Η φήμη της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε κατά τη διάρκεια της επίδοσης της ετήσιας Έκθεσης της Επιτροπής για το 2023 από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Ειρήνης Πική.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ότι «παρακολουθώ τις παρεμβάσεις σας, κάνετε εξαιρετική δουλειά, για αυτό και θα σας δώσουμε και άλλη δουλειά».
Για μας, ανέφερε, «οι εποπτικοί μηχανισμοί είναι άμεσα συνυφασμένοι με τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να ενισχύσουμε την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, αλλά και μέσα στο πλαίσιο του rebranding (της Κύπρου) που ήδη ξεκινήσαμε».
Για αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα σας δώσουμε περισσότερες εξουσίες, ως ενιαίος εποπτικός μηχανισμός και είμαστε εδώ να σας ενισχύσουμε όσο χρειάζεται για να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτό το νέο ρόλο σας. Ήταν μια εισήγηση που έγινε το 2013 με τα γνωστά γεγονότα τότε».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε ότι το όνομα της Κύπρου, η φήμη της Κύπρου, ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού είναι άμεσα συνυφασμένα με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας σημειώνοντας ότι «χαίρομαι διότι βλέπουμε σιγά σιγά αποτελέσματα και οι αναβαθμίσεις είναι άμεσα συνυφασμένες με το όνομα της χώρας μας και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για ξένες επενδύσεις, οι οποίες για μια χώρα όπως η Κύπρος είναι περισσότερο από αναγκαίες, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας».
Είπε ακόμη ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο σας προσεγγίζουμε ως συνεργάτες και είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε ένα κοινό στόχο που είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας που είναι αυτή που μας επιτρέπει να κάνουμε και τις κοινωνικές παρεμβάσεις στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας, των κοινωνικών παροχών».
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γεώργιος Θεοχαρίδης, επιδίδοντας την Έκθεση στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον ευχαρίστησε «για τη συνεχή στήριξη προς το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια υγιής ανάπτυξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς που αυτό προσδοκούμε και εμείς. Να υπάρχει πάντα μια υγιής ανάπτυξη. Βάζουμε πάρα πολλά στο κομμάτι της προληπτικής εποπτείας».
Είπε επίσης, ότι «έχουμε αρκετές προκλήσεις, μπροστά μας, υπάρχει μια σειρά από σημαντικές ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς που πρέπει να είμαστε έτοιμοι εμείς να τους εφαρμόσουμε άμεσα».
Εξήγησε περαιτέρω ότι υπάρχει σημαντικός Κανονισμός που έχει να κάνει με τη ρύθμιση του τομέα των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η του Γενάρη 2025 σημειώνοντας ότι «ήδη, τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προετοιμάζεται για αυτόν τον πολύ σημαντικό Κανονισμό».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχαρίδης είπε ακόμη ότι «έχουμε κάποιες πολύ μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για να έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στην Κύπρο».
Σίγουρα, ανέφερε, «είναι μια πρόκληση για μας, αλλά θεωρώ ότι είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «υπάρχουν αλλαγές στο κομμάτι που έχει να κάνει με τα επενδυτικά ταμεία και αυτός είναι ένας τομέας που δίνουμε μεγάλη έμφαση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».
Σημείωσε ότι οι δύο μεγάλες βιομηχανίες είναι ο τομέας των επενδυτικών εταιρειών και ο τομέας των επενδυτικών ταμείων, εξηγώντας ότι στον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων υπάρχουν πάνω από 300 οντότητες κάτω από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είτε διαχειριστές επενδυτικών ταμείων, είτε τα διάφορα είδη επενδυτικών ταμείων.
«Έχουμε γύρω στα 10 δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία κάτω από αυτόν τον τομέα. Τα 2,6 δισεκατομμύρια από αυτά τα 10 είναι επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία. Είναι επενδύσεις σε διάφορα έργα, σε διάφορες οντότητες, σε διάφορες εταιρείες στην κυπριακή οικονομία. Αυτό είναι μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία», συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της προώθησης και βελτίωσης του οικονομικού αλφαβητισμού για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», προσθέτοντας ότι «ξεκινήσαμε από το 2024 στα σχολεία μας». Το πιο σημαντικό, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «είναι να κτίσουμε κουλτούρα σε σχέση με τον οικονομικό αλφαβητισμό και για αυτό ξεκινήσαμε στα σχολεία μας να διδάσκουμε το συγκεκριμένο θέμα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε και τους μελλοντικούς μας πολίτες, αλλά είναι και κάτι που αγγίζει ευρύτερα την κοινωνία».
Διαβάστε επίσης: Ελληνικό νησί στον κατάλογο με τους κορυφαίους 11 προορισμούς του κόσμου
Πηγή: ΚΥΠΕ