Οι ηγέτες της ομάδας του G20 που θα συναντηθούν στη Βραζιλία την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας για τη δράση για το κλίμα και τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου, δύο τομείς που απειλούνται από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το πώς να χαρακτηριστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή .
Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα επιβεβαιώσουν «μια ισχυρή δέσμευση στην πολυμερή προσέγγιση, ιδίως υπό το φως της προόδου που σημειώθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού» και θα αποφασίσουν «να παραμείνουν ενωμένοι στην επιδίωξη των στόχων της συμφωνίας», σύμφωνα με ένα πρώιμο προσχέδιο ανακοινωθέντος που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg. Κάλεσε επίσης τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να παραμείνει ο «πυρήνας» του παγκόσμιου εμπορίου.
Ένα κομμάτι της γεωπολιτικής – το πιο επίμαχο θέμα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 – ήταν μεταξύ των τελευταίων που συζητήθηκαν και μένει να συμφωνηθεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Ο Ρώσος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποίησαν τηλεφωνική κλήση την Παρασκευή καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου.
Η νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα αναδιαμορφώνει ήδη την παγκόσμια γεωπολιτική καθώς οι ηγέτες προετοιμάζονται για υψηλότερους δασμούς, επικρατεί σκεπτικισμός για τις προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και δρομολογείται αλλαγή στις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκπροσωπεί τις ΗΠΑ για τελευταία φορά πριν παραδώσει την εξουσία στον Τραμπ τον Ιανουάριο.
Το G-20 παραμένει το κορυφαίο παγκόσμιο φόρουμ στο οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν τα πιο πιεστικά ζητήματα του πλανήτη με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες. Η διοργανώτρια χώρα, η Βραζιλία, προσπάθησε να μην επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δεδομένης της παρουσίας της Μόσχας και των βαθιών διαφορών μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με τον τρόπο επίλυσής τους.
Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος για τη σύνοδο κορυφής του G20 σηματοδοτεί μια πρώιμη προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθεί η παγκόσμια τάξη ιδιαίτερα στο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή: ο Τραμπ αποχώρησε από τις συμφωνίες του Παρισιού την τελευταία φορά που ήταν στον Λευκό Οίκο, υποσχέθηκε να ενισχύσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και κάλεσε η κλιματική αλλαγή μια μεγάλη φάρσα.
Καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας
Η Βραζιλία έχει εργαστεί για να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στις προτεραιότητές της, οι οποίες περιλαμβάνουν την κοινωνική ένταξη και την έναρξη μιας «Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της πείνας και της φτώχειας» για να κινητοποιήσει «χρηματοδότηση και ανταλλαγή γνώσης για να υποστηρίξει την εφαρμογή της εθνικής ιδιοκτησίας, προγράμματα μεγάλης κλίμακας και τεκμηριωμένα με στόχο τη μείωση της πείνας και της φτώχειας παγκοσμίως».
Η μεταρρύθμιση και η ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών είναι μια άλλη βασική προτεραιότητα για την προεδρία της Βραζιλίας ως μέρος μιας «Πρόσκλησης για δράση για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης» που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα σήμερα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω πολυμερών λύσεων για ένα καλύτερο αύριο και την ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές», αναφέρει το προσχέδιο δήλωσης.
Οι ηγέτες πρόκειται να δεσμευτούν «να εργαστούν για ένα αναζωογονημένο και ενισχυμένο πολυμερές σύστημα, με τις ρίζες του στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, με ανανεωμένους θεσμούς και μια μεταρρυθμισμένη διακυβέρνηση που να είναι πιο αντιπροσωπευτική, αποτελεσματική, διαφανής και υπεύθυνη στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα του 21ου αιώνα», προσθέτει.
Πολιτικές Διακρίσεων
Θα αναγνωρίσουν επίσης ότι ορισμένα ορυκτά, υλικά και τεχνολογίες είναι κρίσιμα για τις ενεργειακές μεταβιβάσεις και ότι οι παγκόσμιες αγορές πρέπει να οικοδομηθούν σε αξιόπιστες και διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού, αναμένεται να αναφέρουν οι ηγέτες στη δήλωση.
Βεβαίως, το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα έχει ήδη κλονιστεί τα τελευταία χρόνια, μετά το πρόγραμμα πράσινων επιδοτήσεων του Μπάιντεν που η ΕΕ θεωρεί ότι εισάγει διακρίσεις και αυξάνει τις εντάσεις με την Κίνα σχετικά με αυτό που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θεωρούν υπερβολική παραγωγική ικανότητα. Πολλές χώρες προσπάθησαν επίσης να περιορίσουν τις εξαγωγές αγαθών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ προσπάθησαν να προστατεύσουν τον εφοδιασμό τους με κρίσιμες εισροές.
Οι ηγέτες θα δεσμευτούν επίσης ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν αρχές για ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας την επισιτιστική ασφάλεια μέσω πολιτικών ανοιχτού εμπορίου και να εργαστούν για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι «άτομα εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας» συνεισφέρουν το δίκαιο μερίδιό τους, σύμφωνα με το σχέδιο του ανακοινωθέντος.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ αναγγέλλει την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας