Πλήρως γεμάτα τα αποθεματικά ταμεία των τεχνολογικών κολοσσών

Σαφώς πιο εύκολο για τις τεχνολογικές εταιρείες να βγούν «αλώβητες» από την κρίση.

Κάτι ήξερε ο Steve Jobs όταν αρνιόταν να καταργήσει τα πλεονάζοντα μετρητά της Apple από τους μετόχους. Αφού πρώτα είδε την εταιρεία να φτάνει στα όρια χρεοκοπίας, αντιλήφθηκε και ο ίδιος πόσο ευάλωτες μπορεί να γίνουν ακόμα και οι πετυχημένες εταιρείες εάν χάσουν λίγο από το ρυθμό τους σε αυτή την ταχύτατα μεταβαλλόμενη τεχνολογική περίοδο που διανύουμε.

Σύμφωνα με τους Financial Times, όλα ξεκίνησαν όταν η Apple άρχισε να πληρώνει μερίσματα για να αγοράζει αποθέματα, ένα χρόνο μετά από το θάνατο του Jobs. Σύντομα όμως, τα πράγματα περιήλθαν κάτω από έντονες πιέσεις από ομάδες ακτιβιστών, οι οποίες ζητούσαν επίμονα τη διοχέτευση περισσότερων μετρητών στην αγορά.

Τώρα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Apple διαθέτει σχεδόν $100 δις. πλεόνασμα εκπληρώνοντας με το παραπάνω το «όραμα» του Jobs. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψιν και το πώς κινούνται τα επιτόκια στην αγορά, τότε το εν λόγω ποσό θεωρητικά είναι υπεραρκετό για τη χρηματοδότηση των κεφαλαιουχικών δαπανών της εταιρείας σχεδόν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ επίσης θεωρείται ικανό να επουλώσει τις πληγές ακόμα και σε περίπτωση που μειωθούν δραματικά οι πωλήσεις.

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και έντονης εξάρθρωσης των επιχειρήσεων παγκοσμίως, οι τεχνολογικοί κολοσσοί δείχνουν να περνούν «αλώβητοι». Εταιρείες όπως η Alphabet, η Microsoft, το Facebook, και η Amazon διαθέτουν όλες μαζί κάτι περισσότερο από $350 δις. σε μετρητά στα αποθεματικά τους ταμεία.

Τέλος, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης ότι οι τεχνολογικές εταιρείες θα υποστούν ζημιές σε κάποια τμήματα τους εξαιτίας της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης που πιθανόν να προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, ωστόσο όσο αυξάνεται η ζήτηση για ψηφιακές πλατφόρμες είτε για σκοπούς επικοινωνίας είτε για σκοπούς ψυχαγωγίας, τόσο ενισχύεται και η διαπραγματευτική τους θέση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ