Οι ενεργειακές επιπτώσεις του «Qatargate»

Η σημασία της ανακάλυψης ZEUS-1 στην κυπριακή ΑΟΖ και οι προοπτικές συνεργασίας Qatar Energy - ExxonΜobil - ENI - TOTAL

Του Μάριου Πούλλαδου

To σκάνδαλο «Qatargate», που κλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στις προσπάθειες της Ένωσης να πετύχει την ενεργειακή της ασφάλεια και να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παράλληλα, η νέα ανακάλυψη από την κοινοπραξία ENI/TOTAL με το κοίτασμα Ζευς-1 στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ καταδεικνύει εκ νέου τη δυναμική της Ανατολικής Μεσογείου και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος το επόμενο διάστημα ως αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος της Ε.Ε. με τις άλλες χώρες της περιοχής.

Το σκάνδαλο δωροδοκίας «Qatargate» έρχεται ουσιαστικά σε μια στιγμή που πολλά ευρωπαϊκά κράτη προσβλέπουν στο Κατάρ και σε άλλους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής. Το πλούσιο σε αποθέματα φυσικού αερίου Κατάρ προειδοποίησε ότι η βελγική έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς και η επακόλουθη αναστολή των αδειών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των εκπροσώπων του, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις πιθανές συμφωνίες για το φυσικό αέριο. «Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός που εισάγει διακρίσεις, που περιορίζει τον διάλογο και τη συνεργασία στο Κατάρ πριν από τη λήξη της νομικής διαδικασίας, θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχείς συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχια και ασφάλεια», προειδοποίησε διπλωμάτης από την Ντόχα στο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ.

Οι συνολικές εισαγωγές LNG του Κατάρ αντιπροσώπευαν μόλις το 5% των εισαγωγών αερίου της ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Κατάρ, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αερίου στον κόσμο, επεκτείνει την ικανότητά του να παράγει και να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο και επιθυμεί να αυξήσει την προσφορά σε βασικές ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές, όπου αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και άλλες χώρες.

Το πλαφόν Φ.Α. και η Γερμανία

Στο Συμβούλιο Ενέργειας Ε.Ε. διακυβεύονται σημαντικές αποφάσεις για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου, όπως ο καθορισμός ανώτατου ορίου στην τιμή αυτού του ορυκτού καυσίμου. Ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής θα μπορούσε να έχει συνέπειες στον εφοδιασμό: οι εξαγωγείς (αυτός ήταν πάντα ο φόβος της Γερμανίας) θα μπορούσαν να προτιμήσουν άλλους εμπορικούς δρόμους, για παράδειγμα προς την Κίνα, όπου μπορούν να πουλήσουν LNG χωρίς περιορισμούς τιμών, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια Ενέργειας της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κατάρ υπέγραψε πρόσφατα δύο συμφωνίες με τη Γερμανία για τη μακροπρόθεσμη προμήθεια έως και 2 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως και λέγεται ότι συμμετέχει σε συνομιλίες για περισσότερες τέτοιες συμφωνίες με χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία ξανά. Το Κατάρ ελέγχει περίπου το 6,1% του μετοχικού μεριδίου της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, το 17% της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, ενώ πέραν των ενεργειακών συνεργειών με ευρωπαϊκές εταιρείες, διαθέτει επενδύσεις και σ' άλλους τομείς (ενδεικτικά και μόνον κατέχει την ακριβότερη ποδοσφαιρική ομάδα στη Γαλλία, την Paris St. Germain). Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς Ενέργειας, το Κατάρ μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά στη Σαουδική Αραβία του φυσικού αερίου: ένας απαραίτητος προμηθευτής ενέργειας με τεράστια αποθέματα και πολύ χαμηλό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι το Κατάρ θα είναι σε θέση να πωλεί περισσότερο φυσικό αέριο και πιο κερδοφόρα από άλλους μεγάλους εξαγωγείς όπως η Ρωσία, ακόμη και αν η κλιματική αλλαγή αναγκάζει πολλές χώρες να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα και Ισραήλ συναγωνίζονται φέτος τις εισαγωγές καυσίμων στην Κύπρο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ