Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται επανειλημμένα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «σχηματίστηκε για να εξαπατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Καναδάς, ο βόρειος γείτονας της Αμερικής και δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, είναι «μία από τις πιο αισχρές χώρες». Η Ρωσία «έκανε αυτό που θα έκανε ο καθένας» όταν βομβάρδισε την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.
Οι δημοσκοπήσεις του Economist σε συνεργασία με τη YouGov δείχνουν πώς αυτή η ρητορική διαμορφώνει τις απόψεις των ανθρώπων για τους συμμάχους των χωρών τους.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην Αμερική οι απόψεις των Ρεπουμπλικανών έχουν αλλάξει δραματικά από τότε που ο κ. Τραμπ επέστρεψε στην εξουσία. Πριν από τις εκλογές, η δημοσκόπησή μας με τη YouGov έδειξε ότι μόλις το 12% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θεωρούσε τον Καναδά «μη φιλικό» ή «εχθρό». Στην πιο πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 25 Μαρτίου, το ποσοστό αυτό υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας το 27% (τα αρνητικά αισθήματα αυξάνονταν ήδη πριν από τις εκλογές).
Αντίστοιχα, πέρυσι το 17% των Ρεπουμπλικανών θεωρούσε την ΕΕ «μη φιλική» ή «εχθρό». Τώρα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 29%.
Οι αντιλήψεις για τη Ρωσία κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, οι Αμερικανοί ήταν ενωμένοι στην καταδίκη της: περίπου το 85% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θεωρούσε τη Ρωσία «μη φιλική» ή «εχθρό» της Αμερικής. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε σταθερό μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024. Έκτοτε, οι απόψεις διχάστηκαν με βάση την κομματική γραμμή.
Τώρα, το 72% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θεωρεί τη Ρωσία αντίπαλο. Το ίδιο διάστημα, το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών που θεωρούν την Ουκρανία εχθρική αυξήθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακόμη και οι Δημοκρατικοί φαίνεται να γίνονται πιο ανεκτικοί απέναντι στη Ρωσία και πιο επιφυλακτικοί προς τους μακροχρόνιους συμμάχους της Αμερικής. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτές οι μικρές αλλαγές θα αποδειχθούν μόνιμες μετατοπίσεις στις απόψεις του κοινού», σχολιάζει ο Economist.
Η δημοτικότητα της Αμερικής στον υπόλοιπο κόσμο καταρρέει
Οι αντιλήψεις των μη Αμερικανών για την Αμερική αλλάζουν επίσης. Τον Αύγουστο του 2024, οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε επτά δυτικοευρωπαϊκές χώρες είχαν θετική γνώμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη YouGov.
Ωστόσο, από την ορκωμοσία του κ. Τραμπ, η δημοτικότητα της Αμερικής έχει καταρρεύσει. Το ποσοστό των Δανών που εγκρίνουν την Αμερική μειώθηκε από 48% σε 20%, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στις επανειλημμένες απειλές του κ. Τραμπ να καταλάβει τη Γροιλανδία, μια αυτόνομη δανική περιοχή.
Η σκληρή δεξιά της Ευρώπης αποτελεί εξαίρεση. Στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία, οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι έχουν γίνει πιο θετικοί προς την Αμερική του Τραμπ. Αν και οι απόψεις τους διίστανται σχετικά με τη στάση του απέναντι στην Ουκρανία – και πολλοί εξοργίζονται από την περιφρόνησή του προς την Ευρώπη – τείνουν να συμφωνούν με τις απόψεις του για τη μετανάστευση και άλλα εσωτερικά ζητήματα.
Οι ψηφοφόροι συχνά επηρεάζονται από τους πολιτικούς ηγέτες, λέει η Γιάννα Κρούπνικοβ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Όμως αυτή η μεταβολή στις αντιλήψεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπήρξε ιδιαίτερα έντονη. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, ο κ. Τραμπ έφερε διχόνοια εκεί όπου υπήρχε φιλία.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Κριστίν Λαγκάρντ: Οι δασμοί του Τραμπ θα είναι αρνητικοί σε όλο τον κόσμο