Διατραπεζικές και διακρατικές συναλλαγές σε 10 δευτερόλεπτα, εφτά μέρες τη βδομάδα και όλο το 24ωρο θα εκτελούνται από τις 9 Ιανουαρίου 2025, από όλες τις τράπεζες της Κύπρου και της ζώνης SEPA (χώρες ΕΕ και επιπλέον χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο), αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τραπεζών.
Όπως σημειώνει οι πελάτες των τραπεζών θα μπορούν να εισπράττουν άμεσες πληρωμές από οποιαδήποτε τράπεζα της Κύπρου ή της ζώνης του SEPA, σε πολύ λιγότερο χρόνο, από τις συνήθεις τραπεζικές πληρωμές (γνωστές και ως εμβάσματα).
Συγκεκριμένα, ο χρόνος αποπεράτωσης μιας πληρωμής, από τον λογαριασμό του πληρωτή στον λογαριασμό του δικαιούχου περιορίζεται μόλις στα 10 δευτερόλεπτα, ανεξαρτήτως χώρας αποστολής της πληρωμής, ενώ ο αντίστοιχος χρόνος σήμερα είναι μία με δύο μέρες. Οι άμεσες πληρωμές θα εφαρμοστούν σε όλες τις χώρες της ζώνης του SEPA, οι οποίες είναι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συν άλλες 9 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως αναφέρεται η ημερομηνία που ανακοινώθηκε απορρέει από το σχετικό «Από τις 9 Ιανουαρίου 2025, η Κύπρος κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των τραπεζικών συναλλαγών, εισάγοντας τις άμεσες πληρωμές», ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, με δύο βασικά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής για τις τράπεζες: τις 9 Ιανουαρίου 2025, και τις 9 Οκτωβρίου 2025. Βάσει Κανονισμού, οι τράπεζες οφείλουν να αναβαθμίσουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας, που θα στοχεύουν στην αποφυγή λαθών, πρόληψη απάτης, ή και εντοπισμό «υπόπτων συναλλαγών».
Για παράδειγμα, η πρόνοια για «επιβεβαίωση Δικαιούχου» (Verification of Payee), με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τις 9 Οκτωβρίου 2025, αναφέρει ότι πριν το πάτημα του κουμπιού, για ολοκλήρωση μιας άμεσης πληρωμής, ο Πληρωτής θα έχει το νομικό δικαίωμα να γνωρίζει ότι ο αριθμός λογαριασμού (ή το ΙΒΑΝ) που συμπλήρωσε, αντιστοιχεί στο σωστό όνομα του Δικαιούχου που επιθυμεί να αποστείλει τα χρήματα, τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγονται λάθη, ή απόπειρες απάτης. Σημειώνεται ότι, το όριο μεταφοράς χρήματων μέσω άμεσων πληρωμών ορίζεται από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά, καθότι δεν προνοείται από τον Κανονισμό.
Άλλη μία πρόνοια του Κανονισμού, με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τις 9 Ιανουαρίου 2025, απαιτεί από τις τράπεζες να μην χρεώνουν ψηλότερα τέλη στους πελάτες τους, για την εκτέλεση άμεσων πληρωμών, σε σχέση με τις συνήθεις, υφιστάμενες πληρωμές για εμβάσματα.
Επιπρόσθετα, ο Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προσφέρουν, κάποιες επιπρόσθετες υπηρεσίες στους πελάτες τους για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτικές. Μία από αυτές, είναι η εθελοντική δημιουργία κοινής πλατφόρμας, τύπου εφαρμογής στο κινητό, όπου ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει χρήματα σε οποιαδήποτε τράπεζα εντός Κύπρου, με άμεση διεκπεραίωση, χρησιμοποιώντας τον αριθμό τηλεφώνου, ή την ηλεκτρονική διεύθυνση του Δικαιούχου, αντί το ΙΒΑΝ του. Στην παρούσα φάση, οι τράπεζες βρίσκονται σε στάδιο μελέτης, για τη δημιουργία της εν λόγω πλατφόρμας στην Κύπρο, η οποία, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2025.
Εν κατακλείδι, αναφέρει ο Σύνδεσμος Τραπεζών, ο Κανονισμός στοχεύει σε γρηγορότερες και περισσότερο ασφαλισμένες πληρωμές, για πολίτες και επιχειρήσεις, από όλες τις χώρες της ζώνης του SEPA, και με χρεώσεις, που δεν θα υπερβαίνουν τις υφιστάμενες, για συνήθεις τραπεζικές πληρωμές.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην Κύπρο το 2024