Τα Χριστούγεννα των εκλογών

Ο Άγιος Βασίλης φέτος εκσυγχρονίστηκε τεχνολογικά (digitalization) μετά τον σημαντικό αριθμό εταιρειών του τομέα που επέλεξαν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, «ξηλώθηκε» οικονομικά λόγω υψηλού πληθωρισμού και κατασκευαστικού κόστους, ενώ αν χρηματοδότησε τις εργασίες του με δάνειο από τις αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει τώρα να προσέξει με τις δόσεις

Του Τάσου Γιασεμίδη

Όπως συνηθίζουμε κάθε χρόνο, το κείμενο της εβδομάδας των Χριστουγέννων παραμένει μακριά από μακροσκελείς τεχνικές οικονομικές αναλύσεις. Την ώρα που γίνονται οικογενειακές συσκέψεις για το ψήσιμο της γαλοπούλας και της σούβλας, έστω και για λίγο, μένουν μακριά από τις σκέψεις και τις συζητήσεις μας τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κ.λπ.

Πάντως, συνεχίζοντας το περσινό χριστουγεννιάτικο κείμενο, ο Άγιος Βασίλης φέτος έβγαλε τη μάσκα αλλά πρέπει να προσέχει απ’ όλες τις ιώσεις που κυκλοφορούν, εκσυγχρονίστηκε τεχνολογικά (digitalization) μετά τον σημαντικό αριθμό εταιρειών του τομέα που επέλεξαν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, «ξηλώθηκε» οικονομικά λόγω υψηλού πληθωρισμού και κατασκευαστικού κόστους, ενώ αν χρηματοδότησε τις εργασίες του με δάνειο από τις αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει τώρα να προσέξει με τις δόσεις.

Ελπίζουμε, πάντως, το εργοστάσιό του να δουλεύει με ηλιακή ενέργεια, λίγο δύσκολο για τη Λαπωνία (πληροφορίες για μετεγκατάσταση στην Κύπρο λόγω των φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων δεν επιβεβαιώνονται), και το έλκηθρο να έχει καλή κατανάλωση καυσίμων. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές για τα σιτηρά και παρόμοιων προϊόντων (με τα οποία τρέφονται οι τάρανδοι), έχουν αυξηθεί σημαντικά, οπότε ακόμη να αποφασιστεί το ποσοστό «ταρανδοκίνησης», ηλεκτροκίνησης ή χρήσης υγρών καυσίμων.

Το πρόβλημα εξεύρεσης βοηθών για τον Άγιο Βασίλη συνεχίζεται από πέρσι, παρά το γεγονός ότι ο μισθός των ξωτικών ξεπερνά τον κατοχυρωμένο ακαθάριστο μισθό. Ζητήματα που αφορούν την ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό των ξωτικών και τη φορολογική μεταρρύθμιση στο χωριό τους θα συζητηθούν από τον Μάρτη και έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου «μουχτάρη» του χωριού. Ξεκάθαρα, η διαχείριση θέλει πλάτες και καλούς καραβοκύρηδες που έχουν τις λύσεις.

Επίσης, μέσα από σωστή διαχείριση του ρίσκου, τα επιπλέον κεφάλαια του Άγιου Βασίλη δεν έχουν επενδυθεί σε κρυπτονομίσματα ή σε μετοχές, η αξία των οποίων μειώθηκε δραστικά, εφόσον προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες σε επένδυση για αυτοματοποίηση των διαδικασιών στο εργοστάσιο παιχνιδιών. Παράλληλα,φαίνεται να κάνει σκέψεις για ίδρυση επενδυτικού ταμείου στην Κύπρο, μετά τις θετικές εξελίξεις που είχε ο τομέας τη χρονιά που τελειώνει, ώστε να είναι έτοιμος, εάν και εφόσον απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια από επενδυτές.

Δυστυχώς, αυτήν τη χρονιά θα πρέπει να αποφύγει περιοχές πολεμικών συγκρούσεων. Μετά τη Συρία και άλλες αραβικές χώρες τα προηγούμενα χρόνια, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι επικίνδυνος, ενώ ο Άγιος Βασίλης θα πρέπει να είναι προσεκτικός ούτως ώστε να μη χρησιμοποιηθούν προϊόντα και πρώτες ύλες που βρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων.

Φυσικά από τα τραπέζια των Χριστουγέννων δεν αναμένεται να απουσιάζουν συζητήσεις που αφορούν τις προεδρικές και αρχιεπισκοπικές εκλογές, για το ποιος είναι «σίουρος» ή «κουτσός άππαρος», ενώ οι λάτρεις της στρογγυλής θεάς θα αναπολούν τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που δεν ήταν και τόσο άσχημο που διεξήχθη χειμώνα. Πιο δυτικά, φυσικά, η συζήτηση θα είναι πιο τοπικιστική για το αν θα έρθει το πρωτάθλημα στο Παφιακό.

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή

Διαβάστε επίσης: Οι ενεργειακές επιπτώσεις του «Qatargate»

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ