Το 2024 ήταν άλλη µια δύσκολη χρονιά για τον τοµέα των ακινήτων. Οι επιδόσεις που καταγράφονται είναι ενδεικτικές της εικόνας που επικράτησε κατά τη διάρκεια του έτους και αποτελούν ενδεχοµένως προµήνυµα για τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιµετωπίσει ο τοµέας και κατά το 2025. Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία του Τµήµατος Κτηµατολογίου και Χωροµετρίας τα πωλητήρια έγγραφα παρουσίασαν αύξηση 2% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεµβρίου 2024 σε σύγκριση µε την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Πρόκειται για µια µικρή αύξηση, η οποία όµως είναι σηµαντική δεδοµένων των συνθηκών, που επικράτησαν. Ο πληθωρισµός, τα ψηλά επιτόκια δανεισµού και η σταθεροποίηση των τιµών των ακινήτων σε υψηλά επίπεδα ήταν εκ των σηµαντικότερων προκλήσεων µε τις οποίες ήρθε αντιµέτωπη και συνεχίζει να βρίσκεται αντιµέτωπη η αγορά των ακινήτων όσον αφορά τους ντόπιους. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση µε τους πολέµους στην περιοχή µας επηρεάζουν την αγορά ακινήτων και κυρίως το ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές.
Ψηλή η ζήτηση, περιορισμένη η προσφορά
Η αυξανόµενη ζήτηση για κατοικίες σε συνδυασµό µε την περιορισµένη προσφορά ήταν από τα σηµαντικότερα θέµατα που απασχόλησαν τον τοµέα κατά τη διάρκεια του 2024 και αναµένεται ότι θα συνεχίσουν να τον απασχολούν και το 2025. Η αύξηση της προσφοράς βοήθησε στη συγκράτηση των τιµών τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν συµπολίτες µας που δυσκολεύονται λόγω και της αύξησης του κόστους ζωής ως αποτέλεσµα του πληθωρισµού. Το θέµα της προσιτής στέγασης απασχολεί έντονα την κοινωνία και ως Συµβούλιο έχουµε καταθέσει προτάσεις για ενίσχυση της ζήτησης, όπως για παράδειγµα η καλύτερη ρύθµιση της ηµερήσιας ενοικίασης ακινήτων για τουριστικούς σκοπούς στα πρότυπα, που εφαρµόζουν άλλες χώρες.
Τους τελευταίους µήνες του 2024 η αγορά κατοικιών έχει επηρεαστεί αρνητικά στο σκέλος της προσφοράς από δύο παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες έκδοσης αδειών από τους Επαρχιακούς Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο αναµένουµε ότι µε την πάροδο του χρόνου η κατάσταση θα βελτιωθεί. Ο δεύτερος είναι η µακρά απεργία στον κλάδο του έτοιµου σκυροδέµατος, η οποία επηρέασε σηµαντικά τον κατασκευαστικό τοµέα και καθυστέρησε την έναρξη νέων έργων, γεγονός που έχει επιβραδύνει την ένταξη νέων ακινήτων στην αγορά.
Η κτηµαταγορά το 2024 κινήθηκε, σε γενικές γραµµές, σε ικανοποιητικά επίπεδα δεδοµένων των προκλήσεων που είχε να αντιµετωπίσει ο τοµέας των ακινήτων. ∆υσκολίες αναµένουµε ότι θα υπάρξουν και κατά το 2025. Στα θετικά είναι η µείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η υποχώρηση του πληθωρισµού. Πρόκειται για εξελίξεις που µπορεί να δώσουν ώθηση στη ζήτηση από ντόπιους αγοραστές, δεδοµένου βέβαια ότι και οι κυπριακές τράπεζες θα µειώσουν επιτέλους τα δανειστικά επιτόκια. ∆υστυχώς οι γεωπολιτικές αναταράξεις και οι συγκρούσεις συντηρούν την αβεβαιότητα και το 2025.
Μάστιγα οι παράνομοι κτηματομεσίτες
Ως Συµβούλιο κατά τη διάρκεια του 2024 αναδείξαµε για άλλη µια χρονιά τον σηµαντικό ρόλο των αδειούχων κτηµατοµεσιτών στην οµαλή λειτουργία της αγοράς ακινήτων και τη διασφάλιση των αγοραστών. Συνεχίσαµε να κτυπάµε τους παράνοµους, που παριστάνουν τους κτηµατοµεσίτες για να ξεγελάσουν ανυποψίαστους πολίτες και µε συχνές παρεµβάσεις µας στα ΜΜΕ φροντίσαµε να ενηµερώνουµε τον κόσµο για όλα όσα πρέπει να προσέξει για να µην πέσει θύµα τσαρλατάνων.
Εκεί και όπου κρίναµε αναγκαίο έχουµε παρέµβει δυναµικά. Αυτό κάναµε πρόσφατα µε την πρόταση Νόµου η οποία συζητήθηκε στην επιτροπή νοµικών της Βουλής και στοχεύει να βάλει λουκέτο στο κτηµατοµεσιτικό επάγγελµα προς εξυπηρέτηση των δικηγόρων. Το όλο θέµα παραµένει ανοικτό και η έντονη αντίθεσή µας είναι δεδοµένη και έχει διατυπωθεί γραπτώς και προφορικώς σε όλους τους τόνους στους εµπλεκόµενους.
Πιστεύουµε ότι η συνεργασία µεταξύ κυβέρνησης, ιδιωτικού τοµέα και επαγγελµατιών του κλάδου είναι απαραίτητη για τη διαµόρφωση ενός βιώσιµου και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για την αγορά ακινήτων στην Κύπρο. Ελπίζουµε ότι όλοι θα το κατανοήσουν.
Διαβάστε επίσης: Γ. Χρυσοχόος: Ο κλάδος των ακινήτων διατήρησε τη θετική δυναμική του