Στο επίκεντρο μιας νέας εμπορικής κρίσης βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Μεξικό, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς ύψους 30% στις εισαγωγές προϊόντων από την 1η Αυγούστου. Η ανακοίνωση, που έγινε μέσω επιστολών στις ηγέτιδες της ΕΕ και του Μεξικού, έρχεται να ανατρέψει το κλίμα προσωρινής ύφεσης που είχε επικρατήσει στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις μετά την επιβολή του αρχικού 10% την περασμένη άνοιξη.
Η ΕΕ είχε καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας που θα απέτρεπε την επιβολή καθολικών δασμών. Η αρχική υποχώρηση Τραμπ από το 50% στον πιο διαχειρίσιμο συντελεστή του 10% θεωρήθηκε ένδειξη διάθεσης συμβιβασμού. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος να επανέλθει επιθετικά.
Παρά τις φιλοδοξίες για 90 νέες συμφωνίες με εμπορικούς εταίρους εντός της περιόδου «παγώματος», οι ΗΠΑ κατέληξαν μόνο σε δύο προκαταρκτικά κείμενα με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ. Έτσι, ο Τραμπ φάνηκε αποφασισμένος να προχωρήσει μονομερώς, επιστρέφοντας στην επιθετική του τακτική.
Η απόφαση του Τραμπ δεν περιορίζεται στην ΕΕ και το Μεξικό. Αντίστοιχες επιστολές απέστειλε σε 23 ακόμη χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα. Οι δασμοί κυμαίνονται από 20% έως και 50%, με τον χαλκό να επιβαρύνεται με 50% και τα φαρμακευτικά προϊόντα να μπαίνουν στην «ουρά» για νέους κλαδικούς δασμούς.
ΕΕ και ηγέτες μιλούν για «μπλόφα»
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως πρόκειται για διαπραγματευτικό ελιγμό. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι τέτοιες κινήσεις πλήττουν αλυσίδες εφοδιασμού, καταναλωτές και επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Διαμήνυσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά και για αναλογικά αντίμετρα, αν χρειαστεί.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισαν την ανάγκη αποφυγής της πόλωσης. Παρόμοια ήταν και η δήλωση του Ολλανδού πρωθυπουργού Ντικ Σουφ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανησυχητική εξέλιξη».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ενεργοποιήσει σχέδιο επιβολής αντιμέτρων ύψους €21 δισ. σε αμερικανικά προϊόντα, όπως σόγια, κοτόπουλο και μοτοσικλέτες. Επιπλέον, υπάρχει λίστα «βαρέων βαρών» €72 δισ. με στόχευση σε βιομηχανικά προϊόντα, αυτοκίνητα, αεροσκάφη και μπέρμπον. Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης περιορισμοί σε κρατικές προμήθειες και εξαγωγές, με στόχο νευραλγικούς τομείς εξάρτησης των ΗΠΑ από την Ευρώπη.
Οι επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και βιομηχανίες είναι τεράστιες. Οι δασμοί επηρεάζουν κυρίως προϊόντα υψηλής αξίας, όπως τα γερμανικά αυτοκίνητα, βιομηχανικά χημικά και τρόφιμα. Οι ενώσεις εξαγωγέων και εμπορικών επιμελητηρίων σε Γερμανία και Ολλανδία προειδοποιούν για μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και επενδυτικής αβεβαιότητας.
Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανίας (BDI) χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «σήμα κινδύνου» για τη βιομηχανία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ζητώντας άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
Το Μεξικό σε ετοιμότητα – Οι αναλυτές μιλούν για οικονομικό σοκ
Το Μεξικό επιβεβαίωσε τις ειδοποιήσεις των ΗΠΑ και βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις για αποτροπή της επιβολής των μέτρων. Η κυβέρνηση Σέινμπαουμ δεν έχει αποκλείσει την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν.
Στελέχη της παγκόσμιας αγοράς, όπως οι Μαρκ Μαλέκ (Siebert Financial) και Καρλ Σαμότα (Corpay), εκτιμούν πως οι νέοι δασμοί 30% υπερβαίνουν τις προσδοκίες των επενδυτών, που είχαν «χωνέψει» ένα σενάριο 10%. Ο Σαμότα προβλέπει πιέσεις στο ευρώ και στο μεξικανικό πέσο, ενώ επισημαίνει ότι το πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα θα είναι άμεσο.
Ο αναλυτής της Pepperstone, Μάικλ Μπράουν, βλέπει στη στάση Τραμπ μια «κλιμάκωση για αποκλιμάκωση», τακτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ. Όμως, αν οι Βρυξέλλες εκλάβουν την κίνηση ως εχθρική, η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη.
Το βέβαιο είναι, καθώς απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες έως την ημερομηνία-ορόσημο της 1ης Αυγούστου, πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Είτε η νέα «επίθεση» του Τραμπ αποδειχθεί εργαλείο πίεσης για να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους, είτε είναι το προοίμιο ευρύτερης σύγκρουσης, η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να προκαλεί πιέσεις σε νομίσματα, μετοχές και εν γένει οικονομικές προσδοκίες.
Αναλυτές όπως ο Σαμ Στόβαλ (CFRA) προβλέπουν ότι οι αγορές θα παραμείνουν σε στάση αναμονής. Όμως, όσο δεν υπάρχει σαφήνεια για τη στρατηγική Τραμπ – και κυρίως για τα τελικά ποσοστά και τις εξαιρέσεις – η εμπορική σταθερότητα παραμένει ζητούμενο.
Και κάπως έτσι, όλα δείχνουν πως ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος θα συνεχιστεί, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει όλες τις παγκόσμιες επιπτώσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν – ακόμα και με νέους δασμούς από τον Τραμπ…
Πηγή: newmoney.gr
- Διαβάστε επίσης: ΑΤΑ: Ανεβάζει στροφές για συγκλίσεις ο Υπουργός Εργασίας