Ο κόσμος στην ζώνη του Λυκόφωτος, για πάνω από 70 ημέρες

Τι μπορεί να προκύψει στον πλανήτη ενώ στις ΗΠΑ, υπάρχει «κενό» μέχρι την μεταβίβαση της εξουσίας

Οι αμερικανικές προεδρικές μεταβάσεις είναι ασυνήθιστα δύσκολες, εν μέρει επειδή είναι μακροχρόνιες. Για περισσότερες από 70 ημέρες η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου και ο πλανήτης θα βρίσκεται σε μια ζώνη του λυκόφωτος, και μεταξύ δύο προέδρων: έναν στην εξουσία αλλά με φθίνουσα επιρροή- και έναν θριαμβευτή.

Η μετάβαση από τον  Τζο Μπάιντεν στον Ντόναλντ Τραμπ- αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου-  είναι πιο τρομακτική από τις προηγούμενες, δεδομένων των πολέμων που μαίνονται στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και πιθανόν έναν νέο που θα ξεκινήσει στην Ασία.

Η περιφρόνηση της ομάδας Τραμπ για τον Μπάιντεν, η καχυποψία για το «βαθύ κράτος» και οι ανησυχητικές υπουργοποιήσεις δεν κατευνάζουν τα πνεύματα

Χώρια που η ομάδα του Τραμπ δεν έχει υπογράψει το συνηθισμένο μνημόνιο με τη Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών, οπότε  επικοινωνεί με παγκόσμιους ηγέτες χωρίς διπλωμάτες, επίσημους διερμηνείς ή ασφαλείς επικοινωνίες.

Τι μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με ανάλυση του Economist, στο ενδιάμεσο διάστημα, το επονομαζόμενο και  «κουτσή πάπια» (περίοδος από τις εκλογές  μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον νέο πρόεδρο) σε περιοχές που εμπλέκονται οι ΗΠΑ

Στην Ουκρανία 

Ο  Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο «εντός μιας ημέρας». Αυτό υποδηλώνει ότι θα διέκοπτε τη στήριξη προς την Ουκρανία για να την αναγκάσει σε συμφωνία με τη Ρωσία.

Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο ο πόλεμος κινδυνεύει να πάρει αντίθετη τροπή και να ενταθεί.

Και οι δύο πλευρές, ιδίως η Ρωσία, θα προσπαθούν να βελτιώσουν τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης, ώστε να είναι πιο ισχυροί στην περίπτωση   συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός.

Ενθαρρυμένος από την ιδέα ότι ο Τραμπ τον ευνοεί, και με τη βοήθεια των βορειοκορεατικών στρατευμάτων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να επιδιώξει να ανακτήσει ρωσικό έδαφος στην επαρχία Κουρσκ που κατέλαβε η Ουκρανία νωρίτερα φέτος, ή και να καταλάβει νέα εδάφη στην Ουκρανία.

Κι ενώ ο μεγαλύτερος γιος του κ. Τραμπ αναδημοσίευσε περιχαρής το βίντεο που έλεγε ότι η Ουκρανία πρόκειται να χάσει το «χαρτζιλίκι» της, σε αντίθετη τροχιά ο Μπάιντεν, προσπαθεί μέχρι την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, να ξοδέψει όλη την εναπομείνασα εξοπλιστική βοήθεια που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο για το Κίεβο -περίπου 6 δισ. δολάρια

Επιπλέον, κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς για βαθιά πλήγματα στη Ρωσία, αν όχι με αμερικανικούς πυραύλους, τουλάχιστον με ευρωπαϊκούς που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία.

Στην Μέση Ανατολή

Παράλληλα η  Μέση Ανατολή εξακολουθεί να φλέγεται. Η βασική ανησυχία είναι ο πολεμος να επεκταθεί και πέραν του Λιβάνου.

Η Τεχεράνη γνωρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει σε μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» εναντίον του, όχι μόνο επειδή την ενέπλεξαν σε συνωμοσίες για τη δολοφονία του. Ως εκ τούτου διπλωμάτες εκτιμούν ότι το Ιράν θα πρέπει τώρα να επιδείξει  αυτοσυγκράτηση

Αλλά άλλοι πιστεύουν ότι θα πλήξει ούτως ή άλλως το Ισραήλ. «Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία τους ευκαιρία πριν αναλάβει ο Τραμπ», λέει Άραβας αξιωματούχος.

Επίσης  το Ιράν, έχοντας εμπλουτίσει τα αποθέματα ουρανίου του, μπορεί να σπεύσει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, ελπίζοντας ότι θα το κάνει πριν το Ισραήλ το αντιληφθεί και πριν ο κ. Μπάιντεν ή ο κ. Τραμπ καταφέρουν   να το απωθήσουν.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, από την άλλη έχει λόγους να πιστεύει ότι θα τύχει αρκετής ευελιξίας, στις επόμενες κινήσεις του, καθώς στην πρώτη του θητεία ο κ. Τραμπ υποστήριξε σθεναρά το Ισραήλ.

Έτσι το Ισραήλ ίσως προσπαθήσει να βελτιώσει τη θέση του πλήττοντας πυρηνικές εγκαταστάσεις ή ενεργειακές εγκαταστάσεις, κάτι που ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αποτρέψει.

Το Ισραήλ θα μπορούσε να κινηθεί και σε άλλα μέτωπα. Ο στρατός του πολιορκεί τη βόρεια Γάζα, όπου ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό. Φαίνεται αποφασισμένο να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους, ενώ ακροδεξιοί Ισραηλινοί ελπίζουν να ξαναχτίσουν τους εβραϊκούς οικισμούς που διαλύθηκαν το 2005.

Στην Ασία

Στην Ασία οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν επίσης να είναι τεταμένοι. Η Κίνα πραγματοποίησε φέτος δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν. Τα επόμενα γυμνάσια θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν γύρω στην 1η Ιανουαρίου, όταν ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, απευθύνει ομιλία για το νέο έτος.

Ανάφλεξη θα μπορούσε να προκαλέσει το ενδεχόμενο ο Ταϊβανέζος ηγέτης κάνει μια «ενδιάμεση στάση» στην Αμερική, όπως κάνουν συνήθως οι νέοι πρόεδροι της Ταϊβάν.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα πει ότι η Αμερική θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν αν η Κίνα προσπαθήσει να εισβάλει σε αυτήν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει το αντίθετο. Κατά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, η Ταϊβάν πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα «για προστασία».

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες έχουν βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπες με την κινεζική ακτοφυλακή για αμφισβητούμενα ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανακοίνωσαν ότι θέλουν επίσης να αγοράσουν το πυραυλικό σύστημα Typhon μεσαίου βεληνεκούς από την Αμερική.

Και οι…λοιποί σοβαροί κίνδυνοι

Προβλήματα μπορεί να προκύψουν και αλλού. Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει πυραύλους που μπορούν να φτάσουν στις ηπειρωτικές περιοχές των ΗΠΑ,  και μπορεί να αισθάνεται ενθαρρυμένη από την πρόσφατη αμυντική συμμαχία της με τη Ρωσία.

Η Τουρκία μπορεί να αισθανθεί ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

Ένα κύμα μεταναστών μπορεί να προσπαθήσει να σπεύσει στα σύνορα της Αμερικής πριν ο κ. Τραμπ επιβάλει νέους περιορισμούς.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ αναγγέλλει την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ