Ενέργεια μεγαλύτερη και από αυτή που καταναλώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη Γαλλία χρειάζονται σήμερα τα κέντρα δεδομένων που τρέχουν τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.
Η κατανάλωση ενέργειας υπερδιπλασίαστηκε το 2023 σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν και αναμένεται να τριπλασιαστεί περαιτέρω τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που υπογράφουν οι οικονομολόγοι Christian Bogmans, Patricia Gomez-Gonzalez, Giovanni Melina και Sneha Thube.
Στο σχετικό άρθρο, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εξηγούν ότι τα κέντρα δεδομένων στον κόσμο κατανάλωσαν περίπου 500 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ, OPEC) για ολόκληρο το έτος.
Το νούμερο αυτό, το οποίο ήταν υπερδιπλάσιο των ετήσιων επιπέδων από το 2015-19, θα μπορούσε να τριπλασιαστεί σε 1.500 τεραβατώρες μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ.
Όπως δείχνει το Διάγραμμα που έχει αναπτύξει η ομάδα του ΔΝΤ, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται μόνο από τα κέντρα δεδομένων είναι ήδη σχεδόν όση καταναλώνεται στη Γερμανία και μεγαλύτερη από αυτή που καταναλώνεται στη Γαλλία. Η ενέργεια αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μέχρι το 2030 συγκρίσιμη με αυτή της Ινδίας, του τρίτου μεγαλύτερου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.
Στα επίπεδα αυτά, τα κέντρα δεδομένων θα ξεπεράσουν σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα και την προβλεπόμενη κατανάλωση από τα ηλεκτρικά οχήματα. Συγκεκριμένα, αναμένεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας τα κέντρα ενέργειας να καταναλώνουν 1,5 φορά περισσότερη ενέργεια από τα ηλεκτρικά οχήματα.
Όλα τα κέντρα δεδομένων μαζί χρησιμοποιούν περίπου όση ενέργεια καταναλώνουν και κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, πηγή: ΔΝΤ.
Η κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων αυξάνεται ταχύτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κέντρων παγκοσμίως.
Η απαιτούμενη ενέργεια για τις αμερικανικές «φάρμες διακομιστών» (server farms) είναι πιθανό να υπερτριπλασιαστεί, ξεπερνώντας τις 600 τεραβατώρες μέχρι το 2030, σύμφωνα με πρόβλεψη σεναρίου μέσης ζήτησης της McKinsey & Co.
«Καμπανάκι» για τις τιμές της ενέργειας
«Η έκρηξη στην κατασκευή νέων «αποθηκών» (warehouses) για δεδομένα που αποθηκεύονται στο cloud και απαντούν σε ερωτήματα τεχνητής νοημοσύνης υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι χρειάζονται αποτελεσματικές ενεργειακές στρατηγικές για να διασφαλίσουν ότι επαρκείς προμήθειες μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις» σημειώνουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει «μικρή μόνο αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας» με προϋπόθεση, όμως, να υπάρξει αυξημένη προσφορά ενέργειας που θα μπορέσει να καλύψει την ζήτηση.
Παράλληλα, προειδοποιούν ότι «πιο υποτονικές αντιδράσεις της προσφοράς , θα προκαλέσουν πολύ πιο απότομες αυξήσεις του κόστους που θα πλήξουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως θα ανακόψουν την ανάπτυξη της ίδιας της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης».
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Σύμφωνα με τις τρέχουσες ενεργειακές πολιτικές, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να προσθέσει 1,7 γιγατόνους σε παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 2025 και 2030, δηλαδή ποσότητα ίση σχεδόν με τις εκπομπές ρύπων που προκαλεί στο σύνολο της Ιταλίας η κατανάλωση ενέργειας στη διάρκεια μιας ολόκληρης πενταετίας.
Είναι ωστόσο γεγονός ότι η ζήτηση για υπολογιστές και ηλεκτρική ενέργεια από πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να τροποποιηθεί στο μέλλον. «Τα αποδοτικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα όπως το DeepSeek μειώνουν το κόστος υπολογισμού και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, το μειωμένο κόστος αυξάνει τη χρήση ΤΝ και τα πιο ενεργοβόρα μοντέλα συλλογιστικής αυξάνουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας» εξηγεί το ΔΝΤ.
Η καθαρή επίδραση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ακόμη αβέβαιη, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει τις ενεργειακές επενδύσεις, προκαλώντας υψηλότερες τιμές, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η ΤΝ επιτυγχάνει το πλήρες δυναμικό της, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κόστος» προτείνουν.
«Η εφαρμογή πολιτικών που παρέχουν κίνητρα για πολλαπλές πηγές ενέργειας μπορεί να ενισχύσει την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας, να συμβάλει στον μετριασμό των εκρήξεων των τιμών και να περιορίσει τις εκπομπές» καταλήγουν.
Πηγή: ot.gr