Η «σκιά» του Τραμπ έπεσε βαριά στη σύνοδο του ΔΝΤ

Η διάθεση ήταν ζοφερή, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παραδέχτηκε σε πάνελ: «Πολλές κυβερνήσεις φοβούνται ότι θα χάσουμε το εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

Κάπου 191 υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για να συζητήσουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι συνεδριάσεις αυτές είναι συνήθως αφιερωμένες σε οτιδήποτε επηρεάζει τον διεθνή χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κόσμο: από την τραπεζική σταθερότητα μέχρι τον πληθωρισμό και τις αγορές εργασίας. Αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά. Ο πρόεδρος Τραμπ και οι δασμοί του, ήταν το μόνο κυρίαρχο θέμα στον αριθμό 1900 της Λεωφόρου Πενσυλβάνια, λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από τον Λευκό Οίκο.

Η διάθεση ήταν ζοφερή, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παραδέχτηκε σε πάνελ: «Πολλές κυβερνήσεις φοβούνται ότι θα χάσουμε το εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

Απώλειες ενός τρισ.

Ο κόσμος πρόκειται να χάσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε οικονομική ανάπτυξη λόγω των δασμών του Τραμπ, ήταν η εκτίμηση του ΔΝΤ .
Αλλά «οι δασμοί δεν είναι καν το βασικό πρόβλημα για πολλές χώρες», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Είναι περισσότερο η αβεβαιότητα».

Μέχρι τις αρχές του έτους, τα σημάδια έδειχναν άνοδο, ειδικά στις βιομηχανικές χώρες. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προκαλέσει τόση αναστάτωση στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του που δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί η ύφεση σε πολλές χώρες, ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είχε μεγάλη ζήτηση στη συνάντηση και έπρεπε να εξηγήσει ξανά και ξανά, τι ακριβώς προσπαθούν να επιτύχουν οι ΗΠΑ με την δασμολογική πολιτική τους. «Σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί του απέφυγαν πάντως να επικρίνουν ευθέως τον Τραμπ στις συναντήσεις αυτές, για να μην προκαλέσουν την περιβόητη οργή του. Ωστόσο, πολλοί εμφανίστηκαν μπερδεμένοι», τονίζουν Ευρωπαίοι οικονομικοί παράγοντες, που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του ΔΝΤ.

«Ο Μπέσεντ ήταν τουλάχιστον πολύ εποικοδομητικός στις συνομιλίες. Ο ίδιος πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η πλήρης άρση των δασμών στις εισαγωγές και εξαγωγές βιομηχανικών αγαθών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», είπε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γεργκ Κούκις ο οποίος θα παραδώσει τη θέση του την επόμενη εβδομάδα στον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη Λαρς Κλινγκμπέιλ, καθώς αναλαμβάνει τα ηνία η νέα κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Νάντια Καλβίνο εξέφρασε πάντως ανακούφιση για το γεγονός ότι η αντιπαράθεση σχετικά με τους δασμούς κάπως έχει εκτονωθεί. Όπως είπε η Ισπανίδα πολιτικός, ο τη διαβεβαίωσε ότι το σύνθημα του Τραμπ «πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει «μόνο η Αμερική ».

Άλλοι αντέδρασαν πιο προσεκτικά. «Θα σας πω πολύ ειλικρινά», είπε η Σουηδή υπουργός Οικονομικών Ελίζαμπεθ Σβάντεσον: «Οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη μας», είπε .

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Σκοτ Μπέσεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα στην παρούσα φάση αναμένει να δει πως θα εξελιχθούν αυτές οι συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επιβολή εξαιρέσεων (waiver) στα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των λίγων υπουργών στη συνεδρίαση του ΔΝΤ που εξέφρασαν κατανόηση για τη δασμολογική πολιτική Τραμπ πάντως, ήταν η Βρετανίδα, Ρέιτσελ Ριβς. «Οι ΗΠΑ δεν έχουν εντελώς λάθος» όταν λένε ότι οι σημαντικές ανισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο, αποτελούν πρόβλημα», είπε η Ριβς.

Ο κόσμος αλλάζει

«Όποιος άκουσε τους οικονομολόγους και υπουργούς Οικονομικών στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα έγινε μάρτυρας ενός κόσμου που ήδη αλλάζει», τονίζουν Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς. «Πόσο διαρκείς θα είναι αυτές οι αλλαγές δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμη: ο Τραμπ αλλάζει τη δασμολογική του πολιτική σχεδόν καθημερινά. Ενώ την περασμένη εβδομάδα έμοιαζε ακόμα με μια μεγάλη και συνεχιζόμενη σύγκρουση, αυτή την εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση προκάλεσε σάλο με την ανακοίνωση ότι επιδίωκε να αμβλύνει τις εντάσεις με την Κίνα. Θα λειτουργήσει αυτό; Όλα είναι αβέβαια», εκτιμούν οι ίδιες πηγές .

«Η ζημιά του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων που προβλέπεται από το ΔΝΤ, θα συμβεί επειδή οι εταιρείες θα επενδύουν λιγότερα λόγω των δασμών, αλλά και επειδή τα νοικοκυριά πιθανότατα θα καταναλώνουν λιγότερα».

Το ΔΝΤ αναμένει ότι οι αμερικανικές εξαγωγές θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από το ένα πέμπτο ως αποτέλεσμα των πολιτικών του Λευκού Οίκου. Πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από το πώς θα εξελιχθεί το δολάριο: Εάν συνεχίσει να χάνει την αξία του, αυτό θα μπορούσε τουλάχιστον να αντισταθμίσει μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητας, τονίζουν αμερικανοί οικονομολόγοι .

«Ο κίνδυνος ύφεσης πιθανότατα δεν θα είναι πουθενά τόσο σοβαρός όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της θα εξακολουθεί να έχει ασθενέστερη ανάπτυξη λόγω άλλων προβλημάτων», προσθέτουν Ευρωπαίοι αναλυτές ). Εκτός από την κατάρρευση των τιμολογίων, υπάρχει ζημιά που προκαλείται από την αβεβαιότητα.

Η δασμολογική πολιτική του Τραμπ δεν θα οδηγήσει στην εκβιομηχάνιση που ελπίζει. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι οι εισαγωγικοί δασμοί είναι πιθανό να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην αμερικανική βιομηχανία. Περίπου το 40 τοις εκατό των κινεζικών εισαγωγών, οι οποίες υπόκεινται πλέον σε υπερβολικούς δασμούς, εισάγονται στις ΗΠΑ και υποβάλλονται σε επεξεργασία από αμερικανικές εταιρείες. Ως εκ τούτου, ο δασμός θα κάνει την παραγωγή των ΗΠΑ πιο ακριβή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερη ανταγωνιστικότητα. Το ΔΝΤ αναμένει ότι οι εξαγωγές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από το ένα πέμπτο ως αποτέλεσμα των πολιτικών του Λευκού Οίκου. Πόσο θα εξαρτηθεί τελικά από το πώς θα εξελιχθεί το δολάριο: Εάν συνεχίσει να χάνει την αξία του, αυτό θα μπορούσε τουλάχιστον να αντισταθμίσει μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, το παγκόσμιο εμπόριο στο σύνολό του θα αναπτυχθεί αργά.

Αν τώρα ρωτήσει κανείς γιατί οι ΗΠΑ ξεκινούν έναν τέτοιο εμπορικό πόλεμο παρά τις απώλειες που αντιμετωπίζουν οι ίδιες, υπάρχουν δύο απαντήσεις, και οι δύο πιθανώς σωστές: Η μία είναι ότι η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει. Αλλά ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς και τώρα το κάνει.

Η δεύτερη απάντηση είναι ότι «οι ΗΠΑ αντιδρούν επειδή βλέπουν να αναδύεται μια νέα παγκόσμια τάξη και τη φοβούνται», σημειώνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Ιβαν Μεντέιρος. «Δεν θα είμαστε πλέον ο ηγεμόνας, γιατί κινούμαστε προς έναν πολυπολικό κόσμο», λέει ο Αμερικανός καθηγητής, συνοψίζοντας τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Οι Big Tech προετοιμάζονται για την επιβράδυνση της διαφήμισης λόγω δασμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ