ΥΠΟΙΚ: Οι πολλαπλές συντάξεις προκαλούν την κοινωνία εδώ και 43 χρόνια 

Οι προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών έχουν τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία - Τηρεί.. αποστάσεις το ΔΗΚΟ

Ιδιαίτερα αιχμηρός παρουσιάστηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για τους χειρισμούς του στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων. 

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Κεραυνός υπέδειξε πως η συγκεκριμένη Κυβέρνηση είναι η μόνη που για πρώτη φορά πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να τελειώσει αυτό το θέμα που λέγεται πολλαπλές συντάξεις και εδώ και που εδώ και 43, από το 1980, προκαλεί την κοινωνία.  Οι προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών έχουν τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και έγιναν με την καθοδήγηση του επίσημου νομικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας που με βάση το άρθρο 113 του Συντάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. 

Τα δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπουν την καταβολή σύνταξης στους αξιωματούχους στο 65ο έτος από 60 που είναι σήμερα, καθώς και τον τερματισμό των πολλαπλών συντάξεων για τους μελλοντικούς αξιωματούχους. 

«Ανέκδοτο» ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα

Κληθείς να σχολιάσει την επίκριση που ασκείται στην Κυβέρνηση ότι με τις προτάσεις έχει υποκαταστήσει τις πολλαπλές συντάξεις με ένα εφάπαξ φιλοδώρημα, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε». «Και αν αφήνετο από την πρώτη συνάντηση ο αναλογιστής να παρουσιάσει τη μελέτη του, θα ήταν ξεκάθαρο το θέμα ότι δεν υπάρχει θέμα πολλαπλών φιλοδωρημάτων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα στοιχεία για τη μείωση των δαπανών σε συντάξεις βάσει της αναλογιστικής μελέτης, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η αναλογιστική μελέτη έχει ήδη δοθεί στα κόμματα, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι προκύπτουν πολύ σημαντικές εξοικονομήσεις αν εφαρμοστούν οι προτάσεις της Κυβέρνησης». Επεσήμανε όμως ότι «ο κυρίαρχος στόχος δεν είναι να προκύψουν εξοικονομήσεις, αλλά ο κύριος στόχος είναι να σταματήσει αυτό το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, το οποίο προκαλεί την κοινωνία όταν υπηρετείς σε ένα αξίωμα και παράλληλα παίρνεις σύνταξη».

«Απ’ εκεί και πέρα», συνέχισε, «για το αν πρέπει ή αν μπορούμε νομικά να πάμε πίσω να ανασταλούν ή να αποποιηθούν συντάξεις και λοιπά, όλα αυτά ένα προς ένα έχουν απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία και, επαναλαμβάνω, ότι εμείς ως ΥΠΟΙΚ, έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να κινηθούμε μέσα στα πλαίσια που καθορίζει ο νομικός μας σύμβουλος με βάση το Σύνταγμα και, τελευταίο, να ξανατονίσω είναι η πρώτη φορά που Κυβέρνηση καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι αντιδράσεις κομμάτων για αυτό το θέμα εντάσσονται στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει. Η Κυβέρνηση ενεργεί υπεύθυνα σε όλη τη διάρκεια της θητείας της και αν προκύπτει τέτοιο θέμα νομίζω ότι είναι άλλοι που πρέπει να απαντήσουν και όχι ο Υπουργός Οικονομικών, είπε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η Βουλή πρέπει να επιληφθεί του θέματος, αφού η Κυβέρνηση «δεν επιθυμεί στην ουσία να λύσει το θέμα», ο κ. Κεραυνός είπε πως όταν η Κυβέρνηση φέρνει συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση αυτού του θέματος και επιβεβαιώνει η Νομική Υπηρεσία ότι είναι συνταγματικές αυτές οι προτάσεις ή ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει για να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα που έχουμε εδώ και 43 χρόνια που συζητείται αυτό το θέμα, τότε νομίζω ότι η βούληση και η θέληση της Κυβέρνησης είναι ότι «ξεκάθαρα θέλει να λύσει αυτό το θέμα».

.. «Νερά» από συγκυβέρνηση 

Υπενθυμίζεται  πως χθες πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε η ρύθμιση του θέματος των πολλαπλών συντάξεων αξιωματούχων. Ωστόσο, στη σύσκεψη, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης που διενεργήθηκε για την εξοικονόμηση κρατικών πόρων σε περίπτωση εφαρμογής των νομοθεσιών που προτείνει το Υπουργείο, παρά το γεγονός πως είχαν προσκληθεί όλα τα κόμματα, παρευρέθηκαν μόνο εκπρόσωποι της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και του Volt. 

Κατά τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Κεραυνός χαρακτήρισε παραγωγική τη συζήτηση με τα κόμματα επί των κυβερνητικών προτάσεων, τονίζοντας πως όλα τα ερωτήματα των κομμάτων έχουν απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία είχε επεξεργασθεί νομοτεχνικά τις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος επέλεξε να μην παραστεί στη χθεσινή συνάντηση, αποστέλλοντας μάλιστα και επιστολή στον Μάκη Κεραυνό, με την οποία χαρακτήριζε τη συνάντηση ως “άνευ αντικειμένου”.  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως στην προηγούμενη συνάντηση για το θέμα ζητήθηκε γραπτώς η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για την συνταγματικότητα ή αντισυνταγματικότητα των κυβερνητικών νομοσχεδίων και των προτάσεων Νόμου που έχουν κατατεθεί ή εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επιπρόσθετα, υπέδειξε στον Υπουργό Οικονομικών πως κατά την προηγούμενη συνεδρία για το θέμα υπήρξε εισήγηση προς το Υπουργείο Οικονομικών όπως κληθεί εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να εκφράσει της θέσεις της Υπηρεσίας σε σχέση με τα κυβερνητικά νομοσχέδια και τις προτάσεις Νόμου που εκκρεμούν στη Βουλή.

«Από τη στιγμή που ούτε το ένα ούτε το άλλο έχουν γίνει», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος στον Υπουργό Οικονομικών, «θεωρούμε πως δεν υπάρχει αντικείμενο της σημερινής συνάντησης και ως εκ τούτου θα αναμένουμε τις σχετικές ενέργειες σας πριν συγκληθεί οποιαδήποτε άλλη συνάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα».

 

Διαβάστε επίσης: Project με φωτοβολταϊκά πάρκα στον Γερόλακκο ετοιμάζει η ΑΗΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ