Project με φωτοβολταϊκά πάρκα στον Γερόλακκο ετοιμάζει η ΑΗΚ

Τρία φωτοβολταϊκά πάρκα προγραμματίζεται να λειτουργήσουν σε τεμάχια εντός της Νεκρής Ζώνης - Το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται στο σύνολο του από 4,530 Φ/Β Πλαίσια και η ενέργεια που θα παράγει υπολογίζεται περίπου στις 5,270 MWh/το χρόνο (ΦΩΤΟΣ)

Την κατασκευή και λειτουργία τριών φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 3,1 MW , στην κατεχόμενη κοινότητα του Γερόλακκου της επαρχίας Λευκωσίας προγραμματίζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. 

Μάλιστα, το project έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, αφού το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε στη δημοσίευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ετοιμάστηκε τον Ιούλιο του 2023, προκηρύσσοντας Δημόσια Διαβούλευση. Συγκεκριμένα, η διαδικασία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 17 Μαΐου, με τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να έχουν τη δυνατότητα καταχωρήσουν τα σχόλιά τους αναφορικά με το περιεχόμενο της Μελέτης ή με τις επιπτώσεις που η εκτέλεση ή / και η λειτουργία του έργου ενδέχεται να επιφέρει στο περιβάλλον. 

 Δορυφορική απεικόνιση της τοποθεσίας του Προτεινόμενου Έργου και της Ευρύτερης Περιοχής Μελέτης

 

4,500 φωτοβολταϊκά εντός της Νεκρής Ζώνης

Σκοπός του έργου, όπως επισημαίνεται στη Μελέτη, είναι η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και η συμβολή στην αύξηση του ποσοστού χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο. Παράλληλα, αναφέρει πως θα συμβάλει στη μείωση του ποσοστού χρήσης συμβατικών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. “Η επίτευξη του σκοπού αυτού θα συντελέσει στην προστασία του περιβάλλοντος από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση της χώρας από τα συμβατικά καύσιμα”, σημειώνεται.  

Το έργο, το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων της Νεκρής Ζώνης, έχει συνολική έκταση 38,518 τ.μ., ενώ σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ, το εμβαδόν του κάθε τεμαχίου στο οποίο θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά διαμορφώνεται ως εξής: 

• Τεμάχιο 852 - 25,451 τ.μ. 

• Τεμάχιο 6 – 4,014 τ.μ.

• Τεμάχιο 150 – 9,053 τ.μ.

Δορυφορική απεικόνιση της τοποθεσίας του Προτεινόμενου Έργου και των δρόμων πρόσβασης [Πηγή: Google Earth 2023]

 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τεμάχια, όπου θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά, βρίσκονται σε ακτίνα εντός 1 km από το Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Επιπρόσθετα, στον περιφραγμένο χώρο του κάθε τεμαχίου, εκτός από τα Φ/Β Πλαίσια, θα κατασκευαστούν και 3 υποσταθμοί της ΑΗΚ με εμβαδόν 25 τ.μ. περίπου ο κάθε ένας. 

Το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται στο σύνολο του από 4,530 Φ/Β Πλαίσια. Για τη λειτουργία του  θα εγκατασταθούν μετατροπείς δικτύου και ο κατάλληλος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, ενώ θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και θα ελέγχεται από κεντρικό σύστημα παρακολούθησης. Η ενέργεια που θα παράγει το έργο, υπολογίζεται σύμφωνα με τη μέγιστη δυναμικότητα του, περίπου στις 5,270 MWh/το χρόνο. 

Το έργο υπολογίζεται προκαταρκτικά να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν μετά την έκδοση των αναγκαίων αδειών. 

Αν λειτουργήσει το Αεροδρόμιο Λευκωσίας..

Σημειώνεται πως την περίοδο που προηγήθηκε οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες, μεταξύ αυτών, η ΡΑΕΚ και το Τμήμα Γεωργίας, των οποίων η άποψη απαιτείται πριν από την υποβολή αίτησης για πολεοδομική άδεια, εξέφρασαν τη θετική εκ πρώτης όψεως προσέγγιση τους, χωρίς να φέρουν οποιεσδήποτε ενστάσεις. Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε, ωστόσο, πως σε περίπτωση επαναλειτουργίας του Αεροδρομίου Λευκωσίας ίσως χρειαστεί να μετακινηθούν πλαίσια για να τοποθετηθούν οι αναγκαίες υποδομές για την ασφαλή λειτουργία του αεροδρομίου 

Όπως αναφέρεται στη ΜΕΕΠ, οι εγκαταστάσεις του έργου θα κατασκευαστούν από συνήθη υλικά (μέταλλα, μπετόν κλπ.), ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για παρόμοιες εγκαταστάσεις. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εισαχθούν από το εξωτερικό και θα μεταφερθούν στην τοποθεσία του έργου, όπου και θα τοποθετηθούν σε σταθερές μεταλλικές βάσεις με τη μέθοδο της πασσαλόμπηξης. Εάν οι συνθήκες του υπεδάφους δεν επιτρέψουν την εφαρμογή της μεθόδου αυτής, τότε θα κατασκευάζονται επιφανειακές βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα για την τοποθέτηση των μεταλλικών βάσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΜΕΕΠ, η οποία ετοιμάστηκε από τον Οίκο Π.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε, αναφέρει ως πλησιέστερη περιοχή προστασίας NATURA 2000 πλησίον του έργου είναι η «ΜΑΜΜΑΡΙ - ΔΕΝΕΙΑ - CY2000001», η οποία βρίσκεται δυτικά σε απόσταση περίπου 6 km.

Κάντε κλικ εδώ να συμμετάσχετε στη Δημόσια Διαβούλευση

Διαβάστε επίσης: Λιμάνι Λάρνακας: «Ξεχνάει» την ουσία και βάζει πλώρη για... εισπράξεις ο ανάδοχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ