Πατάει «γκάζι» το σχέδιο ηλεκτροκίνησης - Πόσες αιτήσεις έγιναν σε 3 μέρες

Πολύ έντονο το ενδιαφέρον για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα

Το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί άνοιξε και επίσημα η ηλεκτρονική πύλη καταχώρησης αιτήσεων στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου επιχορήγησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το σχέδιο, στόχος του οποίου είναι η μείωση των εκπομπών και της ρύπανσης,  λαμβάνει χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαθέσιμο ποσό τα €36.524.500 και με συνολικό προϋπολογισμό τα €53 εκατομμύρια.  

Ειδικότερα, το Σχέδιο Χορηγιών για προώθηση της Ηλεκτροκίνησης αφορά στα οχήματα ιδιωτικής χρήσης, περιλαμβανομένων πολυτέκνων και αναπηρικά, ταξί, μικρά λεωφορεία, μοτοσικλέτες, μικρά οχήματα και ποδήλατα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Ευάγγελος Παντελή, Ανώτερος Λειτουργός στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών ανέφερε πως από το Σάββατο μέχρι και σήμερα στις 8 το πρωί, έχουν καταχωρηθεί αιτήσεις για 1.822 χορηγίες σε διάφορες κατηγορίες. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχει διαθεσιμότητα για καταχώριση αιτήσεων σε 16 διαφορετικές κατηγορίες χορηγιών, με το σύνολο των χορηγιών να ανέρχεται σε 5.583. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Παντελή, σε κάποιες από αυτές φαίνεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ενώ σε κάποιες δεν κινείται σε αντίστοιχα επίπεδα. 

Για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα πέραν των μισών αιτήσεων 

Υψηλό ενδιαφέρον καταγράφουν οι χορηγίες που αφορούν την αγορά οχημάτων μηδενικών εκπομπών CO2, δηλαδή των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. 

Όπως ανέφερε ο κ. Παντελή, ενδεικτικά, μέχρι σήμερα το πρωί έχουν καταχωρηθεί 961 αιτήσεις για τον γενικό πληθυσμό. Σε αυτή την κατηγορία θα δοθούν συνολικά 1827  χορηγίες, επισημαίνοντας πως πλέον υπάρχει διαθεσιμότητα για 866. 

“Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε μέσα στη βδομάδα τον ρυθμό ανάρτησης των παραγγελιών, για να δούμε εάν αυτές οι αιτήσεις θα μετουσιωθούν σε παραγγελίες”, τόνισε. 

Πρόσθεσε ακόμη, πως μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από πλευράς πολύτεκνων οικογενειών για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, όπου έχουν καταχωρηθεί αιτήσεις και για τις 60 διαθέσιμες χορηγίες που προνοούνταν στον Οδηγό του Σχεδίου. 

Για τα μεταχειρισμένα, υπήρχαν 104 διαθέσιμες χορηγίες, για τις οποίες επίσης έχουν καταχωρηθεί αιτήσεις. “Μένει να δούμε κατά πόσο ακολουθήθηκε η ορθή διαδικασία σε σχέση με τα έγγραφα που έπρεπε να αναρτηθούν”, σημείωσε, προσθέτοντας πως για τα βαν οχήματα καταχωρήθηκαν 52 αιτήσεις. 

Εν αναμονή των παραγγελιών 

Ο κ. Παντελή διευκρίνισε, ωστόσο, πως το πραγματικό ενδιαφέρον θα διαφανεί από τον ρυθμό καταχώρησης παραγγελιών, υπενθυμίζοντας πως με βάση τον Οδηγό του Σχεδίου η διαδικασία προνοεί για τα καινούργια οχήματα καταχώρηση αίτησης και εντός 14 ημερών ανάρτηση από το κατάστημα πώλησης της παραγγελίας. “Εκεί θα φανεί το πραγματικό ενδιαφέρον. Από τις παραγγελίες που έχουν αναρτηθεί”, υπογράμμισε. 

Όπως εξήγησε, για τα μεταχειρισμένα οχήματα και τα ποδήλατα δεν υπάρχει αυτό το βήμα. “Από την αίτηση καθορίζεται το ενδιαφέρον όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δούμε τα δικαιολογητικά που έχουν αναρτηθεί κατά πόσο συνάδουν με τις πρόνοιες του Οδηγού για να δούμε ότι έγινε η δέουσα διαδικασία από τους ενδιαφερόμενους”, συμπλήρωσε. 

Πότε δεν ολοκληρώνεται η αίτηση 

Ερωτηθείς για το κατά πόσο παρατηρούνται κάποια “συνήθη” λάθη από πλευράς ενδιαφερομένων, ο κ. Παντελή είπε πως η περίπτωση να γίνει λάθος κατά τη διαδικασία καταχώρησης της αίτησης είναι σχετικά περιορισμένη. “Ενδεχομένως, να γίνει στην περίπτωση των κατηγοριών χορηγίας που προνοείται απόσυρση παλαιού ρυπογόνου οχήματος, όπου υπάρχει η πιθανότητα το όχημα το οποίο σκέφτηκε και αποφάσισε ο ενδιαφερόμενος να δηλώσει προς απόσυρση να μην πληροί τα κριτήρια”, ανέφερε.  

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Παντελή, θα προβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πύλης μήνυμα προς τον ενδιαφερόμενο ότι το όχημα δεν πληροί τα κριτήρια, οπότε κάποιος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί γιατί το όχημα προς απόσυρση δεν τα πληροί. Τα κριτήρια όπως είπε είναι η ηλικία (12 ετών και άνω), να είναι τα τελευταία χρόνια συνεχώς εγγεγραμμένο, να έχει άδεια κυκλοφορίας την ημέρα καταχώρησης της αίτησης ή εάν είναι ακινητοποιημένο, η τελευταία άδεια κυκλοφορίας να μην είναι παλαιότερη των 18 μηνών. 

Στην περίπτωση που κάποιος δεν ανανέωσε την άδεια κυκλοφορίας - η προθεσμία λήγει 11 Μαρτίου - και επιθυμεί να δηλώσει ένα τέτοιο όχημα που πληροί όλα τα υπόλοιπα κριτήρια, αλλά δεν έχει ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας, θα λάβει μήνυμα πως δεν τα πληροί, καθώς θα πρέπει να ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας. Ακολούθως, η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί εξ αρχής. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται μετά που επιλέγουν την “καταχώρηση” και εφόσον εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην οθόνη τους που αναφέρει τον αριθμό της κατηγορίας χορηγίας και τον αριθμό της αίτησής τους, καθώς και πληροφόρηση που τους καθοδηγεί για τα επόμενα βήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις στα πλαίσια του Σχεδίου μπορούν να υποβάλλονται από τις 17/02/2024 μέχρι τις 11/10/2024 ή μέχρι εξάντλησης των χορηγιών κάθε κατηγορίας, ενώ δικαιούχοι για να υποβάλουν αίτηση για διεκδίκηση χορηγίας είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα (περιλαμβάνονται οργανισμοί και σωματεία).

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο: 

Οχήματα ιδιωτικής χρήσης

 • 1.228 χορηγίες ύψους €7.500 για απόσυρση και αντικατάσταση καινούργιου οχήματος χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ).
 • 1.827 χορηγίες ύψους €9.000 για καινούργιο όχημα μηδενικών εκπομπών CO2.
 • 104 χορηγίες ύψους €9.000 για μεταχειρισμένο όχημα μηδενικών εκπομπών CO2.

Ταξί

 • 30 χορηγίες ύψους €12.000 για απόσυρση και αντικατάσταση καινούριου οχήματος χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ).
 • 60 χορηγίες ύψους €20.000 για αγορά καινούργιου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2.

Δικαιούχοι αναπηρικού οχήματος

 • 30 χορηγίες ύψους €15.000 για απόσυρση και αντικατάσταση καινούριου οχήματος χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ).
 • 60 χορηγίες ύψους €20.000 για αγορά καινούριου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2.

Πολύτεκνες οικογένειες

 • 30 χορηγίες ύψους €15.000 για απόσυρση και αντικατάσταση καινούριου οχήματος χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ).
 • 60 χορηγίες ύψους €20.000 για αγορά καινούριου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2.

Μικρά λεωφορεία

το ποσό χορηγίας για M2 (μικρό λεωφορείο με περισσότερες από οκτώ θέσεις καθημένων πέραν του οδηγού και με μέγιστη μάζα 5 τόνους) για Καινούργιο όχημα, Μηδενικών εκπομπών CO2, ανέρχεται στις €40.000 και ο αριθμός χορηγιών στις 2.

Λοιπές κατηγορίες 

Μικρο-αυτοκίνητα & μοτοσυκλέτες (L6e, L7e, L), το ποσό χορηγίας για Μικρο-αυτοκίνητα L6e (υποκατ. Β) και L7e (υποκατ. C) για Καινούργιο όχημα, Μηδενικών εκπομπών CO2, ανέρχεται στις €4.000 και ο αριθμός χορηγιών στις 65, ενώ για Μοτοσυκλέτες L (εξαιρ. της κατηγορίας L6e-B, L7e-B και L7e-C) για Καινούργιο όχημα, Μηδενικών εκπομπών CO2, το ποσό χορηγίας ανέρχεται στα €1.500 και ο αριθμός χορηγιών στις 893.

Ποδήλατα, απόσυρση έναντι εισιτηρίων

 • Για Ηλεκτρικό ποδήλατο καινούργιο το ποσό χορηγίας ανέρχεται στα €500 και ο αριθμός χορηγιών στις 933 
 • Για απόσυρση έναντι δωρεάν εισιτηρίων αξίας €250 (για χρήση στα λεωφορεία) και εφάπαξ ποσού αξίας €500, το ποσό χορηγίας ανέρχεται στα €750 και ο αριθμός χορηγιών στις 72.

Διαβάστε επίσης: Χρειάζονται 50.000 επιπλέον εργαζόμενοι για να λειτουργούμε εντός 5ετίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ