Έκθεση για τα εκλογικά έξοδα των υποψηφίων των Βουλευτικών Εκλογών του Μάη του 2021 εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία ζητά άμεσα τροποποιήσεις στα νομοσχέδια που αφορούν τα εκλογικά έξοδα των υποψηφίων .
Όπως σημειώνεται στην Έκθεση κατά την επισκόπηση των εκθέσεων εκλογικών εξόδων των υποψηφίων, παρατηρήθηκαν διάφορες αδυναμίες και παραλείψεις, που αφορούν στην κατάλληλη/ορθή και ομοιόμορφη συμπλήρωσή τους από όλους τους υποψηφίους.
Οι εκθέσεις που διαβιβάζονται προς τον Έφορο υποβάλλονται στην Ελεγκτική Υπηρεσία χωρίς, όπως διαφάνηκε, να τυγχάνουν έστω προκαταρκτικής επισκόπησης για εντοπισμό τυχόν ελλείψεων/παραλείψεων, σημειώνει η Έκθεση.
Σημαντικές επίσης αδυναμίες εντοπίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ενδεχομένως να γίνονται, παράνομα, πληρωμές για λογαριασμό των υποψηφίων από τρίτους ή/και από πολιτικά κόμματα, χωρίς αυτές να προσμετρούν για σκοπούς ελέγχου της τήρησης του ορίου εξόδων των υποψηφίων.
Επίσης, η απουσία σχετικής πρόνοιας στην υφιστάμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι εκθέσεις να μην συνοδεύονται με τα σχετικά παραστατικά ή να συνοδεύονται από ελλιπή στοιχεία.
Ως εκ τούτου, υπάρχουν περιορισμοί στον έλεγχό μας, αφού όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορεί να ελέγξει την πληρότητα των εξόδων που δηλώθηκαν από τους υποψηφίους, με εξαίρεση τη διασταύρωση της πληροφόρησης, μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων που υποβλήθηκαν από φορείς, σε σχέση με διαφημιστικά έξοδα που δηλώθηκαν από τους υποψηφίους ή/και τις διευκρινίσεις/σχόλια που ζήτησε και έλαβε η Υπηρεσία για κάποιες περιπτώσεις δειγματοληπτικά.
Συναφώς, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία έθεσε υπόψη τα πιο πάνω επανειλημμένα και σε προηγούμενες σχετικές επιστολές και Εκθέσεις της, που αφορούσαν γενικά στις εκλογικές διαδικασίες.
"Παρατηρούμε, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε νομοθετική ή άλλη ουσιαστική ρύθμιση για την αντιμετώπιση ή περιορισμό των πιο πάνω διαπιστώσεων", σημειώνει η ΕΥ.
Η ΕΥ αναφέρει πως από τον έλεγχο της διαπιστώθηκαν αδυναμίες, αναφορικά με τη σχετική νομοθεσία, που είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία απόκτησης επαρκών και κατάλληλων ελεγκτικών τεκμηρίων, που τελικώς οδήγησε σε περιορισμό στον έλεγχο που διεξάχθηκε.
Αναφέρει, εξάλλου, πως από σύνολο 656, εκ των 658 υποψηφίων που έλαβαν μέρος στη διαδικασία εκλογών, οι οποίοι υπέβαλαν έκθεση εκλογικών εξόδων, 28 δήλωσαν ως μοναδικό έξοδο τη πληρωμή του παραβόλου και 97 δεν κατέθεσαν οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία/τιμολόγια για τα έξοδα που δήλωσαν, αφού δεν προβλέπεται ρητά τέτοια υποχρέωση από τη νομοθεσία.
Ποιες νομοθετικές αλλαγές ζητά η Ελεγκτική Υπηρεσία
Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά από τον Έφορο Εκλογών αλλαγές στην νομοθεσία οι οποίες πρέπει να κατατεθούν το συντομότερο δυνατό ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Συγκεκριμένα ζητά μέσω αλλαγής της νομοθεσίας, να θεσμοθετηθεί όπως:
- οι εκθέσεις εκλογικών εξόδων των υποψηφίων να συνοδεύονται υποχρεωτικά με τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία,
- οι εκθέσεις εκλογικών εξόδων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στοιχεία επικοινωνίας με τον υποψήφιο ή/και τον εκλογικό αντιπρόσωπο,
- οι φορείς που προσφέρουν διαφημιστικές υπηρεσίες στους υποψήφιους να υποβάλλουν, πέραν των συγκεντρωτικών, και αναλυτικές καταστάσεις για τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε κάθε υποψήφιο ή για λογαριασμό του, κατά προτίμηση σε καθορισμένο έντυπο, και
- να επαναξιολογηθεί η διαμόρφωση της έκθεσης εκλογικών εξόδων, με σκοπό την ομοιόμορφη συμπλήρωσή της από τους υποψηφίους.