Περαιτέρω αναπτύχθηκε ο τομέας των Υπηρεσιών στην Κύπρο το 2023

Ποιοι δείκτες κατέγραψαν τις σημαντικότερες επιδόσεις - Η ΟΕΒ προέβη σε σειρά δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση

Περαιτέρω ανάπτυξη σημείωσε ο ευρύτερος τομέας των Υπηρεσιών κατά το 2023, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ.

Όπως σημειώνει, τις σημαντικότερες βελτιώσεις κατέγραψαν οι δείκτες των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (18,9%), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (15,5%), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (2,7%) και της ενημέρωσης και επικοινωνίας (2,0%).

Ο τομέας του Τουρισμού παρουσίασε βελτίωση κατά το 2023 σε σχέση με το 2022 και το 2021. Οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το 2023 έφθασαν τα 3.845.652 πλησιάζοντας τα επίπεδα προ της πανδημίας του κορωνοϊού (3.976.777 αφίξεις το 2019). Την ίδια περίοδο το 2022, οι αφίξεις ήταν 3.201.080, ενώ το 2021 μόλις 631.609.

Με βάση την έρευνα ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, το 2023 οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 1.302.125 από 1.212.603 το 2022 και 390.638 το 2021 καταγράφοντας αύξηση 7,38% και ήταν η χώρα με τις περισσότερες αφίξεις, ακολουθούμενη από το Ισραήλ με 410.607 (αύξηση 48%), την Πολωνία με 273.872 (αύξηση 46,62%) και τη Γερμανία με 211.216 (αύξηση 6,45%).

Προστίθεται ότι ο τομέας της Ναυτιλίας συνέχισε να επιτελεί τον σημαντικό ρόλο της μεταφοράς του 98% όλων των πρώτων υλών και αγαθών πρώτης ανάγκης στη χώρα μας κατά το 2023. Διατήρησε σταθερή την υψηλή επίδοσή του και παρά τις δυσκολίες, εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους επιχειρηματικούς τομείς στην Κύπρο με συνεισφορά της τάξης του 7% του ΑΕΠ.

Η πορεία του Τομέα των Υπηρεσιών θα συζητηθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 στο ξενοδοχείο Nicosia Hilton. Στη Συνέλευση έχει προσκληθεί να παρευρεθεί και να μιλήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πολλαπλές οι δράσεις της ΟΕΒ

Κατά το υπό ανασκόπηση έτος, η ΟΕΒ, προστίθεται στην ανακοίνωση, προχώρησε σε διάφορες δράσεις, όπως η διεξαγωγή έρευνας για εντοπισμό και ανάδειξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Απένειμε, επίσης, Βραβεία Καινοτομίας σε δύο επιχειρήσεις του Τομέα των Υπηρεσιών στα πλαίσια του διαγωνισμού του Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας. Ακόμη, συμμετείχε σε ενημερωτικές παρουσιάσεις και συζητήσεις πάνελ για την προώθηση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων και την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ διοργάνωσε παρουσιάσεις Σχεδίων Χορηγιών σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία.

Διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA) Επιχειρηματική Αποστολή κυπριακών επιχειρήσεων πληροφορικής στην Ελλάδα, με σκοπό την πραγματοποίηση συναντήσεων και δημιουργία συνεργειών μεταξύ Κυπριακών και Ελλαδικών επιχειρήσεων πληροφορικής. Επιπλέον, διοργάνωσε Ενημερωτική Ημερίδα για τα πλεονεκτήματα της συμπερίληψης όρου στις συμβάσεις για επίλυση διαφορών μέσω Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, ενώ συμμετείχε με εκπροσώπους της στον νεοσύστατο Φορέα Προβολής Τουρισμού.

Υποστήριξε τη συμμετοχή κυπριακών επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών σε εμπορικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό με στόχο την προώθηση της εξαγωγής των υπηρεσιών. Παράλληλα, υποστήριξε το συνέδριο “CITEA Digital Cyprus Conference” που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA). Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως η ΟΕΒ συμμετέχει ως εταίρος στον Ευρωπαϊκό Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας (DiGiNN) που συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜΜΕ και του δημόσιου τομέα.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: «Έπεσαν» οι τιμές κατοικιών, αλλά «ανέβηκαν» τα ενοίκια στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ