Φρενάρει η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο – Οι εκτιμήσεις για τις τιμές

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση της κατανάλωσης μόνο κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα φέτος

Με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2009, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας, αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση της κατανάλωσης μόνο κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα φέτος. Αυτή θα είναι η μικρότερη αύξηση της ετήσιας ζήτησης από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με εξαίρεση το 2020, όταν η ζήτηση μειώθηκε κατά 8,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς οι κυβερνήσεις έκλεισαν βασικούς τομείς της οικονομίας προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της Covid-19 .

Στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο IEA ανέφερε ότι είχε μειώσει την πρόβλεψή του από την προηγούμενη εκτίμηση ανάπτυξης των 720.000 βαρελιών την ημέρα, μετά από χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές.

Ενώ η επιβράδυνση της ανάπτυξης τους τελευταίους τρεις μήνες «σχετιζόταν εν μέρει με τις καιρικές συνθήκες», ο IEA επισήμανε επίσης τον αντίκτυπο της οικονομικής αβεβαιότητας που δημιούργησε η απροσδόκητη επιβολή δασμών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε πολλούς εμπορικούς εταίρους.

«Αν και μπορεί να είναι πρόωρο να αποδώσουμε αυτή την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αρνητικές επιπτώσεις των δασμών που εκδηλώνονται στην πραγματική οικονομία, οι μεγαλύτερες τριμηνιαίες συρρικνώσεις σημειώθηκαν σε χώρες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της δασμολογικής αναταραχής», ανέφερε.

Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονταν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα και το Μεξικό, όπου η ζήτηση πετρελαίου είχε μειωθεί σε ετήσια βάση κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως, 80.000 βαρέλια ημερησίως, 70.000 βαρέλια ημερησίως και 40.000 βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 60.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές εκτός Ασίας αποδείχθηκαν «πιο ανθεκτικές», πρόσθεσε.

Οι διαφωνίες με τον ΟΠΕΚ+

Η πρόβλεψη του IEA την έρχεται σε αντίθεση με αυτή του του ΟΠΕΚ +,  ο οποίος έχει προβλέψει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος. Οι δύο ομάδες βρίσκονται σε ολοένα και μεγαλύτερη διαμάχη τα τελευταία χρόνια λόγω των αποκλινουσών προσδοκιών τους για τη μελλοντική ζήτηση, με τους ηγέτες του πετρελαϊκού καρτέλ να επικρίνουν τον IEA για φερόμενη πολιτική μεροληψία.

Από τον Απρίλιο, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν χαλαρώσει τις μακροχρόνιες περικοπές παραγωγής που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για να αυξήσουν τις τιμές, υποστηρίζοντας ότι η ζήτηση ήταν αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει την πρόσθετη προσφορά.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ήταν 2,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως υψηλότερη τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε ο IEA στην έκθεση, προσθέτοντας ότι 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αυτής της αυξημένης προσφοράς προήλθαν από τα μέλη του ΟΠΕΚ+.

Δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να αναιρεί τις περικοπές, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος, στα 105,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ξεπερνώντας τη ζήτηση των 103,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι traders αναμένουν ότι αυτό το πλεόνασμα θα επηρεάσει τις τιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, θα πέσει κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι στο τέταρτο τρίμηνο.

Το πρωί της Παρασκευής, το Brent διαπραγματευόταν στα 68,80 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,2%.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ