Ξεκλειδώνει η έγκριση εκατοντάδων αιτήσεων για το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης»

Η Βουλή ενέκρινε την τροποποιητική νομοθεσία που θα επιτρέψει την απόκτηση ακινήτων χωρίς τελικές εγκρίσεις από την ΚΕΔΙΠΕΣ και την ένταξη στο σχέδιο εκατοντάδων νοικοκυριών

Τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές προκειμένου να αρθούν τα νομικά ζητήματα που κρατούσαν στον πάγο την εξέταση εκατοντάδων αιτήσεων συμπολιτών μας για συμμετοχή τους στο σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» ενέκρινε την Πέμπτη η Βουλή. Πρόκειται στην ουσία για αιτήσεις που προκρίνονται για ένταξη στο σχέδιο, αλλά παρατηρείται καθυστέρηση προς αυτήν την κατεύθυνση λόγω απουσίας τελικών εγκρίσεων των ακινήτων.

Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί το Νομοθετικό Σώμα άναψε το πράσινο φως για τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε η ΚΕΔΙΠΕΣ να μην υπόκειται στην υποχρέωση εξασφάλισης και κατοχής πιστοποιητικού έγκρισης για οικοδομές που αποκτά στο πλαίσιο του σχεδίου «Ενοίκιο έναντι Δόσης», κατ’ αναλογία της εξαίρεσης που ισχύει γενικότερα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών που εξέτασε τη νομοθεσία, με την ρύθμιση που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 27 ψήφους υπέρ και μία εναντίον, θα καταστεί εφικτή η ένταξη μεγάλου αριθμού αιτητών στο σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» οι οποίοι αποδεδειγμένα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ώστε ως πρώην ιδιοκτήτες των οικοδομών να έχουν τη δυνατότητα, ακόμη και στην απουσία του πιστοποιητικού έγκρισης, να ενοικιάζουν από την ΚΕΔΙΠΕΣ την κατοικία τους, διευθετώντας παράλληλα το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους και διατηρώντας διαμονή στην κατοικία τους. Κατά την εξέταση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εκπρόσωπος της ΚΕΔΙΠΕΣ επισήμανε ότι με αυτό περιορίζεται ο κίνδυνος έκθεσής της σε ποινική και διοικητική ευθύνη για μεγάλο αριθμό ακινήτων τα οποία θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία της και τα οποία ήδη δεν διαθέτουν πιστοποιητικό έγκρισης. Αναφέρθηκε επίσης πως η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που εκκρεμούν για ένταξη στο σχέδιο δεν διατηρούν τελική έγκρισης.

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε στη Βουλή ότι η προώθηση του προτεινόμενου νόμου κρίθηκε αναγκαία, αφού λήφθηκε υπόψη ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τον ιδιοκτήτη ακινήτου στην περίπτωση απουσίας πιστοποιητικού έγκρισης, καθώς και ότι κατά τους ελέγχους των αιτήσεων για ένταξη στο υπό αναφορά σχέδιο διαπιστώθηκε ότι περίπου το 60% των κατοικιών δεν διαθέτουν το εν λόγω πιστοποιητικό. Ως εκ τούτου, σύμφωνα τον εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ, δεδομένου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία απαλλάσσει πλήρως την κυβέρνηση από την υποχρέωση εξασφάλισης οποιασδήποτε άδειας για οικοδομές που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της, καθώς και ότι το σχέδιο αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής, κρίθηκε σκόπιμο όπως παραχωρηθεί, κατ’ αναλογία, περιορισμένης έκτασης απαλλαγή στην ΚΕΔΙΠΕΣ αναφορικά με την απαίτηση πιστοποιητικού έγκρισης, μόνο για τις περιπτώσεις οικοδομών που θα ενταχθούν στο εν λόγω σχέδιο. Εξήγησε ακόμα ότι η αλλαγή που ψηφίστηκε και μένει πλέον να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας θα λειτουργήσει και προς όφελος των ενοίκων, καθότι οι κατοικίες, πριν από την ένταξή τους στο σχέδιο, θα υπόκεινται σε τεχνικό έλεγχο καταλληλότητας και σε περίπτωση που απαιτούνται βελτιώσεις, το κόστος αποκατάστασης θα καλύπτεται από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όπως ανέφερε πρόσφατα στην τηλεόραση του Σίγμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο του σχεδίου έχουν υποβληθεί περίπου 3.400 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 1.150 έχουν απορριφθεί. Είπε ότι έχουν ήδη αποσταλεί επιστολές έγκρισης σε 160 αιτούντες και έχουν αποκτηθεί 25 ακίνητα από την ΚΕΔΙΠΕΣ, ενώ άλλες 2.000 αιτήσεις, βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας.  Από το σύνολο των 3.000 και πλέον αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, η ΚΕΔΙΠΕΣ διαχειρίζεται περίπου 1.000 αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 2.000 προέρχονται από συμμετέχοντες σε οργανισμούς. Τα δύο τρίτα των αιτήσεων που εκκρεμούν αφορούν ακίνητα που δεν έχουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης. Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι με την έγκριση και ισχύ των αλλαγών στη νομοθεσία γύρω στις 250 αιτήσεις θα εγκριθούν σχεδόν αμέσως μετά και άλλες 500 περίπου τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Ανέφερε πως στόχος είναι εντός του 2025 να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις για συμμετοχή στο σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» που είναι μεν κυβερνητικό, αλλά φορέας υλοποίησής του είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ