Βρετανικά σχέδια για διάσωση εταιριών με δημόσιο χρήμα κι επιστροφή στους ιδιώτες

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τζόνσον δεν επαρκούν.

Σχέδια για την αγορά μετοχών αεροπορικών και άλλων ιδιωτικών εταιριών φαίνεται ότι καταρτίζει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. 

Η κρίση του πανδημίας του κορωνοϊού που έφερε σε τραγική κατάσταση τις μεγάλες εταιρίες, αναγκάζει το κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου να παρέμβει, πέρα από το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε, και με μέτρα “προσωρινών κρατικοποιήσεων” προκειμένου να διασώσει την κατάσταση. 

Τα εν λόγω σχέδια θα αναγκάσουν τον Βρετανό φορολογούμενο να εισφέρει δισεκατομμύρια λίρες σε εταιρείες όπως η British Airways με αντάλλαγμα μετοχές που στο τέλος θα πωληθούν πάλι πίσω σε ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα πηγές των Financial Times. 

Σύμφωνα με αυτές, η κυβέρνηση Τζόνσον επεξεργάζεται την συγκεκριμένη κίνηση μετά από προειδοποίηση από τους τραπεζίτες ότι η στήριξη που έχει ήδη ανακοινώσει - περιλαμβανομένων εγγυήσεων δανείων ύψους £330 δισεκατομμυρίων - δεν θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει την κατάρρευση εταιρειών που είχαν δει τα έσοδά τους να εξαερώνονται. 

“Η Κυβέρνηση έρχεται με ένα πρόγραμμα που μοιάζει εκείνο που είχαν εφαρμόσει οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια της κρίσης για να στηρίξει τις αμερικανικές τράπεζες”, αναφέρει γνώστης της κατάστασης. 

“Υπάρχουν ορισμένες βιομηχανίες στις οποίες θα χρειαστεί να μπει νέο κεφάλαιο σε αντάλλαγμα ιδίων κεφαλαίων. Ένα δάνειο σε μια εταιρία που εν πολλοίς έχει χρεοκοπήσει δεν θα έχει κανένα νόημα”, προσθέτουν. 

Η συγκεκριμένη πηγή δήλωσε στους Financial Times ότι, εκτός από τις αεροπορικές εταιρείες, σε κάποιο σημείο η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί για όλες τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις που ενδέχεται να έχουν σοβαρό πρόβλημα. 

“Οι αεροπορικές προφανώς και είναι σε άσχημη κατάσταση, αλλά θα υπάρξουν και άλλες εταιρίες”, ανέφεραν, ενώ άλλες πηγές σχολιάσαν ότι ορισμένες εταιρείες μπήκαν στην κρίση του κορωνοϊού με υπερβολικό χρέος που θα δυσκόλευε τον επιπλέον δανεισμό.

“Το κλειδί είναι να απευθυνθούμε στις εταιρείες που θα απαιτήσουν κάποια ίδια κεφάλαια πέρα από τα δάνεια, καθώς η κεφαλαιακή διάρθρωση κάθε εταιρείας έχει όρια για να καλύψει μεγαλύτερο χρέος, ανάλογα με τον τομέα και την υπάρχουσα χρηματοοικονομική δομή τους”, διευκρίνισαν. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ