Στα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές φαρμάκων της Ιρλανδίας στις ΗΠΑ. Μάλιστα, οι εξαγωγές φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 450% σε ετησια βάση τον Φεβρουάριο, γεγονός που υποδηλώνει – όπως αναφέρει το Reuters- ότι οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ μπορεί να αποθηκεύουν φάρμακα πριν από πιθανούς δασμούς.
Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων τη Δευτέρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας επιβολής δασμών, τους οποίους ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι αναμένει να προσθέσει σε μια σειρά δασμών σε άλλα αγαθά και εμπορικούς εταίρους στο «όχι και πολύ μακρινό μέλλον». Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επισημάνει την παρασκευή φαρμάκων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία ως πρόβλημα που σκοπεύει να αντιμετωπίσει μέσω των δασμών.
Πάνω από δώδεκα από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο έχουν εργοστασια στην Ιρλανδία, όπου πολλοί παράγουν φάρμακα ή δραστικά συστατικά για την αγορά των ΗΠΑ. Η Ιρλανδία σημείωσε άνοδο στις εξαγωγές φαρμάκων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο, όταν αυξήθηκαν κατά 130% στα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο
Αυξήθηκαν σε 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο από 1,9 δισεκατομμύρια τον ίδιο μήνα πέρυσι, ανακοίνωσε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Ιρλανδίας. Ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες έκαναν το ασυνήθιστο βήμα να στείλουν περισσότερα φάρμακα αεροπορικώς στις ΗΠΑ εν μέσω των απειλών για τους δασμούς, δήλωσαν στο Reuters δύο στελέχη και δύο εταιρείες logistics τον περασμένο μήνα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας απέδωσε την αύξηση των εξαγωγών φαρμάκων στις ΗΠΑ από την Ιρλανδία από τον περασμένο Ιούλιο στην παραγωγή φαρμάκων αδυνατίσματος με μεγάλη ζήτηση, αλλά είπε ότι οι πιο πρόσφατες αυξήσεις μπορεί εν μέρει να οφείλονται στη συσσώρευση αποθεμάτων.
Μια αύξηση 34% σε όλες τις εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ από την Ιρλανδία πέρυσι ώθησε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών των ΗΠΑ με το κράτος μέλος της ΕΕ στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Οι Βρετανοί προτιμούν τα προϊόντα της χώρας τους μετά τους δασμούς Τραμπ