Προτελευταία και καθοριστική «πράξη» σήμερα για κρατικές εγγυήσεις

Στην Επιτροπή Οικονομικών σήμερα το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις στην παρουσία ΥΠΟΙΚ

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τίθεται τη Δευτέρα το πρωί το νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις προς Πιστωτικά Ιδρύματα για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, με τη συζήτηση να διεξάγεται στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου.
 
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δοθεί η ευκαιρία στις επιχειρήσεις και στους αυτοτελώς εργαζομένους, οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία, να αντλήσουν ρευστότητα ύψους 1,43 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω φθηνού δανεισμού από τα πιστωτικά ιδρύματα, έχοντας κρατικές εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει το θέμα, εκτάκτως, στις 09.15 τη Δευτέρα, μετά τη σύσταση της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη όπως η Επιτροπή προχωρήσει στην κατά προτεραιότητα συζήτηση και εξέταση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, ώστε να οδηγηθεί στην τελευταία Ολομέλεια του Σώματος, στις 22 Απριλίου, πριν από τη τις βουλευτικές εκλογές.
 
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στην Ολομέλεια του Σώματος την περασμένη Πέμπτη, 8 Απριλίου, με κοινοβουλευτικά κόμματα να αναφέρουν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις βουλευτικές εκλογές και ακολουθώντας την διαδικασία της κανονικής κατάθεσης και όχι με τη μορφή του κατ΄ επείγοντος.

Σε απάντηση το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι παρά το γεγονός για τρεις σχεδόν μήνες, το 2020, το νομοσχέδιο έτυχε πολλαπλής διαβούλευσης σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, και παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υιοθέτησε σωρεία εισηγήσεων από τα κόμματα, το νομοσχέδιο δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Ρόλο κλειδί κατέχει το ΑΚΕΛ

Ρόλο κλειδί όπως φαίνεται στην όλη διαδικασία απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΔΗΚΟ, κατέχει το ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Βουλευτής Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι προτάσεις – τροπολογίες που θα τεθούν από το κόμμα της Αριστεράς στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο ως έχει. Συγκεκριμένα οι προτάσεις που θα καταθέσει το ΑΚΕΛ θα αφορούν δύο πτυχές του νομοσχεδίου:

1.            Την διαδικασία Ελέγχου

2.            Αλλαγή στην Κατανομή ποσών – μεγαλύτερο μέρος να διατεθεί για δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρουν από το ΑΚΕΛ πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη όλη διαδικασία και κρίνεται άκρως σημαντική πτυχή η σύσταση Ελεγκτικού Μηχανισμού που θα εποπτεύει και θα επιλαμβάνεται του όλου σχεδίου.

Μάλιστα ο κ. Στεφάνου, τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ δεν αποκλείεται να στηρίξει την πρόταση του ΔΗΚΟ για εποπτεία και έλεγχο της διαδικασίας από τον Γενικό Ελεγκτή».

Αναφορικά με την αλλαγή στην κατανομή των ποσών που προορίζονται για τα δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις, ο κ. Στεφάνου ανέφερε στη «Σημερινή» ότι είναι σαφές πως πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερο ποσό προς τις μικρές επιχειρήσεις απ’ αυτό που προνοεί το νομοσχέδιο (300 εκατομμύρια από το συνολικό 1 δισεκατομμύριο).

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση απέστειλε τον περασμένο μήνα στα κόμματα, αναθεωρημένο νομοσχέδιο ενσωματώνοντας, άλλες 13 εισηγήσεις των κομμάτων και ζητώντας εκ νέου απόψεις και ότι το νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, μετά από ενσωμάτωση και άλλων εισηγήσεων των κομμάτων και από αυτό τον γύρο διαβούλευσης.
 
Στη συνεδρία κλήθηκαν επίσης να παραστούν η Γενική Λογίστρια, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.).

ΠΗΓΗ: Εconomy today / ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ