Οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν αντικαταστήσει την οικονομία ως κύρια πηγή ανησυχίας των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η UBS σε διαχειριστές αποθεματικών τραπεζών, μια αλλαγή που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια.
Η 31η ετήσια έρευνα των διαχειριστών αποθεματικών διενεργήθηκε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου από την UBS σε 70 ιδρύματα από 40 και πλέον χώρες και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα είναι ένα σενάριο που μέχρι πρόσφατα φαινόταν αδιανόητο. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες εκτιμούν ότι είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του αμερικανικού χρέους, όπως αναφέρει το Marketwatch.
Και δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που χτυπάνε καμπανάκια στις κεντρικές τράπεζες. Η ανησυχία αφορά τα κρατικά χρέη που είναι σε μη βιώσιμα επίπεδα με το 60% των ερωτηθέντων να εκφράζει φόβο για μείωση της ζήτησης για κρατικά ομόλογα. Η αύξηση του δημόσιου χρέους αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια και σημαντική αύξηση των αποδόσεων, εκτιμά το 80% των κεντρικών τραπεζών.
Η ανεξαρτησία της Fed
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να νιώθει παντοδύναμος ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ωστόσο για τις κεντρικές τράπεζες η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας. Τα δύο τρίτα ανησυχούν ότι η ανεξαρτησία της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη βρίσκεται σε κίνδυνο. Oι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι οποιαδήποτε διάβρωση της θεσμικής αξιοπιστίας θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Επιπλέον οι μισοί προβληματίζονται από την ποιότητα των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ και την αντίληψη ότι το κράτος δικαίου αποδυναμώνεται.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, έχουν επικρίνει τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίραν πήρε αποστάσεις από τις δικές του προτάσεις, που έγιναν πριν από την ένταξή του στην κυβέρνηση, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απαιτήσουν από άλλα έθνη να κατέχουν μακροπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ως μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας.
Χρυσός – δολάριο
Ο χρυσός έχει κερδίσει την εύνοια των κεντρικών τραπεζών. Το 90% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα υπεραποδόσει και αυτή τη χρονιά, με τις απόψεις να είναι μοιρασμένες αν θα πρέπει κανείς να αγοράσει σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Tο δίλημμα αποτυπώνει με τον πιο καίριο τρόπο την αβεβαιότητα καθώς ο χρυσός «αγκαλιάζεται» ως αντιστάθμιση και λιγότερο ως μοχλός απόδοσης.
Όσον αφορά το δολάριο οι εκτιμήσεις αρχίζουν να ταλαντεύονται. Προς το παρόν το 80% αυτών προβλέπει ότι θα παραμείνει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια μεγαλύτερη ώθηση προς τη διαφοροποίηση με το ευρώ να αναφέρεται συχνότερα ως εναλλακτική λύση, αλλά το συναίσθημα προς το ρενμίνμπι να βελτιώνεται επίσης. Τούτου λεχθέντος, το μέσο μερίδιο των τοποθετήσεων σε δολάρια κατάφερε στην πραγματικότητα να αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 56% το τελευταίο έτος.
Ωστόσο οι προοπτικές για τη μελλοντική ζήτηση είναι διαφορετικές. Μόνο το 6% αναμένει να παραμείνει ισχυρή η ζήτηση για αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στο μέλλον, με τους περισσότερους να αναμένουν στασιμότητα ή υποχώρηση της ζήτησης. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική, καθώς ευρώ και ρενμίνμπι χαρακτηρίζονται από δομικούς φραγμούς.
Ευρώπη
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι ένα μεγάλο μέρος της ανανεωμένης αισιοδοξίας γύρω από την Ευρώπη προέρχεται από την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, η υποστήριξη σε επίπεδο ΕΕ για την ενοποίηση, την αμυντική συνεργασία και το ίδιο το ευρώ έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών. Η δημοσιονομική επέκταση στη Γερμανία αναμένεται να στηρίξει την ευρύτερη ανάπτυξη της ευρωζώνης, αλλά η πρόκληση παραμένει. Η κατακερματισμένη αγορά ομολόγων και η υστέρηση του τομέα των υπηρεσιών συνεχίζουν να επιβαρύνουν την επενδυτική της προοπτική. Το ερώτημα που τίθεται είναι θα υλοποιήσει η Ευρώπη τις πολυαναμενόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για ανταγωνιστεί το δολάριο ως εναλλακτικό επενδυτικό καταφύγιο.
Παγκόσμια οικονομία
Η απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αυξήθηκε σημαντικά και ενώ πέρυσι προβλέπονταν ευρέως μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, φέτος ένας ισάριθμος αριθμός αναμένει πλέον τον στασιμοπληθωρισμό ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Πηγή: ot.gr