Θέλουν να μειώσουν τα πρόστιμα στις κάμερες αλλά… η Αστυνομία δεν τους αφήνει

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών εξηγεί τι αφορά η πρόταση που προωθείται - Ποιες παραβάσεις θα βλέπουν πιο... ευνοϊκά και για ποια αυξάνεται το πρόστιμο; - «Προσπάθειά μας να μην χάνουμε ανθρώπους μέσα στον δρόμο», λέει η Τροχαία και τον τελευταίο λόγο έχει η Ολομέλεια

Πρόταση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, προωθεί η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, αναφορικά με το ύψος του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με την υποχρέωση στάσης σε φωτεινό σηματοδότη. Στόχος της εν λόγω πρότασης είναι το πρόστιμο να διαβαθμίζεται και να διαμορφώνεται ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το όχημα που παραβαίνει τον κανονισμό.

Τι ισχύει σήμερα

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, κ. Μαρίνος Μουσιούττας, βρέθηκε καλεσμένος στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» και αρχικά εξήγησε τι ισχύει σήμερα. «Υπάρχει σήμερα στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας η παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας, η οποία είναι η εξής: Στους δρόμους, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχουν οι κάμερες φωτοεπισήμανσης, υπάρχει μια πρώτη άσπρη γραμμή. Όταν την παραβιάσεις -όταν την πατήσεις ή περάσεις μπροστά από αυτήν και σταματήσεις- το εξώδικο πρόστιμο είναι €25. Υπάρχει μια δεύτερη γραμμή, λίγο πιο κάτω, από την οποία ξεκινά η διάβαση πεζών, ένα ορθογώνιο, το οποίο είναι η δεύτερη και τρίτη γραμμή. Όταν το παραβιάσεις αυτό, το εξώδικο ανεβαίνει στα €300».

«Είναι δυσανάλογο το ύψος του προστίμου»

Όπως εξήγησε ο κ. Μουσιούττας, από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε παράβαση κάνει κανείς, είτε προχωρήσει πιο μπροστά, είτε σταματήσει πιο μπροστά, είτε περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου, το εξώδικο πρόστιμο παραμένει €300. «Κρίναμε ότι είναι δυσανάλογο το ύψος του προστίμου και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε βάλει στη μέση ένα δεύτερο εξώδικο που, όταν περάσεις τη δεύτερη γραμμή, όταν παραβιάσεις τη διάβαση πεζών, αντί να είναι €300, το πρόστιμο θα κατέβει στα €85. Αν παραβιάσεις πέραν αυτού τη γραμμή, παραμένει το πρόστιμο €300».

Προτείνουν αύξηση του προστίμου στις διαβάσεις πεζών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών επισήμανε ότι, στις διαβάσεις πεζών στις οποίες δεν υπάρχουν φώτα τροχαίας, ενώ υπάρχει η υποχρέωση να σταματά ο οδηγός, ανεξάρτητα από το αν είναι πράσινο ή κόκκινο το φανάρι, κανείς δεν το τηρεί. «Εκεί, όταν είσαι μέσα στη διάβαση πεζών ενώ δεν θα έπρεπε να είσαι, το εξώδικο πρόστιμο με βάση τον κώδικα είναι €85. Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν αλλά και τη δυσαναλογία που κρίναμε ότι υπάρχει μεταξύ €25 και €300 που περιέγραψα προηγουμένως, ήρθαμε να βάλουμε το €85 και σε αυτή τη διάβαση πεζών, έτσι ώστε να είναι μια αναλογική αύξηση του προστίμου και όχι να είναι μια δυσανάλογη διαφοροποίηση του προστίμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι προτεραιότητά μας να εισπράττει το κράτος»

Σε άλλο σημείο, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ τόνισε ότι προτεραιότητα δεν είναι να κάνει παράπτωμα ο οδηγός για να εισπράξει το κράτος το πρόστιμο. «Αυτό που έχει σημασία είναι να αποκτήσει οδική συνείδηση ο κόσμος και να μην παρανομεί».

Πώς απαντούν στις αντιρρήσεις της αστυνομίας

Από την άλλη, η αστυνομία διαφωνεί με την εν λόγω πρόταση. «Θεωρεί ότι με το να ελαττωθεί το πρόστιμο, ίσως να μην είναι ένα αντικίνητρο για αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε, δηλαδή να καλυτερεύσει η οδική συνείδηση», εξήγησε ο κ. Μουσιούττας. «Πάτησες μια γραμμή και δεν πέρασες απέναντι και είναι ίδια η ποινή με το αν ασυνείδητα περάσω το κόκκινο φανάρι και προχωρήσω απέναντι», σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι, όσον αφορά τον κόκκινο σηματοδότη, τα 2/3 των παραβάσεων αφορούν περιπτώσεις οδηγών που περνούν στην απέναντι πλευρά. «Αυτό είναι εγκληματικό, διότι και θέτεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου, αλλά κυρίως θέτεις σε κίνδυνο και οποιονδήποτε άλλο διέρχεται από την απέναντι πλευρά».

 

Γιατί βάζει «φρένο» στις μειώσεις η Αστυνομία

Την πλευρά της Αστυνομίας κλήθηκε να εξηγήσει ο Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, κ. Χάρης Ευριπίδου. «Όπως είχαμε εξηγήσει και κατά τις συνεδριάσεις που είχαν γίνει στην Επιτροπή στη Βουλή, η διάβαση πεζών όπου είναι φωτοελεγχόμενη, δηλαδή ρυθμίζεται η διακίνηση των πεζών ή των οχημάτων με φανάρι, το πρόστιμο είναι €300. Άρα και πάνω στις διασταυρώσεις όπου υπάρχουν τα φώτα τροχαίας αλλά υπάρχουν και οι κάμερες δεν μπορούσε να ήταν διαφορετική η αντιμετώπισή μας», ανέφερε αρχικά ο κ. Ευριπίδου. «Επίσης να πούμε ότι το να περάσει κάποιος με κόκκινο και να υπάρχει ο κίνδυνος είτε να χτυπήσει με αυτοκίνητο είτε με πεζό, πρέπει να θεωρείται, πιστεύουμε, το ίδιο σοβαρό -ίσως και περισσότερο- με τους πεζούς. Άρα δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση».

«Προσπάθειά μας να μην χάνουμε ανθρώπους μέσα στον δρόμο»

Ο κ. Ευριπίδου επισήμανε ότι, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του συστήματος φωτοεπισήμανσης έχουν επισημανθεί κάποια θέματα και έχουν γίνει αλλαγές. «Έγιναν αρκετές ρυθμίσεις, ειδικά με το βέλος δεξιά, αυξήθηκε ο χρόνος διαρκείας του πράσινου βέλους, ή σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργεί το βέλος μαζί με το πράσινο, πρόσφατα έχουν τοποθετηθεί και άλλες ενημερωτικές σημάνσεις οι οποίες θεωρούμε ότι βοηθούν σε αυτό το σημείο», ανέφερε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, όπως τόνισε, «ειδικά στις διασταυρώσεις όπου έχει λειτουργήσει εδώ και 1,5 – 2 χρόνια το σύστημα, βλέπουμε σημαντική μείωση των καταγγελιών, που αυτό σημαίνει αυτόματα συμμόρφωση του κοινού. Άρα χρειάζεται χρόνο». Και κατέληξε: «Το κάνουμε προς το συμφέρον του κόσμου, το οποίο συμφέρον έχει να κάνει με την πρόληψη των δυστυχημάτων. Να μην χάνουμε ανθρώπους μέσα στον δρόμο. Αυτή είναι η προσπάθειά μας».

Τον τελευταίο λόγο έχει η Ολομέλεια

Να αναφέρουμε ότι η εν λόγω πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών τίθεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιουνίου. Πέραν αυτής της πρότασης, διευκρίνισε ο κ. Μουσιούττας, υπάρχουν άλλες 7-8 προτάσεις για τις οποίες ξεκίνησε η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής και άλλες πιο πρόσφατες, για τις οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη συζητήσεις. «Στις 27 του μηνός θα είναι όλες οι προτάσεις στην Επιτροπή», σημείωσε ο κ. Μουσιούττας, επισημαίνοντας ότι θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για τη συνέχιση της συζήτησης.

Διαβάστε επίσης: Νέο κάλεσμα για μελλοντικούς επιχειρηματίες - Ανοίγει σχέδιο χορηγιών €20 εκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ