Υπ. Ενέργειας: Τέλη Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το «Φωτοβολταϊκά για όλους»

Tο ποσό για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος να ξεκινήσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις για την κατηγορία «Φωτοβολταϊκά για όλους» μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα του προϋπολογισμού του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, προσθέτοντας ότι το ποσό για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις, μετά τα εγκαίνια του πάρκου «Τάσσος Παπαδόπουλος», στον Δήμο Λακατάμιας, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας στέλνει μια «σημαντική πρόταση» στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, τον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, το οποίο «χρηματοδοτεί όλες τις πράσινες υποδομές μας που σχετίζονται με την παραγωγή πράσινης ενέργειας». 

«Είναι μια σημαντική πρόταση στην οποία πρέπει να συγκεντρωθούμε και παράλληλα να εξηγήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο γιατί πρέπει το Ταμείο αυτό να παραμείνει υγιές», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το «Φωτοβολταϊκά για όλους», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «έχουμε στόχο να το ξεκινήσουμε και να δεχόμαστε αιτήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντική η έγκριση της πρότασης για το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας για να μπορεί να στηρίξει οικονομικά και αυτή την κατηγορία αλλά και τις άλλες κατηγορίες κάτω από τα σχέδια που προωθούμε για εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση της παραγωγής ενέργειας από πράσινες πηγές».

Ερωτηθείς για το ποσό που προβλέπεται για το Ταμείο, ο κ. Παπαναστασίου, αφού σημείωσε ότι δεν θυμάται το σύνολο του ποσού, είπε ότι κάτω από το «Φωτοβολταϊκά για όλους» το οποίο αφορά νέα κατηγορία είναι περίπου 30 εκ. ευρώ.

Ανέφερε ότι «ξεκινούμε με 30 εκ. ευρώ και θα ακολουθήσει επιπρόσθετος προϋπολογισμός που θα στηρίξει πρόσθετες αιτήσεις».

Σε ερώτηση αν υπάρχει νέο σχέδιο επιδότησης ποδηλάτων, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτό το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μεταφορών και πρόσθεσε ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή για αυτοκίνητα, για φορτιστές και για ποδήλατα».

Τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα συζητήσει στην Αίγυπτο ο ΥΠΕΝ

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του την Κυριακή το βράδυ στην Αίγυπτο, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι είναι μία συγκέντρωση εταιρειών και κρατών όπου θα συζητηθούν θέματα ενέργειας και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», και «υπάρχουν εξελίξεις στην δική μας ΑΟΖ».

«Η πρόσφατη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο ‘Κρόνος 2’ είναι εξαιρετικά νέα για την Κυπριακή Δημοκρατία και πιστεύω και αυτό θα συζητηθεί με τις εταιρείες αλλά και με την γείτονα χώρα της Αιγύπτου», υπογράμμισε.

Εγκαίνια πάρκου

Αναφερόμενος στην εγκαίνια του Πάρκου, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «είναι μια υποδομή, έστω και μικρή, η οποία υλοποιείται και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα ότι θα πρέπει να υλοποιούμε υποδομές».

Και αυτό είναι κάτι όπως την υποδομή στο Βασιλικό, όπως είπε, «την οποία έχει άμεση ανάγκη η Κύπρος διότι πρέπει να εισαχθεί φυσικό αέριο για να το στείλουμε στην ηλεκτροπαραγωγή για να μειώσουμε τους ρύπους». Σε αυτή την υποδομή, πρόσθεσε, «θα συγκεντρωθούμε για να υλοποιήσουμε εκείνο το έργο που είναι πολύ καθυστερημένο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας στον ηλεκτρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ