Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, υπογραμμίζοντας την επιβάρυνση από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η εκτιμώμενη αύξηση της ζήτησης για το 2025 μειώθηκε κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, σχεδόν κατά ένα τρίτο, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πλέον στα 730.000 βαρέλια την ημέρα. Η μισή από τη μείωση αυτή αφορά τις δύο χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της εμπορικής αντιπαράθεσης.
Η μείωση αυτή ανακοινώθηκε λίγες ημέρες μετά τη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας, μετά τις εξαγγελίες νέων δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η τιμή του Brent ανέκαμψε ελαφρώς, φτάνοντας τα 65 δολάρια την Τρίτη.
Παρά τις χαμηλότερες προβλέψεις για την κατανάλωση, η παραγωγή πετρελαίου από χώρες εκτός του OPEC παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η IEA μείωσε την πρόβλεψη για νέες ποσότητες εκτός OPEC κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως το 2025, στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω της πίεσης που υφίστανται οι Αμερικανοί παραγωγοί από την πτώση των τιμών.
Ωστόσο, αυτή η παραγωγή εξακολουθεί να υπερκαλύπτει τη χαμηλή ζήτηση. Το 2026, η παραγωγή εκτός OPEC+ θα αυξηθεί κατά 920.000 βαρέλια ημερησίως, με κύριους συντελεστές τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γουιάνα. Αυτό οδηγεί σε πλεόνασμα προσφοράς που, σύμφωνα με την IEA, θα αγγίξει τα 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Για το 2026, η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης περιορίζεται περαιτέρω στα 690.000 βαρέλια ημερησίως, λόγω της εύθραυστης ςπαγκόσμιας οικονομίας και της ταχείας εξάπλωσης των ηλεκτρικών οχημάτων. Όπως αναφέρει η υπηρεσία, «η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών, λόγω της απότομης κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, οδήγησε στην καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών μας».
Παρότι το πρώτο τρίμηνο του 2025 εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης από το 2023, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. Παρ’ όλα αυτά, η γενική προοπτική της αγοράς παραμένει αρνητική, με έντονα σημάδια κορεσμού.
Ακόμη και ο OPEC, που παραδοσιακά διατηρεί αισιόδοξες εκτιμήσεις, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του, αν και παραμένει πιο αισιόδοξος σε σχέση με την IEA και τους αναλυτές στη Wall Street.
Η IEA υποστηρίζει ότι η επιβράδυνση στην κατανάλωση, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (1 εκατ. βαρέλια/ημέρα), συνάδει με τη γενικότερη ενεργειακή μετάβαση, καθώς η παγκόσμια οικονομία μετατοπίζεται από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κατανάλωση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα κορεστεί πριν το τέλος της δεκαετίας.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Δασμοί Τραμπ: Οι ΗΠΑ δεν έφεραν πράγματα στο τραπέζι, λέει η Κομισιόν για τις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον