Η μείωση του κόστους ενέργειας είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ενέργεια, ΑΠΕ και φυσικό αέριο», στο πλαίσιο του 15ου Nicosia Economic Congress.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης για το θέμα της ενέργειας στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, με τον πρώτο να αφορά το φυσικό αέριο για μείωση του κόστους ενέργειας, το οποίο, όπως είπε, θα εισάγεται σε υγροποιημένη μορφή, θα αεριοποιείται και θα διοχετεύεται στην αγορά.
«Πρόκειται για σαφώς πιο φθηνό καύσιμο, ενώ μειώνονται και οι ρύποι κατά 35 - 40%», σημείωσε σχετικά.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, δεύτερο πυλώνα της στρατηγικής αποτελούν οι ΑΠΕ, οι οποίες θα συμβάλουν επίσης στη μείωση του κόστους, νοουμένου ότι η παραγωγή θα εισέλθει στο ενεργειακό μίγμα. «Αυτή τη στιγμή η συνεισφορά τους είναι στο 22% και στόχος μέχρι το 2030 να υπερβεί το 40%», προσέθεσε, συμπληρώνοντας πως είναι παράλληλα αναγκαία η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και οι δομές αποθήκευσης ενέργειας.
Τρίτος πυλώνας σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου είναι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας και την ασφάλεια της ενεργειακής προμήθειας, οι οποίες συνοδεύονται και από γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Από την πλευρά της, η Προϊστάμενη του Τομέα Ενέργεια της ΕΚΟ Κύπρου, Αγγέλα Ανδρέου, στάθηκε στη δική της παρέμβαση στις περικοπές παραγωγής των ΑΠΕ και την καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Όπως ανέφερε, οι περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ έφτασαν το 30% το 2024, για το 2025 προβλέπεται ότι θα φτάσουν το 45%, ενώ τον περασμένο Μάρτιο περικοπή πάνω από το 70% της παραγωγής λόγω έλλειψης ευέλικτων και αναβαθμισμένων δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης.
Συμπλήρωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, αναμένεται ωστόσο αλλαγή του πλαισίου αδειοδότησης, ενώ ζήτησε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να ανοίξει η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού εντός του 2025.
Τέλος, σημείωσε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου για την έλευση φυσικού αερίου, η οποία, όπως είπε, θα κάνει πιο ευέλικτο το σύστημα και θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ηλεκτρισμού κατά 30%.
Η Business Development Manager του Ομίλου Ζορπά, Φλωρεντία Ζορπά, ανέφερε με τη σειρά της ότι ο όμιλος διέκρινε από νωρίς τις προοπτικές των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς το κόστος της ενέργειας αντιστοιχεί στο 6,5% των συνολικών λειτουργικών εξόδων.
Προσέθεσε ότι η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα θα μειώσει την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και ότι οι εταιρείες αναμένουν ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό τοπίο.
Στη δική του παρέμβαση, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, είπε ότι το φυσικό αέριο, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα συστήματα αποθήκευσης είναι μέρος των λύσεων, δεν αποτελούν όμως νέες τεχνολογίες, προσθέτοντας ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι σημαντική κυρίως για τις βιομηχανίες, αλλά και για όσους δεν μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά.
Είπε επίσης πως η Κύπρος μπορεί να πάρει παραδείγματα από χώρες και περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για μη επίτευξη κάλυψης των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ σε ποσοστό 100% σε βάθος χρόνου.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Παπαναστασίου συμφώνησε ότι η μείωση του κόστους ενέργειας είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.
Χαρακτήρισε επίσης το δίκτυο της χώρα ως καλό, το οποίο χρειάζεται κυρίως τοπικές αναβαθμίσεις σε αστικά κέντρα αλλά και να καταστεί πιο «έξυπνο» για καλύτερη διαχείριση και διοχέτευση της παραγωγής.
Έκανε επίσης λόγω για προσπάθεια αντιμετώπισης μεγάλων προβλημάτων σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, όπου, όπως ανέφερε, επικρατεί μια «μεταβατική στρεβλωμένη κατάσταση, η οποία πρέπει να αλλάξει προς όφελος του καταναλωτή», προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστική αγορά αρχικά ενδεχομένως να αυξήσει αρχικά τις τιμές του ηλεκτρισμού πριν ισορροπήσει εν τέλει.
Προσέθεσε ότι το μοντέλο ηλεκτρισμού στην Κύπρο θα πρέπει να αλλάξει με μια υγιή, ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού που θα συμπεριλαμβάνει και τη συμβατική παραγωγή, ζητώντας παράλληλα προσοχή ώστε να μη δημιουργηθεί ακόμα ένας χώρος επενδύσεων στις αποθηκεύσεις που θα επιβαρύνει τον καταναλωτή.
Τέλος, σχετικά με τις περικοπές των ΑΠΕ, είπε ότι η Κυβέρνηση με τα κεντρικά συστήματα αποθήκευσης, την μετατροπή των πάρκων σε υβριδικά και τη δυνατότητα μικρής αποθήκευση στα σπίτια, έχει επικεντρωθεί στην αποθήκευση έχοντας εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα, προσθέτοντας πως σύντομα θα είναι διαθέσιμο ένα περιβάλλον αδειοδότησης για δυνατότητα αποθήκευσης σε υφιστάμενα πάρκα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Εύσημα στον Χριστοδουλίδη από τον Πρόεδρο του Eurogroup για την πρόοδο της οικονομίας