Κρατικές Εγγυήσεις: Άσπρος καπνός με «μικροκομματική αιθάλη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Προς υπερψήφιση το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες

του Χρίστου Πέτρου 

Συμφώνησαν αλλά προβάλουν τις διαφωνίες τους (!) τα κόμματα και η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων. Η τελική ωστόσο μορφή του νομοσχεδίου θα αποσαφηνιστεί την ερχόμενη Τετάρτη όπου θα γίνει συζήτηση επί των Τροπολογιών που κατέθεσαν τα κόμματα. Πάντως, ως προς την εφαρμογή του νομοσχεδίου που θα δώσει ανάσες ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοτελώς, αξίζει να επισημανθεί πως δεν θα είναι άμεση ακόμη παρά τη διαφαινόμενη υπερψήφιση  στην τελευταία Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη. Και αυτό επειδή της εφαρμογής, προηγείται η εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού, αναφορικά με το κατά πόσον ο νόμος (πλέον) των κρατικών εγγυήσεων, είναι συμβατός με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Στην σημερινή καθοριστική συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών η οποία διεξήχθη παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, διαφάνηκε ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη αφού όλα τα κόμματα θα δώσουν θετική ψήφο παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους.

Είναι ωστόσο ενδεικτικό του πολωτικού – προεκλογικού κλίματος που επικρατεί, ότι στις δηλώσεις  των ιθυνόντων που ακολούθησαν της συζήτησης εντός της κοινοβουλευτικής επιτροπής, υπερίσχυσαν οι επιμέρους διαφωνίες και όχι το τελικό και σημαντικό συμπέρασμα ότι το νομοσχέδια θα περάσει «εκτός συγκλονιστικού απροόπτου».

Ο Υπουργός Οικονομικών,  κατηγόρησε στις δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» και επαναλαμβανόμενες μηδενιστικές προσεγγίσεις στα σχέδια της κυβέρνησης που είναι προς όφελος της οικονομίας και της παραγωγής.

Ωστόσο σημείωσε ότι ευελπιστεί ότι «αυτή τη φορά, παρά το έντονο προεκλογικό ύφος που προσπάθησαν να δώσουν κάποιοι, κυρίως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί».

 

Στην «Επιτροπή παρακολούθησης» φαίνεται να μπαίνει ο Οδυσσέας «μέσω ΔΗΚΟ»

Το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει εν τέλει το νομοσχέδιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μάλιστα στο Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύουν πως θα περάσει και η «ακανθώδης» τροπολογία που αφορά στον εποπτικό ρόλο του Γενικού Ελεγκτή στον μηχανισμό ελέγχου («επιτροπή παρακολούθησης») του νομοσχεδίου. Η τροπολογία αυτή όπως και οι υπόλοιπες που αφορούν το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων θα συζητηθούν ενδελεχώς την Τετάρτη το πρωί στη Βουλή. To πιθανότερο ενδεχόμενο είναι παρά την άρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ενδεχομένως και της ΔΗΠΑ) με τις θετικές ψήφους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η υπό αναφορά τροπολογία θα εγκριθεί εν τέλει.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μιλώντας λίγο μετά την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών στο Μεσημέρι και κάτι, εστίασε στα «ψέματα» όπως είπε που έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών αναφορικά με τις καθυστερήσεις και την αφαίρεση της «επιτροπής παρακολούθησης» από το νομοσχέδιο

 

 

Ζητούν αφαίρεση των μεγάλων επιχειρήσεων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έκβαση της ψηφοφορίας τροπολογιών που κατέθεσαν διάφορα κόμματα μεταξύ των οποίων το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ σχετικά με τις αλλαγές στο ποσοστό κατανομής εγγυήσεων ανά κατηγορία επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ως έχει, παρέχει εγγυήσεις  700 εκατομμύρια ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις και 300 εκατομμύρια ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς. Οι σχετικές τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι προς την κατεύθυνση της αλλαγής αυτής της κατανομής και μάλιστα υπάρχει στο τραπέζι πρόταση (τροπολογία) για απάλειψη των μεγάλων επιχειρήσεων συνολικά από το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων.

Από την ΕΔΕΚ, επισημαίνεται ότι παρά την διαφαινόμενη υπερψήφιση του νομοσχεδίου, τα κενά είναι πολλά και θα φανούν στην εφαρμογή του.

Ειδική αναφορά γίνεται από την ΕΔΕΚ για τις "προβληματικές" πτυχές του νομοσχεδίου που αφορούν:

  • το γεγονός ότι παραχωρείται στις τράπεζες και πάλι το δικαίωμα να επιλέγουν σε ποιους δανειολήπτες θα δίνουν το δάνειο και σε ποιους όχι,
  • σε ποιους δανειολήπτες θα ζητούν ενυπόθηκη εξασφάλιση για την παραχώρηση του δανείου και σε ποιους θα παραχωρούν χωρίς εξασφάλιση.
  • Καθώς επίσης το γεγονός ότι το 70%-30% σε περίπτωση μη εξυπηρετούμενου δανείου που θα κληθεί το κράτος να καταβάλει, 70% δηλαδή το κράτος και 30% η τράπεζα, είναι ένα ποσό που στις περιπτώσεις των μη εξασφαλισμένων δανείων ενδεχομένως να αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο θα πρέπει άμεσα και γρήγορα να το διαχειριστούμε.

Νωρίτερα με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε πως η τελική θέση της ΕΔΕΚ θα εξαρτηθεί από το αν θα υιοθετηθούν ή όχι οι τροπολογίες που κατέθεσε το κόμμα του. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today η ΕΔΕΚ μεταξύ του να μην υπάρχουν καθόλου κρατικές εγγυήσεις και του να εφαρμοστεί ένα νομοσχέδιο το οποίο έστω και «χωλά» θα παρέχει κάποια ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς, κλίνει προς το να ψηφίσει θετικά.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ