Συνδέουν γνωστό Κύπριο δικηγόρο με «κουκούλωμα» περιουσίας Ρώσου ολιγάρχη

Νέα έρευνα του OCCRP περιγράφει πως ο δικηγόρος, του οποίου αποκαλύπτει το όνομα, και η σύζυγός του, διαδραμάτισαν ρόλο - κλειδί στην απόκρυψη της περιουσίας ισχυρού Ρώσου τραπεζίτη, εν μέσω κυρώσεων, επιστρατεύοντας ένα νέο τύπο επενδυτικών κεφαλαίων

Σε νέα υπόθεση με.. ρωσικό άρωμα εμπλέκεται το όνομα της Κύπρου και συγκεκριμένα, σε έρευνα του OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), η οποία δημοσιεύθηκε χθες και συνδέει Κύπριο δικηγόρο με ισχυρό Ρώσο ολιγάρχη. Αποκαλύπτει μάλιστα το όνομά του, περιγράφοντας αναλυτικά πως ο γνωστός δικηγόρος συνέβαλε στο να «εξαφανιστούν» τα ίχνη περιουσιακών στοιχείων ύψους πολλών εκατομμυρίων του Ρώσου τραπεζίτη, στον απόηχο των κυρώσεων.  

Όπως αναφέρει η έρευνα, στην Κύπρο, ένας νέος τύπος επενδυτικών κεφαλαίων προωθήθηκε στην αγορά σε πελάτες ως μέθοδος αποφυγής της αποκάλυψης της ιδιοκτησίας τους σε περιουσιακά στοιχεία. Σε μια περίπτωση, τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρύψουν την ιδιοκτησία υπεράκτιων εταιρειών που φέρονται να κατείχαν πολυτελή περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον ισχυρό Ρώσο τραπεζίτη Αντρέι Κόστιν (Andrei Kostin), συμπεριλαμβανομένων δύο θαλαμηγών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων. 

Μάλιστα οι δύο θαλαμηγοί που συνδέονται με τον Αντρέι Κόστιν βρίσκονταν πίσω από μυστικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κύπρο, όπως αναφέρει η έρευνα, γνωστά ως «Καταχωρισμένοι Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων” ΚΟΕΕ (RAIFs)   

Ειδικότερα, τα κεφάλαια διαχειριζόταν μια εταιρεία με την επωνυμία Inveqo, η οποία ανήκε στη σύζυγο του Κύπριου δικηγόρου, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Οι ΚΟΕΕ, προωθούνταν από την εταιρεία του δικηγόρου στους πελάτες του, ως τρόπος να αποφύγουν την αποκάλυψη της ιδιοκτησίας τους μετά την απαγόρευση του εταιρικού απορρήτου από την ΕΕ.  Η ιδιοκτησία τριών ακινήτων που συνδέονταν με τον Κόστιν στη Μόσχα και σε μια γειτονική περιοχή αποκρύφθηκε επίσης πίσω από επενδυτικά κεφάλαια που διαχειριζόταν η Inveqo.   

Τα.. μυστικά επενδυτικά κεφάλαια και ο ιδιοκτήτης - φάντασμα

Δύο εταιρείες που ο Ρώσος κρατικός τραπεζίτης Αντρέι Κόστιν φέρεται να χρησιμοποιούσε για τον έλεγχο δύο θαλαμηγών μεταφέρθηκαν σε μυστικά κυπριακά επενδυτικά κεφάλαια την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία, καθιστώντας αδύνατο να διαπιστωθεί σε ποιον ανήκαν, όπως δείχνουν τα οικονομικά αρχεία.

Τα επενδυτικά κεφάλαια διαχειριζόταν μια εταιρεία με την επωνυμία Inveqo Fund Management Ltd. Εκείνη την εποχή, η Inveqo ανήκε στη σύζυγο του γνωστού Κύπριου δικηγόρου, Χριστόδουλου Βασιλειάδη, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ πέρυσι επειδή έδρασε ως «παραγωγικός αρωγός», όπως σημειώνει ο OCCRP, των Ρώσων ολιγαρχών.

Η Inveqo προωθούσε στην αγορά τον ειδικό τύπο επενδυτικών κεφαλαίων γνωστό ως «Καταχωρισμένοι Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων ΚΟΕΕ (ή RAIFs) – ως τρόπο προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες να αποφύγουν την αποκάλυψη πληροφοριών ιδιοκτησίας. Αυτό έγινε μετά την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει το εταιρικό απόρρητο, σύμφωνα με το υλικό προβολής που βρέθηκε ανάμεσα σε διαρρεύσαντα email που απέκτησε το OCCRP.

Από το νέο αυτό προϊόν φαίνεται να επωφελήθηκε και ο Κόστιν, ο επί σειρά ετών επικεφαλής της κρατικής ρωσικής τράπεζας VTB Bank. Στον Κόστιν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους στενούς δεσμούς του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς και πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε φέτος σε ρωσικό στρατόπεδο φυλακών, συνέδεσε για πρώτη φορά τον Κόστιν με μια θαλαμηγό 62 μέτρων, το “Sea & Us”, το 2019. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σε αμερικανικό κατηγορητήριο κατά του Κόστιν για παράκαμψη κυρώσεων καταγγέλθηκε ότι ο τραπεζίτης είχε επίσης στην κατοχή του μια άλλη θαλαμηγό, την 66 μέτρων “Sea Rhapsody”. Tα εν λόγω σκάφη βρίσκονταν στην κατοχή του μέσω δύο υπεράκτιων εταιρειών, η μία με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ και η άλλη στο Μπελίζ.

H θαλαμηγός “Sea & Us,” στην ιστοσελίδα του Ναβάλνι

Στο αμερικανικό κατηγορητήριο καταγράφεται ότι ο Κόστιν «κατείχε και ήλεγχε» αυτές τις δύο υπεράκτιες εταιρείες μέσω «μιας σειράς πρόσθετων εταιρειών-κελύφους, υποτιθέμενων ιδιοκτητών και δομών καταπιστευμάτων και επενδυτικών κεφαλαίων», οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν «για να αποκρύψουν την πραγματική οικονομική ιδιοκτησία του στο “Sea Rhapsody” και στο “Sea & Us”». Ο Kostin δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό που εστάλη μέσω της τράπεζας VTB.

Στο κατηγορητήριο δεν κατονομάζονται οι δομές αυτές, αλλά από έρευνα του OCCRP διαπιστώθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2021, καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την Ουκρανία αυξάνονταν, η κυριότητα των δύο υπεράκτιων εταιρειών που κατείχαν τα πολυτελή σκάφη αναψυχής μεταβιβάστηκε σε δύο ΚΟΕΕ που διαχειρίζεται η Inveqo, σύμφωνα με το κυπριακό εταιρικό μητρώο και τα οικονομικά αρχεία. Τα ταμεία έχουν έκτοτε διαλυθεί και η τρέχουσα ιδιοκτησία των θαλαμηγών είναι άγνωστη.

Η κυπριακή κυβέρνηση εισήγαγε τα ΚΟΕΕ (RAIFs) τον Ιούλιο του 2018, μόλις δύο μήνες μετά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν δημόσια προσβάσιμα μητρώα των «τελικών πραγματικών δικαιούχων» (ή UBOs) των εταιρειών.

Οι ΚΟΕΕ έτυχαν ιδιαίτερα χαλαρής ρυθμιστικής αντιμετώπισης. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια, οι ΚΟΕΕ πρέπει μόνο να καταχωρούνται – όχι να αδειοδοτούνται – από την κυπριακή ρυθμιστική αρχή, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι ΚΟΕΕ είναι διαθέσιμοι μόνο σε θεσμικούς και άλλους επαγγελματίες επενδυτές.

“Η χρήση των ΚΟΕΕ (RAIFs) για την απόκρυψη ακόμη και περιζήτητων περιουσιακών στοιχείων, όπως οι θαλαμηγοί, υπογραμμίζει πόσο δύσκολο είναι να επιβληθούν αποτελεσματικά οι κυρώσεις”, δήλωσε ο Stephan Blancke, συνεργάτης του Royal United Service Institute, ενός think tank με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό εγείρει το ερώτημα: πόσοι άλλοι δικαιούχοι αυτών των κυπριακών εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων υπάρχουν και δεν γνωρίζουμε;», διερωτήθηκε.

«Δεν είχε γνώση» δήλωσε ο Βασιλειάδης 

Ο δικηγόρος Χριστόδουλος Βασιλειάδης, του οποίου η εταιρεία προωθούσε τα κεφάλαια, δήλωσε ότι ο ίδιος και η δικηγορική του εταιρεία ενεργούσαν πάντα σε «αυστηρή συμμόρφωση» με τις κυρώσεις που επέβαλλαν η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τους κανόνες και κανονισμούς κατά του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς.

Είπε ότι ποτέ δεν είχε ενημερωθεί ότι ο Κόστιν ή «οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις» ήταν επενδυτής ή πραγματικός δικαιούχος στις ΚΟΕΕ και στα σκάφη αναψυχής που εντοπίστηκαν από την OCCRP. «Δεν ενημερώθηκα ούτε είχα γνώση αυτού του γεγονότος. Κανείς δεν μου γνωστοποίησε ποτέ τέτοια γεγονότα», δήλωσε.

Στον ίδιο τον Βασιλειάδη επιβλήθηκαν κυρώσεις πέρσι, μαζί με άλλες «οντότητες και φυσικά πρόσωπα στο δίκτυό του», για τα οποία οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι έδρασαν ως «παραγωγικοί αρωγοί πολλών Ρώσων ολιγαρχών». Στην ανακοίνωση των κυρώσεων δεν έγινε αναφορά με ποιους ολιγάρχες κατηγορήθηκε ότι συνεργαζόταν, ούτε κατονόμασε τον Κόστιν. 

Προώθηση των ΚΟΕΕ για απόκρυψη της ιδιοκτησίας

Η Inveqo ιδρύθηκε στα τέλη του 2018 και έλαβε άδεια λειτουργίας ως «διαχειριστής εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων» (ΚΟΕΕ). Αγοράστηκε τον Μάιο του 2021 από εταιρεία που ανήκει στη σύζυγο του Βασιλειάδη, Ελένη Βασιλειάδου, η οποία εργαζόταν επίσης ως διευθύντρια γραφείου στο δικηγορικό γραφείο του συζύγου της, με την επωνυμία “Christodoulos Vassiliades & Co LLC”.

Παρόλο που η Inveqo ανήκε ονομαστικά στην Ελένη, ένα email που διέρρευσε και περιήλθε στην κατοχή του OCCRP έδειξε ότι το δικηγορικό γραφείο του Χ. Βασιλειάδη περιέλαβε την Inveqo στο υλικό προβολής της και ακόμα αναφερόταν σε αυτήν ως «δική μας θυγατρική εταιρεία».

Αν και η Ελένη Βασιλειάδου δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού, ο Χ. Βασιλειάδης δήλωσε στο OCCRP ότι ήταν ιδιοκτήτρια της Inveqo από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Μάιο του 2023 «ως επένδυση» και ότι δεν συμμετείχε στις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχε σταλεί ως μέρος ενός μαζικού ενημερωτικού δελτίου σε «πολλούς πελάτες» του δικηγορικού του γραφείου και «δεν είχε σκοπό να προωθήσει ή να διαφημίσει την Inveqo». Είπε ότι ο όρος «συνεργάτης» είχε χρησιμοποιηθεί ως αναφορά σε «μια εταιρεία στο δίκτυο παραπομπών της δικηγορικής μου εταιρείας και στην οποία η δικηγορική μου εταιρεία ενεργούσε ως νομικός σύμβουλος».

«Ούτε εγώ ούτε το δικηγορικό μου γραφείο ελέγχαμε ποτέ την Inveqo με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε είχαμε ιδιοκτησιακό συμφέρον, ούτε συμμετείχαμε στις επιχειρηματικές δραστηριότητες ή στις καθημερινές λειτουργίες της Inveqo», έγραψε.

Το υλικό μάρκετινγκ στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν δείχνει ότι οι KEOE παρουσιάστηκαν σε υποψήφιους πελάτες ως ένας τρόπος αποφυγής της αποκάλυψης της ιδιοκτησίας τους σε περιουσιακά στοιχεία από τη νέα νομοθεσία της ΕΕ για τη διαφάνεια, την οποία η δικηγορική εταιρεία ανέφερε ως «βελτιστοποίηση των απαιτήσεων γνωστοποίησης της UBO».

Το υλικό προβολής περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ένας πραγματικός επενδυτής σε έναν KEOE δεν θα εμφανίζεται όταν η Κύπρος δημοσιεύει το μητρώο ιδιοκτητών εταιρειών, αλλά θα παραμένει κρυμμένος πίσω από το όνομα ενός εξωτερικού διαχειριστή κεφαλαίων.

Στο υλικό έγραφε: «Στην περίπτωση των ΚΟΕΕ … οι μετοχές που θα πρέπει να αναφέρονται στον Έφορο Εταιρειών της Κύπρου θα είναι μόνο οι μετοχές διαχείρισης οι οποίες, όπως περιγράφεται παραπάνω, μπορούν να κατέχονται από οποιονδήποτε. Οι επενδυτικές μετοχές/μερίδια δηλαδή τα μερίδια που θα κατέχει ο επενδυτής δεν θα γνωστοποιούνται στο Μητρώο UBO». Περαιτέρω μέσω του υλικού, δίνονταν διαβεβαιώσεις στους πελάτες ότι μέσω του ΚΟΕΕ «πρόσβαση στις πληροφορίες για τους επενδυτές [sic] έχουν μόνο ο διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου και ο θεματοφύλακας».

 

Αρνείται ο Βασιλειάδης

Ο κ. Βασιλειάδης αρνήθηκε ότι οι ΚΟΕΕ προωθήθηκαν στην αγορά ως τρόπος αποφυγής της αποκάλυψης της ιδιοκτησίας.

«Ούτε εγώ ούτε το δικηγορικό μου γραφείο προώθησαν ή επέτρεψαν ποτέ την αποφυγή κυρώσεων ή προώθησαν τη μη αποκάλυψη των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων. Οποιαδήποτε τέτοια πρακτική είναι εντελώς αντίθετη με την επαγγελματική μου δεοντολογία», δήλωσε.

Σε ένα άλλο email που διέρρευσε και παρουσιάζει την Inveqo σε υποψήφιους πελάτες, μια κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία InterTaxAudit – την οποία το δικηγορικό γραφείο του Βασιλειάδη αποκαλεί “συνδεδεμένους συνεργάτες”το δικηγορικό γραφείο του Βασιλειάδη αποκαλεί «συνδεδεμένους συνεργάτες» – ανέλυε τις απαιτήσεις γνωστοποίησης βάσει της νέας οδηγίας της ΕΕ.

Αναφέρεται στο email: “η δομή του ΚΟΕΕ μπορεί να αποτελέσει λύση σε αυτό το πρόβλημα”, συμπληρώνοντας ότι “αφού δεν απαιτεί UBO, οι επενδυτές κατέχουν μερίδια του Ταμείου, δεν τους ανήκουν τα περιουσιακά στοιχεία, επομένως τα ονόματά τους δεν αποκαλύπτονται πουθενά».

Με άλλα λόγια, οι πελάτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία μέσω αυτών των ταμείων, αλλά η ιδιοκτησία τους να παραμένει κρυφή.

Μετακίνηση θαλαμηγών σε KEOE

Στο αμερικανικό κατηγορητήριο καταγράφεται ότι ο Κόστιν κατείχε τις πολυτελείς θαλαμηγούς μέσω εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στις Νήσους Μάρσαλ και το Μπελίζ. Τον Οκτώβριο του 2021, και οι δύο αυτές υπεράκτιες εταιρείες μεταφέρθηκαν σε ΚΕΠΑΕ που διαχειρίζεται η Inveqo: Ostreus RAIF VCIC και Lorenor RAIF V.C.I.C. Limited, αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις.

O Αντρέι Κοστίν

Στον Κόστιν επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο του 2022, μία ημέρα πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Κύπρος δημοσιοποίησε το μητρώο των πραγματικών δικαιούχων εκείνο το καλοκαίρι για να συμμορφωθεί με την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όμως, χάρη στους ΚΟΕΕ, τα σκάφη αναψυχής δεν μπορούσαν να βρεθούν. Επιπλέον, επειδή η Inveqo ανήκε στη σύζυγο του Βασιλειάδη – και όχι στον ίδιο τον Βασιλειάδη – η εταιρεία δεν επηρεάστηκε όταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις στον Βασιλειάδη τον Απρίλιο του 2023.

“Πού πήγαν τα γιοτ;”

Το 2022, όταν το OCCRP δημοσίευσε την έρευνα “Russian Asset Tracker”, το “Sea Rhapsody” και το “Sea & Us” περιλαμβάνονταν σε έναν κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων» περιουσιακών στοιχείων – αυτά που είχαμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι συνδέονταν με πρόσωπο που του είχαν επιβληθεί κυρώσεις και είχε δεσμούς με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά των οποίων την ιδιοκτησία δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε. Έκτοτε, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σκάφη έχουν γίνει διαθέσιμες στο κοινό: Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες στον Κόστιν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους για αποφυγή κυρώσεων και ξέπλυμα χρήματος. Κατονόμασαν επίσης τα δύο σκάφη αναψυχής ως περιουσιακά στοιχεία που προσπαθούσε να αποκρύψει. Το κατηγορητήριο κατονόμασε επίσης τις εταιρείες του στο Μπελίζ και τις Νήσους Μάρσαλ που κατείχαν τα πολυτελή σκάφη και παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τον πολυτελή εξοπλισμό τους, συμπεριλαμβανομένης μιας πισίνας υπερχείλισης, ενός τζακούζι και προσαρμογής στάσης στο “Sea Rhapsody”.

Η εταιρεία του Μπελίζ, Solston Shipping Limited, εξακολουθεί να αναφέρεται ως ιδιοκτήτρια του “Sea Rhapsody” στο τρέχον ναυτιλιακό πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, έναν οργανισμό του ΟΗΕ αρμόδιο για τη ρύθμιση των θαλάσσιων μεταφορών. Ωστόσο, το “The Sea & Us” άλλαξε το όνομά του σε “Serenity and Unity”, και τώρα ανήκει σε μια εταιρεία με την επωνυμία Comhold Limited, με έδρα άγνωστη δικαιοδοσία. Η εταιρεία των Νήσων Μάρσαλ που το κατείχε προηγουμένως, η Pasithea Shipping Ltd., έχει διαλυθεί. Και τα δύο σκάφη είχαν σημαία των Νήσων Μάρσαλ μέχρι το 2022, οπότε και άρχισαν να φέρουν τη σημαία της Μαλαισίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται αγκυροβολημένα στο Αιγαίο Πέλαγος, στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας]].

Τα δύο υπερπολυτελή σκάφη δεν ήταν τα μόνα περιουσιακά στοιχεία πολυτελείας που συνδέονταν με τον Κόστιν και των οποίων η ιδιοκτησία καμουφλαρίστηκε πίσω από τους ΚΟΕΕ της Inveqo. Τον Νοέμβριο του 2021, οι ίδιες ΚΟΕΕ ανέλαβαν επίσης τρεις κυπριακές εταιρείες που συνδέονταν με τις ιδιοκτησίες του Κόστιν από προηγούμενες έρευνες της OCCRP και του Navalny: τις Angerston Holdings Ltd, Castelor Investments Ltd και Eralmor Holdings Ltd.

Η Angerston κατείχε ένα πολυτελές τριώροφο αρχοντικό στη Μόσχα, ενώ η Eralmor κατείχε ένα πολυτελές διαμέρισμα στη Μόσχα. Η Castelor κατείχε μερίδιο σε εξοχικό θέρετρο στην περιοχή Tver βορειοδυτικά της Μόσχας, για το οποίο κατέβαλε 58 εκατομμύρια δολάρια.

Οι συνάδελφοι «συνωμότες» στην Κύπρο και τη Ρωσία

Το αμερικανικό κατηγορητήριο κατά του Κόστιν ενισχύει τα ευρήματα προηγούμενης έρευνας του OCCRP, η οποία κατονόμασε δύο άτομα που φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν από τον Κόστιν ως βιτρίνες για τις συμμετοχές του: ο Eric Whyte και η Natalia Solozhentseva.

Αν και το κατηγορητήριο δεν τους κατονομάζει, προσδιορίζει τους δύο συνιδιοκτήτες μιας κυπριακής εταιρείας, της Gesford Holdings, ως «συνωμότες» που βοήθησαν τον Κόστιν να αποφύγει τις κυρώσεις – μεταξύ άλλων αποκρύπτοντας την ιδιοκτησία των δύο υπερπολυτελών σκαφών του.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι οι εν λόγω «συνωμότες» κατείχαν την Gesford μέσω δύο εικονικών εταιρειών, της Aktien Enterprises Limited και της Ionics Nominees Limited. (Στο κατηγορητήριο η Aktien γράφεται λανθασμένα ως «Atkien» και η Ionics ως «Ionic»).

Στο σύντομο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο το μητρώο πραγματικών δικαιούχων της Κύπρου ήταν ανοικτό, το OCCRP αναγνώρισε ως ιδιοκτήτη της Aktien τον Eric Whyte, γιο ενός Καναδού κομμουνιστή που μετακόμισε στη Μόσχα τη δεκαετία του 1960 όταν ο Whyte ήταν παιδί.

Τα ακίνητα που συνδέονταν με τον Κόστιν, αλλά ανήκαν στον Whyte περιλάμβαναν μια πολυτελή βίλα κοντά στη γαλλική παραθαλάσσια πόλη Σεν Τροπέ, ένα ακίνητο στο Παρίσι στις όχθες του Σηκουάνα, ένα πολυτελές ξενοδοχείο στις αυστριακές Άλπεις και ένα οινοποιείο στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ένας από τους φερόμενους ως «συνωμότες», ο οποίος ταιριάζει στην περιγραφή του Whyte, «χρησίμευε ως ονομαστικός ιδιοκτήτης για αρκετά από τα περιουσιακά στοιχεία του Κόστιν και … δημιούργησε, κατείχε και ήλεγχε μια επιχείρηση στην Κύπρο που διαχειριζόταν αρκετές από τις εταιρείες και τα περιουσιακά στοιχεία του Κόστιν».

Ο άλλος ιδιοκτήτης της Gesford ήταν η Natalia Solozhentseva, πρώην αντιπρόεδρος της VTB Bank του Κόστιν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κυπριακής θυγατρικής της. Η Solozhentseva ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης μιας κυπριακής εταιρείας που αγόρασε μερίδια στο ρωσικό franchise του καταστήματος γρήγορου φαγητού KFC, καθώς και στον κορυφαίο εκπτωτικό λιανοπωλητή της Ρωσίας, Fix Price.

Το προφίλ της ταιριάζει με εκείνο του φερόμενου ως «συνωμότη 2» στο κατηγορητήριο των ΗΠΑ, το οποίο υποστηρίζει ότι «ήταν υπάλληλος της VTB Bank και άνοιξε γραφείο στην Κύπρο ειδικά για να βοηθήσει στη διαχείριση πολλών από τις εταιρείες κέλυφος και τα περιουσιακά στοιχεία του Κόστιν».

Το κατηγορητήριο αναφέρει τους συνεργούς 1 και 2 ότι συνεργάζονταν για τη διαχείριση των θαλαμηγών του Κόστιν, μέσω μιας εταιρείας διαχείρισης θαλαμηγών με έδρα την Ελβετία και μιας εταιρείας με έδρα την Κύπρο.

Ούτε ο Whyte ούτε η Solozhentseva απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Από τότε που εισήχθησαν για πρώτη φορά οι ΚΟΕΕ , ο Έφορος Εταιρειών, ο οποίος διατηρεί το Μητρώο Εταιρειών διευκρίνισε ότι πρέπει να δηλώνονται οι τελικοί επενδυτές των ταμείων, όχι μόνο οι διαχειριστές των ταμείων, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό αυτό εφαρμόζεται.Τον Νοέμβριο του 2022, η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την απαίτηση των κρατών μελών να δημοσιεύουν πληροφορίες για την πραγματική κυριότητα για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Το κυπριακό μητρώο έκλεισε την πρόσβαση του κοινού έξι ημέρες αργότερα.

Τον Ιούλιο του 2023, και οι δύο ΚΟΕΕ που διαχειριζόταν η Inveqo και χρησιμοποιήθηκαν για την κατοχή των περιουσιακών στοιχείων του Κόστιν διαλύθηκαν, για λόγους που παραμένουν ασαφείς. Η Inveqo άλλαξε ιδιοκτησία τον Μάιο του 2023 και η ίδια διαλύθηκε νωρίτερα φέτος, καταλήγει η έρευνα.

Διαβάστε επίσης: Οι σκιές των Cyprus Confidential και η αντιμετώπιση της απειλής για τη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ