Ο. Μίλκο: Σταθερή και εξελισσόμενη η κυπριακή οικονομία

Εκτός από τους τομείς του τουρισµού και των ΤΠΕ, η οικονομία της Κύπρου έχει αρκετούς τομείς που θα μπορούσαν κάλλιστα να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια υπογραμμίζει η Όλγα Μίλκο, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Freedom24.

Η ανθεκτικότητα δείχνει σταθερή πρόοδο

Ο κλάδος του FinTech στην Κύπρο αναπτύσσεται σταθερά, χάρη αφενός στην ισχυρή θέση της χώρας ως χρηµατοοικονοµικό κέντρο και αφετέρου στους υποστηρικτικούς της κανονισµούς. Έχουµε δει συναρπαστικές εξελίξεις σε τοµείς όπως οι ψηφιακές πληρωµές, το blockchain και οι τεχνολογίες συµµόρφωσης, µε την κυβέρνηση και τις ιδιωτικές εταιρείες να διαδραµατίζουν µεγάλο ρόλο. Η θέληση της κυβέρνησης να αγκαλιάσει την ψηφιακή καινοτοµία και να ευθυγραµµιστεί µε τα χρηµατοοικονοµικά πρότυπα της E.E. έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εν λόγω ανάπτυξη.

Μπορώ να χαρακτηρίσω την κυπριακή οικονοµία το 2024 µε 2 λέξεις «σταθερή και εξελισσόµενη». Εξακολουθεί να βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στον τουρισµό, ωστόσο, ο έως πρόσφατα δεύτερος σηµαντικότερος πυλώνας, δηλαδή ο τραπεζικός τοµέας, έχει αντικατασταθεί µε τον κλάδο του FinTech. Η ανθεκτικότητα της οικονοµίας απέναντι στις παγκόσµιες προκλήσεις υποδηλώνει σταθερή πρόοδο, αλλά η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη συνεχή υποστήριξη της κυβέρνησης µε έγκαιρα και στοχευµένα βήµατα προς την ψηφιοποίηση της χώρας όπως και προληπτικές νοµοθετικές πρωτοβουλίες.

Προκλήσεις και μεταρρυθμίσεις

Ο κλάδος του FinTech εξακολουθεί να αντιµετωπίζει προκλήσεις, όπως η πρόσληψη ικανού προσωπικού, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ανάγκη για µεγαλύτερες επενδύσεις επιχειρηµατικού κεφαλαίου. Επίσης, κατά τη γνώµη µου, η ταχεία τεχνολογική εξέλιξη αυξάνει σηµαντικά τους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων και οικονοµικής απάτης, µε τη Freedom24 να εστιάζει σε φιλικές προς τον χρήστη, διαφανείς και ασφαλείς λύσεις για την οικοδόµηση της εµπιστοσύνης και της αφοσίωσης των πελατών της.

Πιστεύω ότι η βασική στρατηγική θα πρέπει να είναι µια ενεργή συνεργασία µεταξύ της κυβέρνησης, των τραπεζών, των Επενδυτικών Ρυθµιστικών Αρχών και των εταιρειών του κλάδου του FinTech, προκειµένου να ξεπεραστεί το πρόβληµα της προσέλκυσης ικανού προσωπικού και να βελτιωθούν αποτελεσµατικά οι υπερβολικά ρυθµιστικοί κανόνες του κλάδου. Οι εταιρείες του κλάδου του FinTech αποτελούν σηµαντικό µέρος της κυπριακής οικονοµίας και οι ανάγκες τους πρέπει να εισακούονται και να αντιµετωπίζονται. Θα πρέπει να εστιάσουµε στη δηµιουργία ενός ισορροπηµένου περιβάλλοντος όπου η καινοτοµία ευδοκιµεί χωρίς να διακυβεύεται η προστασία των καταναλωτών.

Οι ανερχόμενοι τομείς και οι προοπτικές της Κύπρου

Εκτός από τους τοµείς του τουρισµού και των ΤΠΕ (κυρίως AI, blockchain και ανάπτυξη λογισµικού) που αναφέρθηκαν παραπάνω, η οικονοµία της Κύπρου έχει αρκετούς τοµείς που θα µπορούσαν κάλλιστα να λειτουργήσουν ως µοχλοί ανάπτυξης τα επόµενα χρόνια. Πιστεύω ότι η ενέργεια, η εκπαίδευση, η υγειονοµική περίθαλψη και η γεωργία ενέχουν αξιοσηµείωτες προοπτικές ανάπτυξης και επενδύσεων.

Η παγκόσµια εστίαση στην πράσινη ενέργεια και τη βιωσιµότητα εντείνεται, µε τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να αναζητούν τρόπους για να µειώσουν τις εκποµπές άνθρακα και να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας. Ο τοµέας αυτός είναι εξαιρετικά σηµαντικός για το νησί και τους κατοίκους του λόγω του σηµερινού µονοπωλίου στη διανοµή ενέργειας. Με το ευνοϊκό της κλίµα, η Κύπρος µπορεί να επεκτείνει τις επενδύσεις στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, ευθυγραµµιζόµενη µε τους στόχους της πράσινης συµφωνίας της E.E. και να προµηθεύει όχι µόνο την εσωτερική αγορά, αλλά να αναπτύξει και να εξάγει τις τεχνολογίες της βιοµηχανίας της.

Τα παγκόσµια συστήµατα υγειονοµικής περίθαλψης δίνουν έµφαση στις ψηφιακές λύσεις υγείας και στον ιατρικό τουρισµό υψηλής ποιότητας. Οι Κύπριοι πάροχοι υγειονοµικής περίθαλψης έχουν την ευκαιρία να τοποθετήσουν την Κύπρο ως προορισµό για ιατρικό τουρισµό µε προσιτές αλλά υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες, προσελκύοντας ασθενείς τόσο από την Ευρώπη όσο και από τη Μέση Ανατολή.

Η άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας και του ψηφιακού νοµαδισµού, σε συνδυασµό µε την αυξανόµενη ζήτηση για διεθνή εκπαίδευση, δηµιουργεί ολοένα και περισσότερες νέες δυνατότητες. Η Κύπρος µπορεί να προσελκύσει ψηφιακούς νοµάδες µέσω φορολογικών κινήτρων και προγραµµάτων εύκολης διαµονής, όπως και να προωθήσει τα πανεπιστήµιά της για να προσελκύσει διεθνείς φοιτητές, ειδικά σε τοµείς όπως η τεχνολογία και η υγειονοµική περίθαλψη.

Η γεωργία καταλαµβάνει ένα µικρότερο µέρος της οικονοµίας, αλλά έχει περιθώρια εκσυγχρονισµού. Η Κύπρος µπορεί ενδεχοµένως να επικεντρωθεί στην εξαγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και βιολογικής καλλιέργειας. Με την ανάπτυξη βιώσιµων πηγών ενέργειας και τη χρήση τεχνολογικών λύσεων, το κόστος της παραγωγής έχει τεράστια περιθώρια περαιτέρω βελτιστοποίησης.

Διαβάστε επίσης: Α. Αντωνίου: Το 2025 μπορεί να αποτελέσει χρονιά ορόσημο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ