Οι γεωπολιτικές εντάσεις η μεγαλύτερη πρόκληση
Το 2024 ήταν µια χρονιά γεµάτη απρόβλεπτες και σηµαντικές προκλήσεις, αλλά και µε αξιοσηµείωτες ευκαιρίες. Μεταξύ των προκλήσεων, τα υψηλά επιτόκια – τα υψηλότερα που έχουµε δει την τελευταία δεκαετία – και οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως οι πόλεµοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή που επηρέασαν την κινητικότητα της αγοράς. Αυτοί οι παράγοντες έκαναν τους αγοραστές πιο επιφυλακτικούς και αύξησαν την αβεβαιότητα των επενδυτών, γεγονός που πάντα επηρεάζει αρνητικά την αγορά. Παρά ταύτα, η κυπριακή αγορά ακινήτων επέδειξε µεγάλη ανθεκτικότητα. Η ζήτηση παραµένει υψηλότερη από την προσφορά, τουλάχιστον στις παραλιακές πόλεις, διατηρώντας έτσι την ανοδική πορεία της αγοράς.
Η διαχείριση των γεωπολιτικών εντάσεων αποτελεί τη µεγαλύτερη πρόκληση για το 2025, καθώς θα επηρεάσει τις αγορές και την οικονοµική σταθερότητα. Παράλληλα, η διαφοροποίηση στις πράσινες πηγές ενέργειας και η προσαρµογή στις απαιτήσεις της αγοράς ενέργειας είναι κρίσιµη, ενώ η ενίσχυση της ευελιξίας µας στο εµπόριο θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας µε ελεγχόµενο πληθωρισµό.
Το μέλλον της κτηματαγοράς και ο ρόλος των ξένων επενδύσεων
Το µέλλον της κτηµαταγοράς εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: την πρόσληψη εργατικού δυναµικού και την ψηφιοποίηση υπηρεσιών. Η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει την οικονοµία, απαιτώντας άµεσες προσλήψεις από την Ευρώπη και τρίτες χώρες για τη διατήρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ, η οποία συνδέεται άµεσα µε την κτηµαταγορά. Παράλληλα, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης υπηρεσιών, όπως το Κτηµατολόγιο και οι ΕΟΑ, είναι απαραίτητη για τη µείωση γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση της αγοράς.
Αναµφίβολα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων µέσω σχετικών προγραµµάτων έχει συµβάλει σηµαντικά στην αναβάθµιση των πόλεων και της ποιότητας ζωής, ενώ η κατασκευαστική ανάπτυξη που είχαµε ως αποτέλεσµα αυτών των προγραµµάτων την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακή. Από χαµηλά κτήρια, η Κύπρος διαθέτει πλέον σύγχρονους ουρανοξύστες, τοποθετώντας τη χώρα στον ευρωπαϊκό αλλά και διεθνή επενδυτικό χάρτη. Θεωρώ ότι οι τρεις πιο σηµαντικοί µοχλοί ανάπτυξης είναι το Headquartering, δηλαδή η µεταφορά εταιρικής έδρας στο νησί, σε συνδυασµό µε την προώθηση της Κύπρου ως προορισµό για τεχνολογικές εταιρείες και την ένταξή µας στη ζώνη Schengen. Έτσι πιστεύω πως θα διαδραµατίσουµε ένα σηµαντικό ρόλο στην περιοχή, ως οικονοµικό, τεχνολογικό και επιχειρηµατικό κέντρο.
Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες
Η συνεχιζόµενη αναταραχή στη Μέση Ανατολή αναδεικνύεται ως ένας από τους µεγαλύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους. Τυχόν κλιµάκωση του πολέµου στην περιοχή θα µπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις παγκόσµιες αγορές, όπως αύξηση της τιµής του πετρελαίου, περιορισµούς στο ελεύθερο εµπόριο και φυσικά αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων της Κύπρου.
Ένας δεύτερος σηµαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η νέα προεδρική θητεία στις Ηνωµένες Πολιτείες. Η πορεία που θα ακολουθήσει ο Αµερικανός Πρόεδρος στις σχέσεις µε άλλες υπερδυνάµεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, θα επηρεάσει τις παγκόσµιες οικονοµικές ισορροπίες. Μια ενδεχόµενη αύξηση του πληθωρισµού, που θα µπορούσε να προκύψει από γεωπολιτικές εντάσεις ή αλλαγές στη νοµισµατική πολιτική, θα επηρεάσει άµεσα τα επιτόκια και την ευρύτερη οικονοµική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Οι εξελίξεις αυτές απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση και ευελιξία στον στρατηγικό σχεδιασµό, ιδιαίτερα στον τοµέα του real estate. Ωστόσο και στα δύο σενάρια, τα ακίνητα έχουν αποδειχθεί διαχρονικά ως ένα από τα πιο αξιόπιστα µέσα αντιστάθµισης απέναντι στον πληθωρισµό, προσφέροντας ασφάλεια και σταθερότητα σε µακροπρόθεσµο ορίζοντα. Και είναι αυτή ακριβώς η ευκαιρία που προβλέπεται να υπάρχει για επενδύσεις στα ακίνητα: µέσω την αντιστάθµισης της αγοραστικής δύναµης εκτός από την πολυσυζητηµένη ανάπτυξη του τοµέα.
Διαβάστε επίσης: Γ. Χρυσοχόος: Ο κλάδος των ακινήτων διατήρησε τη θετική δυναμική του