Στον αέρα μέχρι την υστάτη οι κρατικές εγγυήσεις - Αύριο κρίσιμη συνεδρία

Μπαλάκι του Πινγκ Πόνγκ χιλιάδες επιχειρήσεις που περιμένουν τα κόμματα να ανάψουν πράσινο φως για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω των κρατικών εγγυήσεων.

του Χρίστου Πέτρου 

Μικροκομματικά προεκλογικά παιχνίδια καθιστούν αβέβαιη την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις που θα δώσει ανάσες ρευστότητας σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Σημερινής» το πολυαναμενόμενο για τις επιχειρήσεις νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων θα κριθεί στο «photo finish» της βουλευτικής περιόδου. Την εβδομάδα που μας πέρασε σε ένα εκατέρωθεν κρεσέντο δηλώσεων και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, κατέστη σαφές ότι είναι αβέβαιο και όπως φαίνεται έτσι θα παραμείνει μέχρι την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, αν θα υπερψηφιστεί ή όχι το υπό αναφορά νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρώτο ναυάγιο για δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν περίπου ένα χρόνο, το ανανεωμένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών αφορούσε κρατικές εγγυήσεις ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Από το συνολικό ποσό, 300 εκατομμύρια ευρώ αφορούν νέα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, ενώ 700 εκατομμύρια ευρώ θα αφορούν δάνεια σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτη πτυχή του αναθεωρημένου νομοσχεδίου είναι και το γεγονός ότι για το κάθε δάνειο, το κράτος δεν θα επωμίζεται εξ ολοκλήρου τις εγγυήσεις των δανείων.

Ανοιχτό «παράθυρο» μέχρι την τελευταία Ολομέλεια - «Κλειδί» για την υπερψήφιση η στάση του ΑΚΕΛ

Στη σύσκεψη Αρχηγών των κομμάτων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να μην ναυαγήσει η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την υφιστάμενη Βουλή. Οι Αρχηγοί των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ, αν και δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους ως προς τη στάση που θα κρατήσουν σχετικά με υπερψήφιση ή όχι πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής στις 22 Απριλίου, συμφώνησαν τελικά όπως το νομοσχέδιο συζητηθεί στην επ. Οικονομικών τη Δευτέρα και εκτός απροόπτου, να οδηγηθεί προς ψήφιση στην τελευταία Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Ωστόσο παρά την πιο πάνω εξέλιξη, φαίνεται ότι για να υπάρξει εν τέλει θετική έκβαση, κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πρέπει να επιχειρήσουν σοβαρή αναδίπλωση και να βάλουν νερό στο κρασί τους προκειμένου να «συναντηθούν» και να πλειοψηφήσουν υπέρ του νομοσχεδίου.

Ρόλο κλειδί όπως φαίνεται στην όλη διαδικασία απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΔΗΚΟ, κατέχει το ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Βουλευτής Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι προτάσεις – τροπολογίες που θα τεθούν από το κόμμα της Αριστεράς στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο ως έχει. Συγκεκριμένα οι προτάσεις που θα καταθέσει το ΑΚΕΛ θα αφορούν δύο πτυχές του νομοσχεδίου:

1.            Την διαδικασία Ελέγχου

2.            Αλλαγή στην Κατανομή ποσών – μεγαλύτερο μέρος να διατεθεί για δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρουν από το ΑΚΕΛ πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη όλη διαδικασία και κρίνεται άκρως σημαντική πτυχή η σύσταση Ελεγκτικού Μηχανισμού που θα εποπτεύει και θα επιλαμβάνεται του όλου σχεδίου.

Μάλιστα ο κ. Στεφάνου, τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ δεν αποκλείεται να στηρίξει την πρόταση του ΔΗΚΟ για εποπτεία και έλεγχο της διαδικασίας από τον Γενικό Ελεγκτή».

Αναφορικά με την αλλαγή στην κατανομή των ποσών που προορίζονται για τα δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις, ο κ. Στεφάνου ανέφερε στη «Σημερινή» ότι είναι σαφές πως πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερο ποσό προς τις μικρές επιχειρήσεις απ’ αυτό που προνοεί το νομοσχέδιο (300 εκατομμύρια από το συνολικό 1 δισεκατομμύριο).

Αγεφύρωτο φαίνεται να είναι το χάσμα κυβέρνησης – ΔΗΚΟ, με αφορμή τον Γενικό Ελεγκτή.

Το ΔΗΚΟ θέτει ως όρο μεταξύ άλλων για να ψηφίσει το νομοσχέδιο «ο Γενικός Ελεγκτής να παρακολουθεί ως παρατηρητής αυτή την διαδικασία, για να μην πάθουμε και στις κρατικές εγγυήσεις ό,τι πάθαμε με τα χρυσά διαβατήρια», σύμφωνα με τον  Νικόλα Παπαδόπουλο.

Η απάντηση στην πιο πάνω πρόταση του ΔΗΚΟ, από το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν ρητώς αρνητική.

 

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ