Στα χαρακώματα για το ενδιάμεσο πόρισμα

Δηλώσεις υψηλών τόνων με ανταλλαγές κατηγοριών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ακολούθησαν την παράδοση από την Ερευνητική στον Γενικό Εισαγγελέα, της ενδιάμεσης έκθεσης για τις πολιτογραφήσεις

Δηλώσεις επί δηλώσεων και ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, ακολούθησαν την παράδοση του ενδιάμεσου πορίσματος για τις πολιτογραφήσεις του ΚΕΠ από την Ερευνητική Νικολοάτου στον Γενικό Εισαγγελέα. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την εξέταση των φακέλων αποτελεί εδώ και μήνες σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση -με το ΔΗΚΟ να δίνει τον τόνο-, θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, με τον ίδιο τον Πρόεδρο αλλά και μέλη του Υπουργικού, εμπλέκονται με τρόπο μεμπτό (ηθικά ή νομικά) στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Ως εκ τούτου κρίνει πως η διεξαγωγή ερευνών κατόπιν υποδείξεων και εντολών της κυβέρνηση ή μελών αυτής (όπως ο Γενικός Εισαγγελέας) είναι a priori  υπονομευμένες. Από την άλλη η κυβέρνηση απαντά πως ο διορισμός της Επιτροπής Νικολάτου και οι παράλληλες έρευνες που διεξάγει για επί μέρους θέματα που αφορούν τις πολιτογραφήσεις στο πλαίσιο του ΚΕΠ η αστυνομία, είναι απόδειξη της βούλησής της για διερεύνηση και απόδοση ευθυνών όπου αυτό κριθεί πως πρέπει να γίνει. 

«Βολές» Νικόλα σε Σαββίδη και Κούσιο

Σε αυτή τη γραμμή, κινήθηκαν και η χθεσινή δήλωση - ανακοίνωση του προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος έθεσε θέμα «ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφέροντος» του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη ο οποίος συμμετείχε ως Υπουργός στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

Οπως αναφέρει, με βάση τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Νικολάτου για τα μέχρι στιγμής ευρήματα, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται να συμμετείχαν σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο «που εξέδωσε εκατοντάδες παράνομες πολιτογραφήσεις» και προσθέτει, ότι «άρα, ενδεχομένως να προκύπτουν και για αυτούς διοικητικές, πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες».

Συνεπώς, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος, εγείρεται σοβαρό ζήτημα ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων και επομένως δεν μπορεί ο Γ. Εισαγγελέας να αξιολογήσει το πόρισμα και να αποφασίσει αν αυτό μπορεί να δημοσιοποιηθεί ή όχι, σημειώνοντας ότι οι αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας επιβάλλουν την άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ με δήλωσή του απαντά, επίσης, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, λέγοντας ότι «αντί να απολογηθεί η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ στον κυπριακό λαό για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ένα σκάνδαλο, που έχει κάνει τη χώρα μας ρεζίλι διεθνώς, ζητά και τα ρέστα».
 
Αναφέρει ότι «φαίνεται να αγνοεί ο κ. Κούσιος μια σημαντική διαφορά που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη», ότι η Κυβέρνηση είχε στα χέρια της γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας από τον Ιούλιο του 2015 που τους προειδοποιούσε πως οι πολιτογραφήσεις διευθυντών που δεν πληρούσαν τα κριτήρια και συγγενών επενδυτών ήταν παράνομες.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στο ταξίδι του Προέδρου στις Σεϊχέλες με ιδιωτικό αεροπλάνο, στις πολιτογραφήσεις «της Μαρίνας της Αγίας Νάπας για τους συνεργάτες του γαμπρού του και τους πελάτες του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης», και λέει ότι ο Πρόεδρος «ήξερε πως παρανομούσε και όμως δεν τον ενδιέφερε».
 
Πλέον, καταλήγει, «επιβεβαιώνεται με το ενδιάμεσο πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου, πως έχουμε την πλέον διαπλεκόμενη και διεφθαρμένη διακυβέρνηση».

«Κυβέρνηση και Πρόεδρος δεν έχουν τίποτα να κρύψουν» απαντά ο Κούσιος

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχουν τίποτα να κρύψουν για το ΚΕΠ, εξ ου και εισηγήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τον διορισμό ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής, για να διερευνήσει όλες τις πτυχές του ΚΕΠ, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε ενστάσεις και κατηγορούσε τόσο την Κυβέρνηση όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αναφέρει σε γραπτή απάντησή του στον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκου Κούσιος.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το δικηγορικό του Γραφείο, αναφέρει ο κ. Κούσιος, «είχαν ενεργό ανάμιξη σε αιτήσεις για παροχή υπηκοότητας στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), διαφημίζοντας, μάλιστα, μέχρι τουλάχιστον το 2015, ότι στέλεχος του δικηγορικού Γραφείου ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής» και σήμερα «εξαπολύουν σήμερα μύδρους κατά της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει περαιτέρω, ότι ο κ. Παπαδόπουλος, «ξέχασε ότι μέσω συνεργατών του, το δικηγορικό του Γραφείο διαφήμιζε τις υπηρεσίες που προσέφεραν, τονίζοντας, μάλιστα, ότι μπορούσαν να εξασφαλίσουν κυπριακή υπηκοότητα για πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που προβλέπονταν από το ΚΕΠ. Γνώριζε φυσικά ότι όποιος επένδυε στην Κύπρο θα μπορούσε και η υπόλοιπη οικογένειά του, σύζυγος και τέκνα, να λάβουν την υπηκοότητα, γεγονός που επισημαίνεται στο ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου και είναι το αντικείμενο συζήτησης».

Συνεχίζοντας, υπενθυμίζει - όπως αναφέρει- ότι κ.Παπαδόπουλος «διατείνετο ότι αποχώρησε από το δικηγορικό Γραφείο που φέρει το όνομα του πατέρα του, από το 2011 δήλωνε έσοδα από το Γραφείο σε μεταγενέστερα χρόνια και ουδέποτε εξήγησε σε ποιον μεταβίβασε τις μετοχές του. Είναι δε ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος που με επίσημες προτάσεις που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και που έδωσε στη δημοσιότητα στην αρχή της πανδημίας, εισηγείτο την ταχύτερη εξέταση 700 αιτήσεων για πολιτογραφήσεις ως μέτρο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας».

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχουν τίποτα να κρύψουν για το ΚΕΠ, εξ ου και εισηγήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τον διορισμό ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής, για να διερευνήσει όλες τις πτυχές του ΚΕΠ, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε ενστάσεις και κατηγορούσε τόσο την Κυβέρνηση όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, προσθέτει ο κ. Κούσιος.

«Να υπενθυμίσουμε ακόμη στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι ο ίδιος και το κόμμα του λοιδορούσαν και υποτιμούσαν τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, σε βαθμό που άφηναν υπονοούμενα, τόσο για την εντιμότητά τους όσο και για την καταλληλότητά της όταν διορίζονταν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», αναφέρει.

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέρει ότι «θα ήταν πιο φρόνιμο εάν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ανέμενε τη δημοσίευση του πορίσματος της Επιτροπής προτού εξαπολύσει μύδρους κατά της Κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΔΗΣΥ

Με ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τονίζει ότι Τ"ο ΔΗΚΟ και Νικόλας Παπαδόπουλος βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, βάλλοντας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν καν δημοσιευτεί το πόρισμα της ερευνητικής".
 
Σε αντιστοίχως υψηλούς τόνους με τις προηγούμενες ανακοινώσεις, ο ΔΗΣΥ, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι "Από λασπολογίες του ΔΗΚΟ χορτάσαμε. Καμία  απάντηση δεν έχει δώσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος ούτε για το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο, ούτε για τις διαφημίσεις διαβατηρίων σε τιμή ευκαιρίας από συνεργάτες του".

"Ξεχνά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι το ΔΗΚΟ ήταν το κόμμα που ζητούσε όχι την κατάργηση αλλά την προστασία του" καταλείγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ