Με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να διακηρύσσουν ότι η προθεσμία της 1ης Αυγούστου είναι οριστική και αδιαπραγμάτευτη για την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας με την ΕΕ, οι Ευρωπαίοι δίνουν μάχη με τον χρόνο, για να αποφύγουν την επιβολή των δασμών 30% με τους οποίους απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι έτοιμοι να δεχτούν μια μη ισορροπημένη συμφωνία που ευνοεί τις ΗΠΑ, εάν αυτό είναι που απαιτείται για να σπάσει το αδιέξοδο πριν από την προθεσμία, σύμφωνα με το Bloomberg. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη επιτύχει μια αποφασιστική πρόοδο παρά έναν προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτή είναι μια δύσκολη προθεσμία, επομένως την 1η Αυγούστου θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί», είναι η πιο πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, την Κυριακή, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Ο ίδιος έδειξε, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά από αυτή την ημερομηνία, λέγοντας: «Αυτοί είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο, που συνομιλούν μεταξύ τους. Θα πετύχουμε μια συμφωνία. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία». «Τίποτα δεν εμποδίζει τις χώρες να συνομιλήσουν μαζί μας μετά την 1η Αυγούστου, αλλά θα αρχίσουν να πληρώνουν τους δασμούς την 1η Αυγούστου», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η ΕΕ εντείνει επίσης τις προετοιμασίες για αντίποινα σε ένα σενάριο όπου δεν υπάρχει συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι απεσταλμένοι πρόκειται να συναντηθούν ήδη από αυτήν την εβδομάδα για να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μέτρων για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου να μην επιτευχθεί συμφωνία με την πλευρά Τραμπ.
Η ένωση έχει διαμηνύσει ότι ετοιμάζει αντίποινα κατά των ΗΠΑ, με τον Λούτνικ να αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών δασμών σε αεροπλάνα της Boeing και στο μπέρμπον του Κεντάκι: «απλώς δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό», είπε με βεβαιότητα.
Η ΕΕ δεν είναι Βρετανία
Πάντως, οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα των Βρυξελλών να συμφωνήσουν σε ένα παρόμοιο πλαίσιο, σύμφωνα με το CNBC.
Καταρχάς, η ΕΕ έχει μια πολύ πιο περίπλοκη σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ από ό,τι η Βρετανία. Ενα το κρατούμενο είναι οι επανειλημμένες κατηγορίες του Τραμο ότι η ΕΕ ασκεί αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εις βάρος των ΗΠΑ.
Την προηγούμενη Παρασκευή, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ πιέζει για έναν ελάχιστο δασμό 15% έως 20% στις εισαγωγές της ΕΕ σε οποιαδήποτε συμφωνία με το μπλοκ. Φέρεται, επίσης, διατεθειμένος να διατηρήσει τους δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία στο 25%, κάτι το οποίο θα προκαλούσε σημαντική ζημιά ιδίως στη Γερμανία.
Μιλώντας στο CNBC ο Arnaud Girod, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής διασταυρούμενων περιουσιακών στοιχείων στην Kepler Cheuvreux, εξέφρασε ανησυχία ότι ένας συντελεστής 15% έως 20% θα ισοδυναμούσε με κραχ στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
Αλλαγή στάσης στην Ευρώπη
Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το CNBC κάνει λόγο για σαφής μετατόπιση της διάθεσης της ΕΕ για μια πιθανή αντίδραση απέναντι σην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ – εξαιρουμένου του Ούγγρου Βίκτορ Ορμπαν που είναι φίλα προσκείμενος στον Τραμπ.
Τα πιθανά αντίμετρα της ΕΕ περιλαμβάνουν δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι επί του παρόντος έχουν παγώσει μέχρι τις 6 Αυγούστου.
Η Κομισιόν έχει επίσης προετοιμάσει έναν δεύτερο γύρο πιθανών δασμών που στοχεύουν στο εμπόριο αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα επηρέαζαν εισαγωγές από ρούχα έως γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα – ποτά.
Στο μεταξύ, έγκριτα διεθνή μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υποστηρίζουν τη χρήση του βαρέος πυροβολικού της ΕΕ, που είναι το λεγόμενο μέσο κατά του εξαναγκασμού από την ΕΕ. Αυτό είναι το πιο ισχυρό εμπορικό εργαλείο της ΕΕ, το οποίο θα έδινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευρείες εξουσίες για να λάβει αντίποινα κατά των ΗΠΑ.
«Ήταν πολύ, πολύ, θα έλεγα, ψύχραιμοι με τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής, και τώρα που πλησιάζουμε στην προθεσμία, πρέπει να ακουστούν λίγο πιο επιθετικοί», σχολίασε ο Girod της Kepler Cheuvreux, επιβραβεύοντας την κίνηση της ΕΕ.
Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέους φόρους στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς ή στοχευμένους περιορισμούς στις αμερικανικές επενδύσεις στην ΕΕ. Θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα της αγοράς της ΕΕ ή τον περιορισμό των αμερικανικών εταιρειών από την υποβολή προσφορών για δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη.
Το εργαλείο κατά του εξαναγκασμού σχεδιάστηκε κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο και, εάν χρειαστεί, ως τρόπος αντιμετώπισης σκόπιμων καταναγκαστικών ενεργειών από τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν εμπορικά μέτρα ως μέσο πίεσης στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές του μπλοκ των 27 κρατών μελών ή μεμονωμένων κρατών μελών.
Η επιτροπή μπορεί να προτείνει τη χρήση του ACI, αλλά εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν εάν υπάρχει περίπτωση εξαναγκασμού και εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η ΕΕ θα επιδιώξει να συμβουλευτεί το μέρος που ασκεί τον εξαναγκασμό για την εξεύρεση λύσης.
Τι επιδιώκει η ΕΕ
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ επιδιώκει ευρύτερες εξαιρέσεις από αυτές που προσφέρουν οι ΗΠΑ, καθώς και να προστατεύσει την Ένωση από μελλοντικούς τομεακούς δασμούς. Ενώ είναι εδώ και καιρό αποδεκτό ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι ασύμμετρη υπέρ των ΗΠΑ, η ΕΕ θα αξιολογήσει τη συνολική ανισορροπία οποιασδήποτε συμφωνίας πριν αποφασίσει εάν θα πατήσει το κουμπί για οποιαδήποτε μέτρα αναπροσαρμογής.
Το επίπεδο της επιβάρυνσης που είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν τα κράτη μέλη ποικίλλει και ορισμένα είναι ανοιχτά σε υψηλότερους δασμολογικούς συντελεστές εάν εξασφαλιστούν αρκετές εξαιρέσεις, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα ασχολείται επίσης με μη δασμολογικά εμπόδια, τη συνεργασία σε θέματα οικονομικής ασφάλειας, τις διαβουλεύσεις για το ψηφιακό εμπόριο και τις στρατηγικές αγορές.
Πάντως, τα αντίμετρα οποιασδήποτε μορφής πιθανότατα θα προκαλέσουν ένα ακόμη ευρύτερο διατλαντικό εμπορικό ρήγμα, δεδομένων των προειδοποιήσεων του Τραμπ ότι τα αντίποινα κατά των αμερικανικών συμφερόντων θα προκαλέσουν μόνο πιο σκληρές τακτικές από την κυβέρνησή του.
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις
Οι ΗΠΑ φαίνεται τώρα να πιέζουν για έναν σχεδόν καθολικό δασμό σε προϊόντα της ΕΕ υψηλότερο από 10%, με ολοένα και λιγότερες εξαιρέσεις που περιορίζονται στην αεροπορία, σε ορισμένες ιατρικές συσκευές και γενόσημα φάρμακα, σε διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και σε ένα συγκεκριμένο σύνολο εξοπλισμού παραγωγής που χρειάζονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.
Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συζητήσει ένα πιθανό ανώτατο όριο για ορισμένους τομείς, καθώς και ποσοστώσεις για τον χάλυβα και το αλουμίνιο και έναν τρόπο οριοθέτησης των αλυσίδων εφοδιασμού από πηγές που υπερπρομηθεύουν τα μέταλλα, ανέφεραν οι πηγές. Πρόσθεσαν, δε, ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, θα χρειαστεί η έγκριση του Τραμπ – και η θέση του δεν είναι σαφής.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: Σοκ για αγορές και οικονομία αν μπουν δασμοί 20% στην ΕΕ