Ψηφίστηκε τελικά, παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις και την πολύμηνη ένταση στην Επιτροπή Παιδείας, το νομοσχέδιο που επιτρέπει την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.
Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την Πέμπτη κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο, μετά από μακρά συζήτηση με πρωτολογίες και δευτερολογίες.
Σημειώνεται ότι δεν εγκρίθηκε πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για την προσθήκη της αγγλικής ως γλώσσας διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τροποποιεί τη νομοθεσία που διέπει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, επιτρέποντας πλέον την προσφορά προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε γλώσσες εκτός των επίσημων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην προσφορά διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών.
Παράλληλα, ρυθμίζεται η διαδικασία καθορισμού και αναθεώρησης των διδάκτρων για τα προπτυχιακά προγράμματα, στη βάση του πραγματικού κόστους, το οποίο θα ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Τα προγράμματα θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και το ν/σ δεν θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά.
Η εισδοχή μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων στα υφιστάμενα ελληνόφωνα προγράμματα παραμένει ως έχει και δεν επηρεάζεται.
Όσον αφορά τα ξενόγλωσσα προγράμματα, αυτά θα προσφέρονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις:
- Δεν θα ξεπερνούν το 20% των υφιστάμενων προπτυχιακών προγραμμάτων.
- Θα χρειάζεται εγγραφή τουλάχιστον 15 φοιτητών κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για να ξεκινήσει η λειτουργία τους.
- Η προσφορά τους δεν θα επηρεάζει τα υφιστάμενα ελληνόφωνα προγράμματα.
- Τα ίδια προγράμματα θα πρέπει να προσφέρονται και σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας
- Θα απαιτείται έγκριση από τον/την εκάστοτε Υπουργό Παιδείας (εκτός των διαπανεπιστημιακών).
Καταργείται η πρόνοια για υποχρεωτική προσωπική συνέντευξη των υποψήφιων φοιτητών, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού να διδάσκουν στα ξενόγλωσσα προγράμματα, εφόσον διεκπεραιώνουν όλες τους τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που απορρέουν από την υφιστάμενη νομοθεσία και κανονισμούς.
Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο υποχρεούται κάθε χρόνο, μέχρι τον Ιούνιο, να δημοσιοποιεί τον κατάλογο των εγκεκριμένων ξενόγλωσσων προγραμμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων και το ύψος των διδάκτρων.
Τ. Χριστοφίδης: «Είναι μια αρχή»
Μετά την ψήφιση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε πως το πλαίσιο εγκρίθηκε με αρκετούς περιορισμούς, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες, αλλά «είναι μια αρχή».
Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:
«Η βουλή ενέκρινε απόψε το προσχέδιο των κανονισμών σχετικά με την προσφορά ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια πανεπιστήμια. Δεν έχω δει το τελικό κείμενο αλλά παρακολούθησα τη συζήτηση από την τηλεόραση. Έχουν μπει αρκετοί περιορισμοί που δεν θα τους βρει κάποιος σε άλλες χώρες. Ελπίζω ότι παρά τους περιορισμούς θα μπορέσουμε σύντομα να προσφέρουμε μικρό αριθμό (αυτό μας επιβάλλουν οι κανονισμοί που ψηφίστηκαν) ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Είναι μια αρχή. Έχουμε διανύσει το πρώτο μέτρο σε δρόμο μήκους εκατόν μέτρων.
Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το ακαδημαϊκό προσωπικό των δημοσίων πανεπιστημίων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης».
Διαβάστε επίσης: Κατατέθηκε στη Βουλή ο έλεγχος των ξένων επενδυτών και έρχεται από Σεπτέμβρη