Κυβέρνηση: Πρώτα η εγγυητική και μετά συζητήσεις για το λιμάνι Λάρνακας (βίντεο)

Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών

Τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή του έργου λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας διατύπωσε ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Βαφεάδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσεγγίσει εποικοδομητικά το όλο ζήτημα καθώς αφορά ένα έργο ύψιστης σημασίας, ωστόσο, οι διαβουλεύσεις πρέπει να γίνονται μέσα στα πλαίσια που προβλέπει η νομοθεσία και να έχουν πάντα ως στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βαφεάδης σημείωσε ότι στις 31 Ιανουαρίου, η ανάδοχος εταιρεία είχε υποχρέωση να ανανεώσει μία εγγυητική. Αυτό δεν το έπραξε και παράλληλα υπέβαλε μία επιστολή με κατάλογο αιτημάτων, όπου αιτείται να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα του έργου. Για παράδειγμα, αντί να υλοποιήσει πρώτα τις υποδομές και στη συνέχεια να προχωρήσει στο οικιστικό κομμάτι, διοχετεύοντας στην αγορά οικίες και διαμερίσματα, ζητά αυτό να ανατραπεί.

Όσον αφορά στα αιτήματα, εμείς έχουμε δηλώσει στην εταιρεία ότι είμαστε διατεθειμένοι να τα δούμε εποικοδομητικά και να τα αξιολογήσουμε. Νοουμένου βέβαια, ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν έχουμε λόγο να φέρουμε ένσταση. Όμως, για να μπορέσει να γίνει αυτή η διαδικασία, πρέπει να υπάρχει σε ισχύ η εγγυητική επιστολή. Αυτό δεν το δέχεται η εταιρεία και επιμένει ότι πρέπει να συζητήσουμε πρώτα τις απαιτήσεις της και μετά να φέρει την εγγυητική. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο το κράτος μπορεί να αποδεχτεί και επομένως η θέση μας παραμένει σταθερή. Ζητούμε την εγγυητική παρόλο που έχουμε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους τους για να την υποβάλουν. Έχουμε ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία να μας υποδείξει ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα με βάση τους όρους της σύμβασης. Επομένως, θα πρέπει να αναμένουμε τις οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, είναι καθαρά νομικό το θέμα. Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω το δημόσιο συμφέρον με βάση τα όσα προνοούνται στη σύμβαση.

Εμείς έχουμε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να βρούμε λύσεις που θα εξυπηρετούν την υλοποίηση του έργου. Το έργο είναι ύψιστης σημασίας για μας και θέλουμε να υλοποιηθεί, αυτό όμως πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένα πλαίσια. Αν δοθεί η εγγυητική και στη συνέχεια ξεκινήσουμε μια συζήτηση όσον αφορά στις τροποποιήσεις, που να επιτρέπονται όμως από τη νομοθεσία, τότε εμείς πολύ εποικοδομητικά θα προσεγγίσουμε το θέμα για να βρεθεί μια λύση, κατέληξε ο κ. Βαφεάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για το λιμάνι Λάρνακας: «Το κράτος δεν εκβιάζεται»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ