Οι βρετανικές αρχές είναι αισιόδοξες ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συμφωνήσει σύντομα να τροποποιήσει τις απαιτήσεις για την εγχώρια παραγωγή που εμποδίζουν τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας για τη μείωση των αμερικανικών δασμών στο βρετανικό χάλυβα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ζητήσει οι εισαγωγές χάλυβα από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία — ο οποίος στη συνέχεια μεταποιείται σε προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο — να θεωρούνται βρετανικές για τους σκοπούς των αμερικανικών δασμών. Αυτό θα σήμαινε ότι τα προϊόντα της Tata Steel UK, η οποία δε διαθέτει πλέον δικό της κλίβανο και πρέπει να βασίζεται σε ακατέργαστο χάλυβα από αλλού, θα μπορούσαν να εξάγονται στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς.
Οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι οι ομόλογοί τους στις ΗΠΑ είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μια τέτοια εξαίρεση, υπό την προϋπόθεση ότι ο χάλυβας από χώρες που θεωρούνται στρατηγικοί αντίπαλοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δε θα καλύπτεται από τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα ενισχύσει την κυβέρνηση του Κιρ Σταρμερ, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση λόγω της επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας.
Η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε τον Μάιο θεωρήθηκε αρχικά ως νίκη για τον Στάρμερ. Ο Στάρμερ ήταν ο πρώτος — και εξακολουθεί να είναι ένας από τους λίγους — ηγέτες που κατέληξαν σε μια τέτοια συμφωνία με τον Τραμπ , ο οποίος δήλωσε ότι θα μειώσει τους δασμούς στον χάλυβα και τα αυτοκίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου ως αντάλλαγμα για την αύξηση της ποσόστωσης βοείου κρέατος και αιθανόλης που μπορούν να εξάγουν οι ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς δασμούς.
Ωστόσο, οι όροι του εμπορίου χάλυβα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ο Στάρμερ δέχθηκε κριτική τον περασμένο μήνα για το γεγονός ότι έδωσε στις ΗΠΑ αυτό που ζήτησαν χωρίς να εγγυηθεί ότι οι δασμοί στο χάλυβα θα μειωθούν στο μηδέν. Αντ’ αυτού, παρέμειναν στο 25%, αποφεύγοντας την αύξηση στο 50% που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες.
Ο νέος ηλεκτρικός κλίβανος της Tata UK δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη του 2027. Η εταιρεία εισάγει επί του παρόντος μεγάλες ποσότητες χάλυβα από τις θυγατρικές της στην Ινδία και την Ολλανδία, αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις περισσότερες παραγγελίες των ΗΠΑ εάν τα προϊόντα της από ολλανδικό χάλυβα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ατελή δασμολόγηση.
Το εφεδρικό σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν να αυξήσει την παραγωγή της British Steel, ενός άλλου μεγάλου παραγωγού που λειτουργεί την τελευταία υψικάμινο της χώρας. Ο χάλυβας αυτός θα μπορούσε στη συνέχεια να πωληθεί στην Tata UK για περαιτέρω μεταποίηση.
Ακόμα και έτσι, η British Steel δε θα ήταν σε θέση να προμηθεύσει τους σωστούς τύπους μετάλλου για να καλύψει όλες τις εξαγωγές της Tata στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα συσκευασίας που χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως οι κονσέρβες φασολιών Heinz.
Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης εργάστηκε χωρίς διακοπή για να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ομάδα των ΗΠΑ αποσπάστηκε από τις διαπραγματεύσεις της με άλλες χώρες, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, με αποτέλεσμα να προκληθούν καθυστερήσεις.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν απλώνει καλώδιο στα κατεχόμενα - Η εμπλοκή στον GSI