συµβουλεύονται και να λαµβάνουν υποστήριξη σε θέµατα βιοχηµείας και µεταβολισµού. Και εδώ, καλό θα ήταν να προσφέρεται συνεργασία για κάποια περιστατικά µε χρόνιες παθήσεις. Ειδικά όταν πρόκειται για ασθένειες µε διαταραχές µεταβολισµού, οι γιατροί σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κοιτάζουν το σύνολο και όχι µόνο συµπτωµατικά.
Για παράδειγµα, αν κάποιος έχει χρόνιους πονοκεφάλους, συνιστώµενο θα ήταν να ελεγχθεί από πού προέρχεται το πρόβληµα και όχι µόνο να χορηγηθούν παυσίπονα, τα οποία λειτουργούν ως συµπτωµατική αντιµετώπιση. Στη Λειτουργική Ιατρική, µελετάµε πιο βαθιά από πού προέρχεται η αιτία του συµπτώµατος και αντιµετωπίζουµε την πηγή του, ειδικά όταν αφορά µια χρόνια κατάσταση. Αναφερόµενοι στα προηγµένα «άλµατα» της ιατρικής, ακόµα µία φορά µπορούµε να συγκρίνουµε τους τρόπους µε τους οποίους δουλεύαµε πριν 20 χρόνια, όταν υπήρχαν µόνο 2-3 χηµεία σε όλη την Κύπρο, τα οποία πραγµατοποιούσαν την εξέταση της βιταµίνης D, λόγω της υποτιµηµένης σηµασίας της σχετικά µε την ανθρώπινη υγεία. Ενώ πλέον είναι αναµφισβήτητος ο ρόλος της βιταµίνης D σε δεκάδες νοσήµατα και καταστάσεις υγείας, όπως και η ποικιλία των ειδών συµπληρωµάτων της βιταµίνης δεν περιορίζεται µε ένα είδος προϊόντος του φαρµακείου, αλλά υπάρχουν χιλιάδες επιλογές επίσης και από health stores – παραρτήµατα καταστηµάτων υγιεινής, επειδή πλέον χορηγείται από σχεδόν όλες τις ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες.
Πολύ συχνά ακούγεται ότι στο εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να πραγµατοποιήσουν πιο εξειδικευµένες εξετάσεις. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Aδιαµφισβήτητα, υπάρχει αυτό το γεγονός. Από τη µία πλευρά, εκτιµούµε τις ευκαιρίες που µπορούµε να προσφέρουµε και εµείς σε συνεργασία µε κάποια εξειδικευµένα κέντρα και εργαστήρια του εξωτερικού όταν χρειάζονται πιο ειδικές αναλύσεις, συγκεκριµένα όσον αφορά το κοµµάτι της ανοσολογίας, παρασιτολογίας και γενετικής.
Από την άλλη, πάντα χαίροµαστε όταν τοπικοί επαγγελµατίες έχουν το προσόν και εξειδίκευση να µας εξυπηρετήσουν χωρίς να µεσολαβεί χρονοβόρα διαδικασία αποστολής δειγµάτων στο εξωτερικό.
Σε περίπτωση κάποιου δικού µας περιστατικού, όταν η ασθενής είχε βιώσει την εµπειρία της αποβολής σε τρίτη χώρα (Dubai) λόγω της µόλυνσης Bacteroides Thetaiotamicron, βάσει της δικής τους γονοτυποποίησης και έπρεπε να επαναεξεταστεί µετά τη θεραπεία για το συγκεκριµένο µικρόβιο (το οποίο έχει υψηλό βαθµό δυσκολίας ανίχνευσης στα εργαστήρια), προτού προχωρήσουµε στο επόµενο πρωτόκολλο εξωσωµατικής, βρέθηκε βοήθεια από Κύπριο ιατρό µικροβιολόγο.
Οι ορµόνες παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαµόρφωση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Πώς µπορεί κάποια γυναίκα να µην επηρεαστεί ψυχοσωµατικά από κάποια θεραπεία που κάνει και να αποφύγει κάποιο είδος κατάθλιψης που ενδεχοµένως να συµβαίνει εξαιτίας των ορµονών/χαπιών που λαµβάνει λόγω κάποιας αγωγής;
Είναι συχνό πρόβληµα το οποίο πρέπει να χειρίζονται και οι δύο. O ιατρός που εφαρµόζει τα πρωτόκολλα θεραπείας είτε για ακµή, ασταθή κύκλο, µητρορραγίες, είτε στα πρωτόκολλα υποβοηθούµενης αναπαραγωγής, ειδικά στα µεγάλα και µακροχρόνια πρωτόκολλα, όταν χρησιµοποιούνται ορµόνες υψηλής δοσολογίας µε έντονες παρενέργειες, όπως αναφέρατε τα συµπτώµατα του ψυχοσυναισθηµατικού είδους και βέβαια µην ξεχνώντας όλο το φάσµα σωµατικών αλλαγών και παρενεργειών.
Σε γενικές γραµµές, η συµβουλή θα ήταν να αποφεύγουµε τις συνθετικές ορµόνες και ουσίες όσο εφικτά δυνατόν. Είναι πολύ σηµαντικό να χορηγούνται όσο το δυνατόν πιο φυσικές µεταβλητές ορµονών και σε µικρές ποσότητες.
Η βελτιστοποίηση του τρόπου ζωής είναι εξαιρετικά σηµαντικό να εφαρµόζεται παράλληλα µε την υποστήριξη από στοχευµένα συµπληρώµατα διατροφής. Όπως είδαµε από τη δική µας εµπειρία, επίσης µια βοήθεια από ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, για παράδειγµα, µπορεί να ρυθµίσει σαφέστατα πολλές καταστάσεις µε ορµονικές δυσανάλογες, συµπτώµατα πολυκυστικών ωοθηκών, εξισορροπώντας όλο τον µεταβολισµό.
Ποιο είναι το µήνυµα που θα θέλατε να στείλετε στον κόσµο, µέσα από τη δική σας εµπειρία στην ιατρική;
Παρόλο που η σηµερινή προσπάθεια της συνέντευξης ήταν να καλύψουµε λίγο επιφανειακά τα διάφορα ογκώδη ζητήµατα που αφορούν την ανθρώπινη υγεία, ευελπιστώ ότι µπόρεσα να µεταφέρω το µήνυµα για τις διαθέσιµες σύγχρονες µεθόδους στην ιατρική υψηλής τεχνολογίας, όπου µπορούν να σε βοηθήσουν σε πολλές δύσκολες περιπτώσεις αλλά και να δείξουµε ότι η ελπίδα δεν χάνεται ποτέ. Και ακόµη ένα παράδειγµα µέσω της ιατρικής εµπειρίας µου και θα ήθελα να αναφέρω είναι ένα πρόσφατο περιστατικό ασθενούς που µετά από δυο αποτυχηµένες θεραπείες εξωσωµατικής στη Μόσχα, αποτάθηκε σε εµάς για βοήθεια µεταφοράς εµβρύων µε σκοπό να προχωρήσει στη δοκιµή IVF, όταν µε την εφαρµογή της µεθόδου που µόλις περιέγραψα έµεινε έγκυος φυσιολογικά µέσα σε πέντε µήνες. Η υγεία απαιτεί συστηµατική προσέγγιση, σεβασµό στον ασθενή και µια συνεχώς εξελισσόµενη κατανόηση των ιατρικών επιστηµών. Να θυµόµαστε πάντα ότι η πρόληψη είναι η πιο δυνατή µορφή θεραπείας. Προστατέψτε το σώµα σας, ακούστε τις ανάγκες του και ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Κάθε βήµα προς την υγεία είναι σηµαντικό.
Διαβάστε επίσης: Στο καζίνο με μετρητά πάνω από 10.000 ευρώ; Αποφασίζει η Βουλή