Το πιο φθηνό εισιτήριο για τον τελικό του Μουντιάλ πωλήθηκε στα $455
Σύμφωνα με την Transfermarkt, πιο ακριβή ομάδα είναι εκείνη της Εθνικής Βραζιλίας, η οποία αποτιμάται σε 604,35 εκατ. στερλίνες
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον κόσμο έχει αρχίσει. Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 θα αρχίσει στις 14 Ιουνίου με τη συνάντηση Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας στο Λουζνίκι της Μόσχας. Θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, στο ίδιο στάδιο με τον τελικό της διοργάνωσης. Πίτσες, μπίρες και φυσικά μεταφορά της τηλεόρασης στο μπαλκόνι για ακόμη μία φορά θα έχουν την τιμητική τους. Ποια είναι, όμως, η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Ας δούμε!
Του Σωκράτη Ιωακείμ
Η Βραζιλία είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα της διοργάνωσης με 5 Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ είναι και η μόνη ομάδα που έχει συμμετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις ανεξαιρέτως. Ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία με 4 κατακτήσεις η καθεμία, ενώ σε ηπειρωτικό επίπεδο η Ευρώπη προηγείται με 11 τρόπαια έναντι 9 της Νοτίου Αμερικής.
Η ελληνική ονομασία του θεσμού είναι Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ενώ στα αγγλικά λέγεται FIFA World Cup χάριν της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που το διοργανώνει. Στο Μουντιάλ συμμετέχουν εκείνες οι εθνικές ομάδες των χωρών μελών της FIFA που περνούν επιτυχώς από τη διαδικασία των προκριματικών αγώνων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι σήμερα η κορυφαία διοργάνωση σε όλα τα επίπεδα και η δεύτερη αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο διοργανώθηκε το 1930 στην Ουρουγουάη. Με αυτόν τον τρόπο έγινε πραγματικότητα το όραμα του Γάλλου Jules Rimet, 3ου προέδρου της FIFA, ο οποίος το 1928 ανέθεσε τον σχεδιασμό της διοργάνωσης σε μια πενταμελή επιτροπή.
Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις ήταν πάρα πολλές, κυρίως από τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες απειλούσαν ότι θα απείχαν από τη διοργάνωση, εάν αυτή γινόταν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Τελικά σε αυτό το πρώτο Μουντιάλ της Ουρουγουάης έλαβαν μέρος μόλις 13 ομάδες. Από το 1934 μέχρι το 1978 συμμετείχαν 16 ομάδες, ενώ στις επόμενες τέσσερεις διοργανώσεις, δηλαδή μέχρι και το 1994 οι ομάδες είχαν αυξηθεί σε 24. Στην πορεία ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κι άλλο και έτσι από το 1998 μέχρι και σήμερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο λαμβάνουν μέρος 32 ομάδες.
Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για τη συμμετοχή περισσότερων ομάδων από την Αφρική, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, οι οποίες είχαν ήδη μέχρι τότε κάποιες επιτυχημένες πορείες.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Συνολικά 207 ομάδες έχουν συμμετάσχει σε προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και 78 από αυτές έχουν προκριθεί τουλάχιστον μία φορά στα τελικά. Όμως μόνο 8 ομάδες έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και 12 συνολικά έχουν φτάσει στον τελικό. Οι οκτώ εθνικές ομάδες που έχουν στεφθεί πρωταθλήτριες κόσμου έχουν προσθέσει αστέρια στις φανέλες τους, τόσα όσες και οι κατακτήσεις του Κυπέλλου.
Η Βραζιλία είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα της διοργάνωσης με 5 Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ είναι και η μόνη ομάδα που έχει συμμετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις ανεξαιρέτως. Ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία με 4 κατακτήσεις η καθεμία, ενώ σε ηπειρωτικό επίπεδο η Ευρώπη προηγείται με 11 τρόπαια έναντι 9 της Νοτίου Αμερικής.
Η διοργάνωση των πρώτων Μουντιάλ δινόταν στις χώρες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της συνέλευσης της FIFA. Η επιλογή της τοποθεσίας διεξαγωγής των αγώνων υπήρξε τότε πεδίο αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, τα δύο ποδοσφαιρικά κέντρα της εποχής, αλλά και του σήμερα. Κι αυτό γιατί τις δύο ηπείρους χώριζε ταξίδι τριών εβδομάδων με πλοίο. Για παράδειγμα, η επιλογή της Ουρουγουάης ως της χώρας που θα διοργάνωνε το πρώτο Μουντιάλ, οδήγησε στη συμμετοχή μόνο τεσσάρων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων στο τουρνουά. Τα δύο επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα διεξήχθησαν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα η απόφαση για το δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ στην Ευρώπη το 1938, αποτέλεσε πεδίο διαμάχης, καθώς οι αμερικάνικες ομάδες ήθελαν το Μουντιάλ να εναλλάσσεται διαδοχικά ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Το αποτέλεσμα ήταν οι εθνικές ομάδες της Αργεντινής και της Ουρουγουάης να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938, στη Γαλλία.
Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, για να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις και μποϊκοτάζ, η FIFA αποφάσισε την εναλλάξ διοργάνωση από χώρες των δύο ηπείρων, μέχρι και το Μουντιάλ της Γαλλίας του 1998. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ήταν το πρώτο που διεξήχθη στην Ασία (και γενικότερα το πρώτο σε χώρα εκτός Ευρώπης και Αμερικής), ενώ το Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική ήταν το πρώτο που διοργανώθηκε από αφρικάνικο κράτος.
Το 2003, προσδιορίστηκε η Νότια Αμερική ως η ήπειρος όπου θα διεξαχθεί το Μουντιάλ του 2014 και εκλήθησαν να τοποθετηθούν τα μέλη της νοτιοαμερικανικής συνομοσπονδίας (CONMEBOL) για την πρόταση της FIFA. Πολύ σύντομα όλα τα κράτη υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Βραζιλίας, για να αναλάβει τη διοργάνωση και (έστω και ανεπίσημα) είχε επί της ουσίας καθοριστεί ο διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, με τη Βραζιλία να αναλαμβάνει τελικά και επισήμως τη διοργάνωση.
Το σύστημα επιλογής της διοργανώτριας χώρας εξελίχθηκε έτσι ώστε σήμερα η επιλογή να γίνεται από μια ειδική επιτροπή της FIFA. Η επίσημη επιλογή γίνεται έξι χρόνια πριν από τη διεξαγωγή του τουρνουά.
ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που καλύφθηκε από την τηλεόραση ήταν του 1954. Σήμερα το Μουντιάλ αποτελεί το αθλητικό γεγονός που έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν το παγκόσμιο κύπελλο του 2002 έφτασαν τα 2,82 δισεκατομμύρια, ενώ τον τελικό παρακολούθησαν 1,1 δις άνθρωποι. Την κλήρωση των ομίλων εκείνου του Μουντιάλ παρακολούθησαν 300 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Κάθε Μουντιάλ συνήθως έχει και τη δική του μασκότ. Ο Γουίλι, στη διοργάνωση του 1966, ήταν η πρώτη μασκότ σε Μουντιάλ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Aξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε την αύξηση του αριθμού των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Μουντιάλ θα αυξηθεί από 32 σε 48 ομάδες από το 2026, με 16 ομίλους των 3 ομάδων ο καθένας. Έτσι θα αυξηθούν τα έθνη που θα εκπροσωπούνται, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστή η αύξηση των ποσοστώσεων.
Θα αυξηθεί ο αριθμός των αγώνων του τουρνουά από 64 σε 80, με συνέπεια να εκτιμάται μία αύξηση των εσόδων σε 1 δις δολάρια ή διαφορετικά 944.000.000 ευρώ. Τα επιπλέον έσοδα θα προκύψουν κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που θα αυξηθούν κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η υπογραφή νέων συμβάσεων με τους χορηγούς, οι πωλήσεις των εισιτηρίων και η φιλοξενία. Η αύξηση των εσόδων θα δώσει μια βελτίωση στα κέρδη, που υπολογίζονται στα 640 εκατομμύρια δολάρια η 605 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των επιπλέον δαπανών της οργάνωσης.
Όπως είναι γνωστό η FIFA, άλλαξε το σύστημά της από το 1998, όταν στη Γαλλία έγινε το πρώτο Μουντιάλ με 32 ομάδες (8 όμιλοι των 4 ομάδων), κάτι που θα ισχύσει στη Ρωσία το 2018 και το Κατάρ το 2026. Η νέα διαμόρφωση του κορυφαίου τουρνουά συνεπάγεται και αύξηση των εσόδων.
ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Η FIFA, να σημειωθεί, με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε τα ποσά που θα διατεθούν τόσο στις Εθνικές Ομάδες που θα λάβουν μέρος στο Μουντιάλ του 2018 όσο και στους συλλόγους που θα στελεχώσουν με παίκτες τις Εθνικές Ομάδες. Συγκεκριμένα θα διανεμηθεί συνολικά το ποσό των 791 εκατομμυρίων δολαρίων!
Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που είναι 40% μεγαλύτερο από αυτό που δόθηκε στο Μουντιάλ του 2014. Από αυτό το ποσό το μεγαλύτερο μερίδιο, 400 εκατομμύρια, θα δοθεί στις 32 χώρες που θα λάβουν μέρος στο Μουντιάλ. Η νικήτρια χώρα θα πάρει 38 εκατομμύρια και η φιναλίστ 28, ενώ η χώρα που θα τερματίσει 3η θα πάρει 24 εκατομμύρια. Οι χώρες που θα πάρουν απλώς μέρος στη διοργάνωση θα πάρουν τουλάχιστον από 8 εκατομμύρια. Τα ποσά αυτά θα δοθούν στις ομοσπονδίες και τους συλλόγους μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Ωστόσο, ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου θα δοθεί εκ των προτέρων για κάλυψη των δαπανών που χρειάζονται οι ομοσπονδίες για την προετοιμασία, έτσι τα εγγυημένα έσοδα της κάθε ομοσπονδίας που θα λάβει μέρος ανεβαίνουν στα 9,5 εκ.
Επίσης, οι σύλλογοι που θα στελεχώσουν με ποδοσφαιριστές τις Εθνικές Ομάδες θα έχουν να διαμοιραστούν το ποσό των 209 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το ποσό θα διανεμηθεί ανάλογα με τους ποδοσφαιριστές που θα στείλει η κάθε ομάδα στο Μουντιάλ. Τέλος, ένα ποσό της τάξης των 134 εκ. θα διανεμηθεί βάσει του προγράμματος προστασίας των συλλόγων και ουσιαστικά θα δίνεται σε ομάδες που θα έχουν απώλειες ποδοσφαιριστών από τραυματισμούς εξαιτίας της διοργάνωσης.
ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Τα εισιτήρια πρώτης κατηγορίας θα στοιχίζουν από 110 έως 210 δολάρια, της δεύτερης κατηγορίας από 165 έως 710 δολάρια και της τρίτης κατηγορίας από 105 έως 455 δολάρια, ενώ τα εισιτήρια της τέταρτης κατηγορίας που θα αφορούν τους Ρώσους θα στοιχίζουν από 1280 έως 7040 ρούβλια.
Η τιμή του εισιτηρίου κάθε κατηγορίας εξαρτάται από τη διαβάθμιση του ποδοσφαιρικού αγώνα. Τα πιο ακριβά θα είναι τα εισιτήρια για τον αγώνα της έναρξης – το πιο φθηνό εισιτήριο θα στοιχίζει 220 δολάρια – ενώ στον τελικό 455 δολάρια.
Ήδη άρχισαν να πωλούνται τα πιο ακριβά εισιτήρια για το Μουντιάλ του 2018. Ένα μέρος των εισιτηρίων πωλείται ως πακέτο προσφορών με την ονομασία «η μεγάλη τριάδα». Η προσφορά αυτή περιλαμβάνει τις καλύτερες θέσεις σε 19 ποδοσφαιρικούς αγώνες στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, τον εναρκτήριο αγώνα του Μουντιάλ, τους δυο ημιτελικούς και τον τελικό. Το πιο ακριβό πακέτο προσφοράς στοιχίζει σχεδόν 2,8 εκατομμύρια δολάρια.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, μετά την απόφαση της ρωσικής Κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα χωρίς βίζα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟΡ).
«Ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου φιλάθλων είναι ενδεικτικός για τις μεγάλες διοργανώσεις των τελευταίων ετών. Συνήθως, στον αριθμό αυτό των φιλάθλων συμπεριλαμβάνονται και οι 24 ομάδες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και όσοι πηγαίνουν, για να υποστηρίξουν τις εθνικές τους ομάδες στις επόμενες φάσεις του κυπέλλου και φυσικά να παρακολουθήσουν – επί τη ευκαιρία – τον ημιτελικό και τον τελικό», όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΑΤΟΡ, αρμόδιος για τον εγχώριο τουρισμό, Αλεξάντρ Κουρνόσοφ.
Ο Κουρνόσοφ εκτιμά ότι, αν έρθουν στη Ρωσία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φίλαθλοι, τα έσοδα θα υπερβούν το 1 δις δολάρια. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα της ΑΤΟΡ, παρόμοιος ήταν και ο αριθμός των φιλάθλων που είχαν πάει στη Βραζιλία, για να παρακολουθήσουν το 2014 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Βραζιλίας, κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου πρωταθλήματος τη χώρα επισκέφθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φίλαθλοι, οι οποίοι ξόδεψαν περίπου 3 δις δολάρια. Ο Κουρνόσοφ εκτιμά ότι στη Ρωσία οι ξένοι φίλαθλοι θα ξοδέψουν λιγότερα, περίπου 1000 με 1500 δολάρια το άτομο.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
FIFA Partners
• www.adidas.com
• www.coca-cola.com
• www.wanda-group.com
• www.gazprom.com
• fifaworldcup.hyundai-kiamotors.com
• www.qatarairways.com
• www.corporate.visa.com
FIFA World Cup™ Sponsors
• www.budweiser.com
• www.hisense.com
• www.mcdonalds.com
• www.mengniu.com.cn
• www.vivo.com
Regional Supporters
• www.alfabank.ru
• www.moscow.rt.ru
ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ: ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΣΕΝΕΓΑΛΗΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΧΕΣΟΥΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΚΟΣΙΑΡΗΣ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ SPORT FM
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΜΗ ΦΑΒΟΡΙ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΓΚΟΝΖΑΛΟ ΙΓΚΟΥΑΪΝ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΓΙΑΤΖΗΣ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΡΙΚ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΝΤΙΕΓΚΟ ΚΟΣΤΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΝΕΪΜΑΡ, ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ, ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΡΟΜΕΛΟΥ ΛΟΥΚΑΚΟΥ, ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΑΝΤΟΥΑΝ ΓΚΡΙΖΜΑΝ, ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ, ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΛΑΡΚ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΡΩΣΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΧΑΡΙ ΚΕΪΝ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΜΠΥΛΗΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΑΡΑΥΓΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΦΚΣΙ, ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΔΗΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤ1
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΚΑΜΙΑ ΟΜΑΔΑ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ, ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΜΙΚΑΕΛΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΑΝΤΟΥΑΝ ΓΚΡΙΖΜΑΝ, ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΣΙΜΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ GOALNEWS
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
NΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΝΙΓΗΡΙΑΣ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΡΟΛΑΝΔΟΣ ΣΚΕΤΤΟΣ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΡΙΚ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ, ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Δείτε το πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα, από τη φάση των ομίλων μέχρι και τον μεγάλο τελικό:
Α' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
14/6 Μόσχα Ρωσία - Σαουδική Αραβία
15/6 Γεκατέρινμπουργκ Αίγυπτος - Ουρουγουάη
19/6 Αγία Πετρούπολη Ρωσία - Αίγυπτος
20/6 Ροστόφ ον Ντον Ουρουγουάη - Σαουδική Αραβία
25/6 Σαμάρα Ουρουγουάη - Ρωσία
25/6 Βόλγκογκραντ Σαουδική Αραβία - Αίγυπτος
Β' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
15/6 Αγία Πετρούπολη Μαρόκο - Ιράν
15/6 Σότσι Πορτογαλία - Ισπανία
20/6 Μόσχα Πορτογαλία - Μαρόκο
20/6 Καζάν Ιράν - Ισπανία
25/6 Σαράνσκ Ιράν - Πορτογαλία
25/6 Καλίνινγκραντ Ισπανία - Μαρόκο
Γ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
16/6 Καζάν Γαλλία - Αυστραλία
16/6 Σαράνσκ Περού - Δανία
21/6 Γεκατέρινμπουργκ Γαλλία - Περού
21/6 Σαμάρα Δανία - Αυστραλία
26/6 Μόσχα Δανία - Γαλλία
26/6 Σότσι Αυστραλία - Περού
Δ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
16/6 Μόσχα Αργεντινή - Ισλανδία
16/6 Καλίνινγκραντ Κροατία – Νιγηρία
21/6 Νίζνι Νόβγκοροντ Αργεντινή – Κροατία
22/6 Βόλγκογκραντ Νιγηρία - Ισλανδία
26/6 Αγία Πετρούπολη Νιγηρία - Αργεντινή
26/6 Ροστόφ ον Ντον Ισλανδία – Κροατία
Ε' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
17/6 Σαμάρα Κόστα Ρίκα – Σερβία
17/6 Ροστόφ ον Ντον Βραζιλία - Ελβετία
22/6 Αγία Πετρούπολη Βραζιλία - Κόστα Ρίκα
22/6 Καλίνινγκραντ Σερβία - Ελβετία
27/6 Μόσχα Σερβία - Βραζιλία
27/6 Νίζνι Ελβετία - Κόστα Ρίκα
ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
17/6 Μόσχα Γερμανία - Μεξικό
18/6 Νίζνι Σουηδία - Νότια Κορέα
23/6 Σότσι Γερμανία - Σουηδία
23/6 Ροστόφ ον Ντον Νότια Κορέα - Μεξικό
27/6 Καζάν Νότια Κορέα - Γερμανία
27/6 Γεκατέρινμπουργκ Μεξικό - Σουηδία
Ζ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
18/6 Σότσι Βέλγιο - Παναμάς
18/6 Βόλγκογκραντ Τυνησία - Αγγλία
23/6 Μόσχα Βέλγιο - Τυνησία
24/6 Νίζνι Αγγλία - Παναμάς
28/6 Καλίνινγκραντ Αγγλία - Βέλγιο
28/6 Σαράνσκ Παναμάς - Τυνησία
Η' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
19/6 Μόσχα Πολωνία - Σενεγάλη
19/6 Σαράνσκ Κολομβία - Ιαπωνία
24/6 Γεκατέρινμπουργκ Ιαπωνία - Σενεγάλη
24/6 Καζάν Πολωνία - Κολομβία
28/6 Βόλγκογκραντ Ιαπωνία - Πολωνία
28/6 Σαμάρα Σενεγάλη - Κολομβία
ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
30/6 Καζάν 1ος 3ου ομίλου - 2ος 4ου ομίλου (50)
30/6 Σότσι 1ος 1ου ομίλου - 2ος 2ου ομίλου (49)
01/7 Μόσχα 1ος 2ου ομίλου - 2ος 1ου ομίλου (51)
01/7 Νίζνι Νόβγκοροντ 1ος 4ου ομίλου - 2ος 3ου ομίλου (52)
02/7 Σαμάρα 1ος 5ου ομίλου - 2ος 6ου ομίλου (53)
02/7 Ροστόφ ον Ντον 1ος 7ου ομίλου - 2ος 8ου ομίλου (54)
03/7 Αγία Πετρούπολη 1ος 6ου ομίλου - 2ος 5ου ομίλου (55)
03/7 Μόσχα 1ος 8ου ομίλου - 2ος 7ου ομίλου (56)
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
06/07 Νίζνι Νικητής 49 - Νικητής 50 (57)
06/07 Καζάν Νικητής 53 - Νικητής 54 (58)
07/07 Σαμάρα Νικητής 55 - Νικητής 56 (60)
07/07 Σότσι Νικητής 51 - Νικητής 52 (59)
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
10/07 Αγία Πετρούπολη Νικητής 57 - Νικητής 58 (61)
11/07 Μόσχα Νικητής 59 - Νικητής 60 (62)
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
14/07 Αγία Πετρούπολη Ηττημένος 61 - Ηττημένος 62
ΤΕΛΙΚΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΑΓΩΝΑΣ
15/07 Μόσχα Νικητής 61 - Νικητής 62
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου θα βρίσκονται στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι. Το Μουντιάλ είναι μια διοργάνωση που έχει αναδείξει πολύ μεγάλους σκόρερ, οι οποίοι βέβαια, μπορεί και να μην έκαναν τίποτα το ιδιαίτερο στην καριέρα τους, εκτός από το να σκοράρουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Φαβορί για πρώτος σκόρερ στα γήπεδα της Ρωσίας είναι ο Λιονέλ Μέσι. Η ανάγκη του Αργεντινού να αποκτήσει μια διάκριση με την εθνική του ομάδα, θα τον κάνει παθιασμένο στη διοργάνωση.
Με πολύ μικρή διαφορά ακολουθεί ο Νεϊμάρ. Είναι ο ηγέτης της ανανεωμένης και πολύ δυνατής Βραζιλίας και σίγουρα ξεχωρίζει σαν τη «μύγα μες στο γάλα» στην επίθεση της «Σελεσάο».
Ο βασικός επιθετικός της εθνικής Γαλλίας, Αντουάν Γκριεζμάν, βρίσκεται στην τρίτη θέση. Ο άσος της Ατλέτικο αναμένεται να «τηλεφωνήσει» πολλές φορές στα γήπεδα της Ρωσίας και σίγουρα είναι εκ των φαβορί για την πρώτη θέση.
Τέταρτος κατά σειρά είναι ο καλύτερος σκόρερ της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρώπη, Κριστιάνο Ρονάλντο. Φέτος, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός στη Ρεάλ, αλλά ίσως να κρατάει δυνάμεις για το Μουντιάλ.
Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στοιχηματικά είναι αυτές των Χάρι Κέιν, Τίμο Βέρνερ, Ρομέλου Λουκάκου, Έντισον Καβάνι κ.ά.
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΣΕ € ΓΙΑ ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΡΕΡ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
-ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ 10.00
-ΝΕΪΜΑΡ 11.00
-ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ 13.00
-ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ 13.00
-ΧΑΡΙ ΚΕΪΝ 17.00
-ΤΙΜΟ ΒΕΡΝΕΡ 17.00
-ΛΟΥΚΑΚΟΥ 18.00
-ΖΕΣΟΥΣ 20.00
-ΜΟΡΑΤΑ 20.00
-ΛΕΒΑΝΤΟΦΚΣΙ 25.00
-ΚΑΒΑΝΙ 25.00
-ΣΟΥΑΡΕΖ 25.00
-ΑΓΚΟΥΕΡΟ 25.00
-ΜΙΛΕΡ 25.00
Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η ιστοσελίδα Transfermarkt.de δημοσίευσε την κατάταξη του κόστους των Εθνικών Ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 και παρότι αυτές οι εκτιμήσεις θεωρούνται κατά προσέγγιση, πολλές εξ αυτών βρέθηκαν πολύ ακριβείς, αν και οι χρησιμοποιούμενες παράμετροι δεν είναι απολύτως σαφείς. Για παράδειγμα, στον Παναμά εκτιμήθηκαν μόνο 21 ποδοσφαιριστές, ενώ στην Εθνική Σερβίας 31.
Σύμφωνα με την Transfermarkt, λοιπόν, πιο ακριβή ομάδα είναι εκείνη της Εθνικής Βραζιλίας, η οποία αποτιμάται σε 604,35 εκατ. στερλίνες. Τη δεύτερη θέση κατέχει η Ισπανία με 579,15 εκατ., ενώ τρίτη είναι η γαλλική ομάδα με 572,85 εκατ. Αντίθετα, πιο «οικονομικό» συγκρότημα είναι εκείνο του Παναμά, που αποτιμήθηκε με μόλις 4,73 εκατ.
Η Ρωσία, η οποία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, βρίσκεται στη 17η θέση με αξία 123,74 εκατ. Αναφορικά με το μέσο κόστος, η Βραζιλία παραμένει πρώτη με 24,17 εκατ., ενώ η Γαλλία κατέχει τη δεύτερη θέση, μαζί με τη Γερμανία (23,87 εκατ.), τη στιγμή που το μέσο κόστος των παικτών στην Εθνική Παναμά είναι μόνο 225.000 λίρες και η Ρωσία παραμένει στη 17η θέση (4,8 εκατ.).