Επιτυχημένο το 2024 για την κυπριακή οικονομία
Το 2024 είναι ένα αρκετά επιτυχηµένο έτος από οικονοµικής άποψης για τη χώρα. Ο ρυθµός ανάπτυξης ανέρχεται σε πέραν του 3%, υπερβαίνοντας τον ρυθµό ανάπτυξης των πλείστων κρατών της ευρωζώνης, ενώ ο πληθωρισµός φαίνεται να περιορίζεται σε ελεγχόµενα επίπεδα. Ταυτόχρονα έχουν τεθεί οι βάσεις για την καταγραφή παρόµοιου ή και ψηλότερου ρυθµού ανάπτυξης κατά τα επόµενα έτη.
Το επιστέγασµα της επιτυχηµένης πορείας της οικονοµίας ήταν η αναβάθµιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά δύο βαθµίδες σε Α3, στην οποία προχώρησε η Moody’s Ratings στις 22 Νοεµβρίου στηριζόµενη στην ουσιαστική βελτίωση των δηµοσιονοµικών δεικτών και των δεικτών δηµοσίου χρέους, που αναµένεται να διατηρηθεί. Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η αξιολόγηση της οικονοµίας βρίσκεται στο Α3.
Ο δείκτης δηµοσίου χρέους αναµένεται να συνεχίσει να µειώνεται µεσοπρόθεσµα, µε τις µετρήσεις της βιωσιµότητάς του να παραµένουν ευνοϊκές αφού και οι κίνδυνοι που αφορούν τον τραπεζικό τοµέα έχουν περιοριστεί.
Οι οικονοµικές προοπτικές παραµένουν ισχυρές και βασίζονται στη διαρκή ανάπτυξη τοµέων υψηλής παραγωγικότητας και στην εξωτερική εισροή άµεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που αναµένονται να διατηρηθούν τα επόµενα έτη, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις και αναβαθµίσεις οι οποίες ενισχύουν περαιτέρω µε τη σειρά τους το θετικό επενδυτικό περιβάλλον.
Έχοντας σηµειώσει τα πιο πάνω, τονίζω τα ακόλουθα: Οφείλουµε να παραµείνουµε στοχοπροσηλωµένοι στη βελτίωση για να πετύχουµε ακόµα καλύτερους οικονοµικούς δείκτες και αναβαθµίσεις, ενώ παράλληλα πρέπει να εφαρµόσουµε πολιτικές διαρθρωτικών αλλαγών και στρατηγικών υποδοµών ως επένδυση για το µέλλον. Επίσης, είναι µονόδροµος να υλοποιήσουµε πολιτικές διάχυσης τού προκύπτοντος οφέλους όσον το δυνατόν περισσότερο εντός του κοινωνικού συνόλου.
Οι προκλήσεις του 2025
– Ο γεωπολιτικός κίνδυνος
Από άποψης προκλήσεων, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σε γεωπολιτικούς κινδύνους που προκύπτουν από την αναδυόµενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα, καθώς και στις κυβερνοεπιθέσεις, δεδοµένου ότι τέτοια περιστατικά έχουν αυξηθεί δραµατικά αλλά και ότι η Κύπρος έχει εισέλθει στο στόχαστρο ορισµένων οµάδων χάκερ για πολιτικούς λόγους.
Λαµβάνοντας υπόψη την αυξηµένη παρουσία, δραστηριοποίηση και συνεισφορά στο ΑΕΠ επιχειρήσεων τεχνολογίας, πληροφορικής και χρηµατοοικονοµικών, οι κυβερνοεπιθέσεις και τα προληπτικά µέτρα προστασίας είναι κρίσιµης σηµασίας για την πορεία της οικονοµίας. Ο Κανονισµός 2022/2554 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα του χρηµατοοικονοµικού τοµέα (γνωστός ως DORA) που µπαίνει σε εφαρµογή αρχές του 2025 θα βοηθήσει αλλά κάθε επιχείρηση, χρηµατοοικονοµική, κρίσιµη υποδοµή ή άλλη, οφείλει να λάβει µέτρα για να διασφαλίσει ελαχιστοποίηση των σχετικών κινδύνων. Συνεπώς, η πορεία ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων πρέπει να συνεχίσει και να επιταχυνθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Το κόστος ενέργειας θα παραµείνει ένα αγκάθι για το 2025 µέχρι να καταστεί δυνατόν να εξευρεθούν µόνιµες λύσεις για την παροχή ενέργειας.
Οι μοχλοί ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας
Καινοτοµία, τεχνολογία και χρηµατοοικονοµικά θα αποτελέσουν µοχλούς ανάπτυξης, οι οποίοι έχουν επικάλυψη και δηµιουργούν συνέργειες. Σηµαντική αξία αναµένεται να προσθέσουν οι τοµείς των χρηµατοοικονοµικών, της τεχνολογίας και πληροφορικής και δυνητικά της εκπαίδευσης.
Θα σταθώ στον τοµέα των χρηµατοοικονοµικών, όπου σηµείο κλειδί παραµένει η εποικοδοµητική προσέγγιση των σχετικών Εποπτικών Αρχών, οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίσουν από τη µια ταχείς διαδικασίες αδειοδοτήσεων νέων επιχειρήσεων για να εισέλθουν στην αγορά και από την άλλη αποτελεσµατικές διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας για να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.
Διαβάστε επίσης: Μ. Κυναιγείρου: Δύσκολη χρονιά για τα ακίνητα το 2024, πολλές οι προκλήσεις και το 2025