Σφάζονται στα κατεχόμενα με φόντο το «ξεμπρόστιασμα» από τους FT

«Εκτός από το πώς τα πανεπιστήμιά μας ανοίγουν την πόρτα στην εμπορία ανθρώπων, στο άρθρο αυτό τονίζεται ξεκάθαρα η πολύ κακή εικόνα που δημιουργούν τα πλαστά διπλώματα», αναφέρει ο Ακάνσοϊ, στέφοντας τα πυρά του προς τον Ερσίν Τατάρ

Φωτιές φαίνεται πως άναψε στα κατεχόμενα το δημοσίευμα των Financial Times για τα «πανεπιστήμια» που λειτουργούν στο ψευδοκράτος και που παρασύρουν διάφορους ξένους φοιτητές κυρίως από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, τάζοντας τους σπουδές στην ΕΕ. 

Όπως γράφει σήμερα η Halkın Sesi σήμερα και μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών o γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ κατηγόρησε την «κυβέρνηση» και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι ήταν αυτοί που έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους να δυσφημίσουν τα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα και να προκαλέσουν ανησυχία σχετικά με τον «βορρά», κατά την έκφρασή του. 

Σχολιάζοντας  την είδηση των «Financial Times» σχετικά με τα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα, ο Ακάνσοϊ σημειώνει και τα εξής:  

«Η είδηση για τη βόρεια Κύπρο και τα πανεπιστήμια στους ‘Financial Times’, μια από τις πιο έγκυρες εφημερίδες στον κόσμο, ήταν σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Εκτός από το πώς τα πανεπιστήμιά μας ανοίγουν την πόρτα στην εμπορία ανθρώπων, στο άρθρο αυτό τονίζεται ξεκάθαρα η πολύ κακή εικόνα που δημιουργούν τα πλαστά διπλώματα. Οι ιστορίες των ‘πρακτορείων’ που εξαπατούν τους φοιτητές ότι θα πάνε σε μια χώρα της ΕΕ και τους φέρνουν στον βορρά και στη συνέχεια εξαφανίζονται, περιγράφονται με σαφή ονόματα και στοιχεία. Όταν το θέμα των πλαστών διπλωμάτων ήρθε στην ατζέντα, τονίσαμε ότι το θέμα αυτό πρέπει να προωθηθεί γρήγορα, ότι δεν πρέπει να συγκαλυφθεί, ότι πρέπει να εμβαθύνει η έρευνα και να έρθει στο προσκήνιο το θέμα της εξυγίανσης των πανεπιστημίων, ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα και είπαμε ότι δεν θα μπορέσετε να συγκαλύψετε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, όπως και άλλα ζητήματα, έτσι και αυτό το ζήτημα ‘έμεινε πίσω και συγκαλύφθηκε’.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να σκεφτεί ότι η είδηση δεν δημοσιεύτηκε ξαφνικά και ότι είχε σκοπό να προκαλέσει ανησυχίες για τη φήμη των πανεπιστημίων μας και του βορρά. Ωστόσο, η διορισμένη κυβέρνηση και ο κ. Τατάρ έδωσαν αυτή την ευκαιρία σε κάποιους... Όπως ακριβώς είπαν στον κατασκευαστικό τομέα ‘προχωρήστε και μη φοβάστε, είμαι πίσω σας’ και στη συνέχεια ξεκίνησε η κρίση με μια είδηση που δημοσιεύτηκε στον ‘Guardian’. Δείτε τώρα τα κενά λόγια της κυβέρνησης και του κ. Ερσίν... Την  κύρια ευθύνη για όλα αυτά έχει η κυβέρνηση και ο κ. Τατάρ. Μην αναζητάτε ευθύνες αλλού, γιατί δεν αφήσατε κανένα περιθώριο σε αυτή την κοινωνία να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική εφημερίδα στο εκτενές ρεπορτάζ της έκανε λόγο για διαφημίσεις που μιλούν για «σπουδές στην ΕΕ» με φωτογραφίες από παραλίες στην ελεύθερη Κύπρο ή ακόμα και με συνοδεία της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι επιτήδειοι μεσάζοντες παίρνουν χρήματα από τους νέους που πείθονται, προς οικονομικό όφελος των ιδίων και των επιχειρηματιών, που επιδιώκουν να πλουτίσουν από την πώληση υπηρεσιών ανώτερης εκπαίδευσης, σημείωνε, προσθέτοντας πως τα κατεχόμενα είναι έδρα 23 παράνομων πανεπιστημίων, με πολλά ακόμα υπό κατασκευή, κατά κύριο λόγο ιδιωτικά.

Αν και δεν υπάρχουν σαφή επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως το ψευδοκράτος φιλοξενεί περίπου 100.000 φοιτητές, δηλαδή μεταξύ 10% και 20% του πληθυσμού. Οι μισοί από τους φοιτητές είναι Τούρκοι, το 40% από άλλες χώρες και το 10% ντόπιοι.

Πέρα από τις ψευδείς υποσχέσεις, η εφημερίδα επισημαίνει ανησυχίες αναλυτών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για σοβαρές απάτες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των ανυποψίαστων φοιτητών.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως κάποιοι φορείς κατηγορούνται για πρακτικές παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, με ανθρώπους που έχουν ως σκοπό να ζητήσουν άσυλο και άλλους μετανάστες να εγγράφονται ως φοιτητές πριν διασχίσουν παρατύπως την Πράσινη Γραμμή προς τα ελεύθερα κυπριακά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά εδάφη.

Όπως δηλώνει στέλεχος τουρκοκυπριακής οργάνωσης αρωγής, «οι διεθνείς φοιτητές, ιδίως από αφρικανικές και ασιατικές χώρες, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων… και πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης».

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επισημάνει περιπτώσεις κατάσχεσης διαβατηρίων από τοκογλύφους και εξαναγκασμό σε εργασία.

Το δημοσίευμα σημειώνει και την καταγγελία της κυπριακής Κυβέρνησης περί «φοιτητών-φαντασμάτων», που εγγράφονται δηλαδή σε παράνομα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα κατεχόμενα με αποκλειστικό στόχο να περάσουν στην ελεύθερη Κύπρο για να ζητήσουν άσυλο. Αυτά τα δίκτυα διακίνησης έχουν μέλη και στις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης, σημειώνεται.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης δηλώνει πως η Κύπρος δεν μπορεί να διαχειριστεί τον όγκο των μεταναστών που δέχεται. Η εφημερίδα αναφέρει πως μέχρι τον Ιούλιο φέτος είχαν υποβληθεί 5.081 αιτήσεις ασύλου και 22.932 αιτήσεις εκκρεμούσαν. Δύο στις τρεις εξ αυτών έχουν υποβληθεί από Σύρους.

Ο κ. Ιωαννίδης λέει πως η Τουρκία πρέπει να αναλάβει το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων.

Διαβάστε επίσης: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνει ο «Προμηθέας» - Επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ