Η Κύπρος θα ωφεληθεί σημαντικά από τη μετάβαση στο Δίκτυο Δεδομένων για τη Βιωσιμότητα των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (ΔΔΒΓΕ) αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Γεωργίας, εξηγώντας ότι το νέο δίκτυο θα επιτρέπει την ανάλυση των δυνατοτήτων και των παθογενειών της κυπριακής γεωργίας, σε σύγκριση με τις επιδόσεις άλλων κρατών μελών.
Με αυτή την ανάλυση, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας των κυπριακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Σημειώνεται ότι η γνώση των πραγματικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεδομένων των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ανοίγει τον δρόμο για μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία στην Κύπρο, με την υποστήριξη της ΕΕ.
Μέσω του ΔΔΒΓΕ, που αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της Κύπρου για την εφαρμογή του, κάθε χρόνο περίπου 550 αγρότες στην Κύπρο θα επιλέγονται, για να παρέχουν στοιχεία μέσω ειδικών ερωτηματολογίων. Για τη συμμετοχή τους θα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση, αλλά και προτάσεις για βελτίωση της απόδοσης της εκμετάλλευσής τους.
Ο κύριος στόχος του νέου δικτύου είναι να στηρίξει την ανάπτυξη τεκμηριωμένων πολιτικών που θα βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και στην πρόοδο των επιδόσεων του γεωργικού τομέα.
Το Υπουργείο εξηγεί επίσης πως το ΔΔΒΓΕ θα συμβάλει στη διαφάνεια και δικαιοσύνη της αγροδιατροφικής αλυσίδας εφοδιασμού, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, μιας και θα εξετάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων ενίσχυσης του τομέα και θα προωθεί τη βελτίωση τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα εφαρμογής τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει €50 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για τη στήριξη των κρατών μελών στην υλοποίηση του ΔΔΒΓΕ. Τα χρήματα αυτά έχουν κατατεθεί στα κράτη μέλη και θα καλύψουν το κόστος μετατροπής των συστημάτων γεωργικής λογιστικής σε δίκτυο βιωσιμότητας.
Η Κύπρος, αφού υπέβαλε ένα πλήρες σχέδιο δράσης, εξασφάλισε το μέγιστο επιλέξιμο ποσό, γύρω στις €664.000, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του νέου συστήματος και την εφαρμογή των απαραίτητων ενεργειών μέχρι το 2027.
Το Τμήμα Γεωργίας θα δημιουργήσει νέο λογισμικό για τη λήψη και ανάλυση των δεδομένων από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και το νέο εργαλείο θα δώσει τη δυνατότητα στους γεωργούς να λάβουν στοχευμένες συμβουλές για τη βελτίωση των γεωργικών τους δραστηριοτήτων και θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και των εισοδημάτων τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Ξεκλειδώνει η έγκριση εκατοντάδων αιτήσεων για το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης»