Ο τομέας κοπής και στίλβωσης διαμαντιών στην ινδική πόλη Surat αντιμετώπίζει δυσκολίες. Οι δυσκολίες υπήρχαν και παλιότερα, αλλά τώρα, με τους δασμούς Τραμπ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.
Ο ιδιοκτήτης της Kushal Gems Κάλπες Μανγκουκίγια είχε ήδη αναγκαστεί να απολύσει το ένα τέταρτο του προσωπικού του, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν περισσότερο από το μισό, εξαιτίας – εν μέρει – των δυτικών κυρώσεων στα ρωσικά διαμάντια.
Η μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις μεγαλύτερες αγορές διαμαντιών στον κόσμο, εξαιτίας των φθηνότερων διαμαντιών που καλλιεγούνται σε εργαστήρια, έχει κάνει τον ανταγωνισμό πιο δύσκολο.
Οι δασμοί Τραμπ απειλούν την ινδική βιομηχανία διαμαντών
Ο γενικός δασμός 10% του Τραμπ στις εισαγωγές και η πιθανότητα επιβολής πρόσθετου δασμού στην Ινδία, η οποία επεξεργάζεται το 90% των διαμαντιών παγκοσμίως, απειλούν με μεγαλύτερη αναταραχή – εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Νέου Δελχί και της Ουάσινγκτον.
«Οι δασμοί θα μας επηρεάσουν… η ζήτηση θα μειωθεί», δήλωσε στους Financial Times (FT) ο Μανγκουκίγια, καθώς οι τηλεοράσεις μετέδιδαν πλάνα από τα ασφυκτικά γεμάτα εργαστήρια , όπου περίπου 100 εργαζόμενοι ήταν σκυμμένοι πάνω από λειαντικούς τροχούς στίλβωσης.
«Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν πολύ τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.
Κλάδος με ένα εκατομμύριο εργαζόμενους
Οι ζοφερές προοπτικές αντανακλούν τη βαθιά κρίση στην τεράστια βιομηχανία επεξεργασίας διαμαντιών της Ινδίας – έναν από τους κορυφαίους εξαγωγικούς τομείς της χώρας, μαζί με τα ηλεκτρονικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα – η οποία απασχολεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Μεγάλο μέρος της εδρεύει στο Surat, μια πόλη δίπλα στο ποτάμι στην πολιτεία Γκουτζαράτ που έγινε κόμβος για τους εμπόρους πολύτιμων λίθων που εγκατέλειψαν τη Βιρμανία – τώρα Μιανμάρ – κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.
Οι εξαγωγές κομμένων και γυαλισμένων διαμαντιών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των αποστολών πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων της Ινδίας, έχουν μειωθεί κατά 17% σε ετήσια βάση, σε περίπου 13 δισ. δολάρια (στοιχεία έως τον Μάρτιο), σύμφωνα με το κρατικό Συμβούλιο Προώθησης Εξαγωγών Πολύτιμων Λίθων και Κοσμημάτων (GJEPC).
Ευρύτερα, οι έμποροι διαμαντιών έχουν προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια βιομηχανία των 82 δισ. δολαρίων έχει παγώσει λόγω των πολιτικών του Τραμπ, με τις αποστολές μέσω του κέντρου εμπορίας πολύτιμων λίθων της Αμβέρσας να έχουν μειωθεί στο ένα έβδομο.
Οι δασμοί από τις ΗΠΑ, προορισμός περίπου του ενός τρίτου των επεξεργασμένων διαμαντιών της Ινδίας, αποτελούν «ένα ακόμη πλήγμα για τον τομέα», δήλωσε στους FT ο Ουτζβάλ Πατέλ, αναπληρωτής διευθυντής της ινδικής ομάδας αξιολόγησης και ανάλυσης CareEdge.
Ο αντίκτυπος των δασμών Τραμπ παραμένει ασαφής
Ενώ ο ακριβής αντίκτυπος των δασμών στον κλάδο «δεν ήταν σαφής», η αβεβαιότητα ήταν αρκετή για να παραλύσει το ινδικό εμπόριο, πρόσθεσε.
Οι μεταποιητές και οι μεσάζοντες στο Surat αγωνίζονται να διαχειριστούν τα μεγάλα συσσωρευμένα αποθέματά τους.
«Δεν υπάρχει σταθερότητα τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο έμπορος διαμαντιών Νιράβ Νταβντά. «Περιμένουμε και παρακολουθούμε — δεν δεχόμαστε νέες παραγγελίες».
Η ύφεση είχε βαθύ κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στο Surat, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε μια δυτική πολιτεία, που αποτελεί το πολιτικό προπύργιο του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Εκτιμάται ότι 50.000 τεχνίτες έχουν χάσει τις δουλειές τους τους τελευταίους 12 μήνες και περισσότεροι από 60 έχουν αυτοκτονήσει, καθώς πολλοί αγωνίζονταν να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα χρέη, σύμφωνα με την Ένωση Εργατών Διαμαντιών του Γκουτζαράτ.
«Η βιομηχανία μας υποφέρει», δήλωσε ο Μπαβές Τανκ, αντιπρόεδρος του συνδικάτου, ο οποίος έδειξε στους FT μια φωτογραφία μιας νεαρής οικογένειας που είχε αυτοκτονήσει μέρες νωρίτερα, πηδώντας από μια γέφυρα. «Το πρόβλημα ήταν μεγάλο, ακόμα και όταν δεν υπήρχαν δασμοί».
Η Ινδία, το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στον κόσμο, είναι μια οικονομία, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια αγορά και εξαρτάται λιγότερο από τις εξαγωγές.
Γεφυροποιοί οι Μόντι και Βανς
Ωστόσο, ο Μόντι, ο οποίος ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που επισκέφτηκαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον μετά την επιστροφή του στο αξίωμα, ενήργησε βιαστικά για να κατευνάσει την κυβέρνηση Τραμπ.
Σε επίσκεψη στην Ινδία τον περασμένο μήνα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς είχε εκφράσει θερμά λόγια για τον Μόντι και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επαινώντας αυτό που χαρακτήρισε «πολύ καλή πρόοδο» σε μια πιθανή εμπορική συμφωνία, το πρώτο μέρος της οποίας σκοπεύουν να υπογράψουν αργότερα φέτος.
«Οι επόμενοι τρεις έως έξι μήνες είναι, νομίζω, σημαντικοί για να δούμε πώς θα εξελιχθεί ολόκληρη η δασμολογική κατάσταση», δήλωσε ο Σάουνακ Παρίκχ, αντιπρόεδρος της GJEPC. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε κάποια σταθερότητα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, πολλοί στα ανώτερα κλιμάκια της βιομηχανίας διαμαντιών της Ινδίας έχουν καθυστερημένα συνειδητοποιήσει τους κινδύνους της εξάρτησης από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμίτ Κόρατ, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κατασκευαστών Κοσμημάτων στην Surat.
Οι Ινδοί εξαγωγείς προσπαθούν τώρα να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. αλλά και εντός της ίδιας της Ινδίας, είπε.
Πηγή: ot.gr
- Διαβάστε επίσης: Η «σιωπηλή» αποχώρηση της Κίνας από τα αμερικανικά ομόλογα