Η ΕΕ προτείνει μαζική παρακολούθηση των SMS για την προστασία των ανηλίκων

Οι εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες, οι πληροφορίες που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο, τα εμπορικά μυστικά και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών που δεν είναι διαθέσιμες στο κοινό είναι εκτός αυτού του ελέγχου

Τη μαζική παρακολούθηση των SMS και των συνομιλιών μέσω email των πολιτών για τον εντοπισμό και την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, προτείνει η βελγική προεδρία της ΕΕ.

Η πρόταση της βελγικής προεδρίας αφορά την ενεργοποίηση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που καταρρίφθηκε στα τέλη του περασμένου έτους λόγω της κριτικής για την παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Τώρα, μετά από πολλές αλλαγές στο κείμενο, η βελγική προεδρία σχεδιάζει να το παραδώσει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο κανονισμού «για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών υποχρεώνει τις εταιρείες που διαθέτουν εφαρμογές μηνυμάτων, συνομιλιών ή email να χρησιμοποιούν τεχνολογίες μαζικής παρακολούθησης στις συνομιλίες και, εάν εντοπίσουν πιθανές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές».

Οι αλλαγές που εισάγονται στο κείμενο της βελγικής προεδρίας έχουν στόχο την αποφυγή «αδικαιολόγητης παρέμβασης στα θεμελιώδη δικαιώματα και την εγγύηση της αναλογικότητας». Με τον τρόπο αυτό «οι εταιρείες θα αναφέρουν μόνο τα δεδομένα και τις συνομιλίες εκείνων των χρηστών που έχουν πρόσβαση σε δυνητικά εγκληματικό υλικό σε δύο ή περισσότερες περιπτώσεις ή που προσπάθησαν επανειλημμένα να προσελκύουν ανήλικους».

Η ΕΕ θα περιγράψει ποιες δραστηριότητες θεωρούνται ως σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, έτσι ώστε η τεχνολογική παρακολούθηση να μπορεί να ανιχνεύσει τη διάδοση υλικού ή συνομιλιών που μπορεί να είναι εγκληματικές. Μόλις η τεχνολογία εντοπίσει αυτές τις δραστηριότητες, θα χρειαστεί ανθρώπινη επαλήθευση των συνομιλιών για να αποφευχθούν λάθη, προτού παραπεμφθούν στις αρχές. Κάθε χώρα πρέπει να ορίσει την αρμόδια αρχή της, η οποία μπορεί να είναι διοικητικό, αστυνομικό ή δικαστικό όργανο.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών διαπροσωπικής επικοινωνίας βρίσκονται σε μοναδική θέση να ανιχνεύουν πιθανή διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Οι πληροφορίες που μπορούν να αποκτήσουν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους είναι συχνά απαραίτητες για την αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», αναφέρει το σχέδιο κανονισμού. «Θα πρέπει επομένως να τους ζητηθεί να αναφέρουν πιθανή διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στις υπηρεσίες τους, όποτε το γνωρίζουν, δηλαδή όταν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι μια συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να συνιστά σεξουαλική κακοποίηση παιδιών [… ] Για λόγους της αποτελεσματικότητας, θα πρέπει να είναι άσχετο πώς αποκτούν οι πάροχοι αυτή τη γνώση», αναφέρει το κείμενο.

Τι δεν θα ελέγχεται

Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει σε συνομιλίες, αλλά δεν θα επιτρέπεται η ακρόαση τηλεφωνικών συνομιλιών. Οι εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες, οι πληροφορίες που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο, τα εμπορικά μυστικά και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών που δεν είναι διαθέσιμες στο κοινό είναι εκτός αυτού του ελέγχου.

Η βελγική προεδρία θέλει να εφαρμόσει αυτήν την υποχρέωση σε όλες τις εταιρείες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες εντός της ΕΕ. Εάν έχουν έδρα εκτός, πρέπει να έχουν νόμιμο εκπρόσωπο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκές πηγές: Δύο μειώσεις επιτοκίων το καλοκαίρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ