Μετά το ΔΝΤ και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2025 τη στιγμή που και η κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό χθες ο ΥΠΟΙΚ, αναμένεται σύντομα να προβεί στο ίδιο.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΚΟΕ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα η κυπριακή οικονομία αναμένεται να καταγράψει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,8% συγκριτικά με την εκτίμηση του Ιανουαρίου του Κέντρου για ανάπτυξη 3,3% το 2025. Η προς τα κάτω αναθεώρηση του ΚΟΕ οφείλεται, όπως καταγράφεται και στις νέες προβλέψεις του και στην αυξημένη αβεβαιότητα που προκαλείται στο διεθνές εμπόριο εξαιτίας των δασμών Τραμπ. Για τον ίδιο λόγο το ΚΟΕ εκτιμά πως και ο πληθωρισμός φέτος θα κυμανθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προ τριμήνου. Στις νέες προβλέψεις του το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών αναθεώρησε όμως ελαφρώς προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για το ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2026, στο 3,2% από 3% τον Γενάρη.
Πιο αναλυτικά το ΚΟΕ εκτιμά πως ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ στην Κύπρο προβλέπεται να μετριαστεί από 3,4% το 2024 σε 2,8% το 2025 και να βελτιωθεί σε 3,2% το 2026.
«Η ισχυρή οικονομική επίδοση της Κύπρου το 2024, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τη μείωση των επιτοκίων, αναμένεται να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, οι ρυθμοί μεγέθυνσης στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων παρέμειναν χαμηλοί, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από πολιτικές του διεθνούς εμπορίου έχει αυξηθεί, επηρεάζοντας αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης» αναφέρει και προσθέτει πως «σε σύγκριση με το τεύχος Ιανουαρίου, η πρόβλεψη για το 2025 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες».
Εξηγεί πως οι εγχώριες εξελίξεις που επιβάρυναν τις προοπτικές περιλαμβάνουν τον χαμηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό μεγέθυνσης το τελευταίο τρίμηνο του 2024, καθώς και σημάδια εξασθένισης σε ορισμένους προπορευόμενους δείκτες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025. «Οι ασθενείς ρυθμοί μεγέθυνσης και το υποτονικό οικονομικό κλίμα στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων, μαζί με την αυξημένη αβεβαιότητα για τις πολιτικές του διεθνούς εμπορίου, επίσης, επηρέασαν τις προοπτικές για την Κύπρο. Ωστόσο, η αγορά εργασίας έχει παραμείνει ισχυρή και η νομισματική χαλάρωση έχει συνεχιστεί, οδηγώντας σε ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2026 (κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες) σε σύγκριση με το τεύχος Ιανουαρίου. Ο πληθωρισμός (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) προβλέπεται στο 1,5% το 2025 και στο 1,8% το 2026.
Σε σύγκριση με το τεύχος Ιανουαρίου, η πρόβλεψη για το 2025 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω της μείωσης του πληθωρισμού στην Κύπρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, και λόγω νέων μειώσεων στις διεθνείς τιμές πετρελαίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το 2026 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς αναμένεται να ενδυναμωθεί η εγχώρια δραστηριότητα», αναφέρεται στο συνοπτικό σημείωμα για τις προβλέψεις του. Καταληκτικά σημειώνει πως συγκριτικά με το τεύχος Ιανουαρίου, «οι εμπορικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί, οδηγώντας σε άνοδο της μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές. Η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με πολιτικές του διεθνούς εμπορίου, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα γεωπολιτική αβεβαιότητα, έχει επιβαρύνει σημαντικά τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης, αυξάνοντας την πιθανότητα βραδύτερου ρυθμού μεγέθυνσης στην Κύπρο, συγκριτικά με τις προβλέψεις που παρουσιάζονται σε αυτό το τεύχος».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη και το ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου, εκτιμώντας για το 2025 ότι αυτός θα περιοριστεί στο 2,5% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις, που ήθελαν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3,1%. Για το 2026 το ΔΝΤ εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης στο 2,7%.
- Διαβάστε επίσης: Η Κύπρος γύρισε την πλάτη στο βιβλίο - σε κάθε του μορφή